Hyppää pääsisältöön

Hovioikeus lievensi liikemiesten rangaistuksia

Helsingin hovioikeuden ikkunateippaus Salmisaaressa 2013
Helsingin hovioikeuden ikkunateippaus Salmisaaressa 2013 Kuva: MOT, Yle ikkunateippaus

Helsingin hovioikeus on tehnyt ratkaisunsa suomalaisten liikemiesten välisissä kiistoissa, joista kerrottiin viime tammikuussa esitetyssä MOT -ohjelmassa Kovaa peliä liike-elämässä. Hovioikeus vahvisti pääosin käräjäoikeuden aiemmat päätökset, mutta lievensi vankeusrangaistusten pituuksia ja muutti niitä ehdollisiksi. Vankeustuomiot langetettiin neljälle henkilölle, joista kolmelle ehdollisina.

Toimittaja Marko Niemen MOT -ohjelmassa (28.1.2013) käsitellyt kiistat koskivat työkoneiden maahantuontia Keski-Euroopasta ja kiinteistökauppoja Hyvinkäällä. Työkoneista osa osoittautui varastetuiksi ja kiinteistökaupoissa riita tiivistyi esisopimukseen, käsirahaan ja kauppojen peruuntumiseen.

Liikemiehet Mika Arolainen ja Oiva Mickelsson toivat työkoneita Suomeen Keski-Euroopasta vuosituhannen alussa. Tuomo Partanen rahoitti Mickelssonin liiketoimia. Keskusrikospoliisi tutki konekauppaa kunnes Hyvinkään käräjäoikeus hylkäsi syytteet ammattimaisesta kätkentärikoksesta Arolaista ja Mickelssonia vastaan lokakuussa 2008.

Ennen kuin konekaupat saivat päätöksensä, olivat Arolainen, Mickelsson ja Partanen aloittaneet Hyvinkäällä keväällä 2008 myös kiinteistökauppojen hieromisen. Toukokuussa 2008 tehdyn esisopimuksen mukaan Partanen maksoi 100 000 euron käsirahan Arolaiselle. Kauppoja ei lopulta syntynyt.

Sopimuksen mukaan Arolainen sai pitää käsirahan, mikäli lopullista kauppasummaa ei määräaikaan mennessä maksettu tai mikäli Partanen perui kaupan. Arolaisen tulkinnan mukaan kauppoja ei syntynyt, koska Partasella oli rahoitusvaikeuksia. Partasen mukaan kiinteistö ei ollut määräaikaan mennessä myyntikelpoinen vakuustakavarikon takia.

Arolaiselta haluttiin 100 000 euron käsiraha takaisin. Velkaa peri virolainen yksityisetsivä Heikki Voor-Voort. Käräjäoikeus päätti maaliskuussa 2012, että Arolainen sai pitää käsirahan.

Syksyllä 2012 käsiteltiin puolestaan Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa Mika Arolaiseen kohdistuneita kiristysrikoksia. Käräjäoikeus tuomitsi yksityisetsivä Voor-Voortin lähinnä kiristysrikoksista kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeuden mukaan kiristyksiä ja kiskontaa toimeksi antanut liikemies Tuomo Partanen tuomittiin kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Partasen apulaiseksi katsottu "Nahkatakkimies" tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kiristyksestä ja sen yrityksestä.

Tammikuussa 2013 Kouvolan hovioikeus antoi Arolaisen ja Partasen firman välisen kiinteistökaupan käsirahakiistassa päätöksen, jonka mukaan Arolainen joutui maksamaan 100.000 euron käsirahan korkoineen takaisin Partaselle.

Helsingin hovioikeuden 25.10.2013 tekemien päätösten mukaan kovin rangaistus eli kaksi vuotta ja neljä kuukautta ehdotonta vankeutta langetettiin Heikki Voor-Voortille. Tuomio lieveni vain hieman. ”Nahkatakkimies” sai vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista. Tuomo Partasen vankeus lieveni vuodeksi ja 10 kuukaudeksi ehdollista vankeutta. Kolmikko tuomittiin maksamaan yhteisvastuullisesti Arolaiselle oikeudenkäyntikuluja 15.000 euroa.

Hovioikeus ei muuttanut aiempaa päätöstä, jonka mukaan Arolainen joutuu palauttamaan 100 000 euron käsirahan takaisin.

Kommentit