Hyppää pääsisältöön

Movemberin perustajajäsen: Lahjoitusrahat käytetään todella tehokkaasti

Suomalaiset ovat innokkaita Movember-viiksien kasvattajia. Yksi kampanjan perustajajäsenistä sanoo, että lahjoituksista saadut rahat käytetään siinä maassa, mistä ne ovat tulleet.

Movember-viikset // Kuva: movember

Miesten terveyden tutkimuksen puolesta kampanjoiva Movember keksittiin kymmenen vuotta sitten. Sitä ennen viiksien kasvatusta on yhdistelty moniin muihinkin kampanjoihin, Movember on kuitenkin onnistunut lyömään itsensä läpi globaalina ilmiönä. Samalla, kun ilmiö on kasvanut, kriittisetkin äänet ovat voimistuneet. Epäillään, kenen taskuun kerätyt miljoonat lopulta päätyvät.

Yksi Movemberin neljästä perustajasta, Justin Coughlin, sanoo, että tehokkaampaa organisaatiota saa hakea.

- Viime vuoden laskelmien mukaan, Movember-säätiöiden pyörittämiseen kului vain 11 prosenttia lahjoitusvaroista ja se on huippuluku. Useimmilla hyväntekeväisyysjärjestöillä oman toiminnan ylläpitoon kuluu hyvässäkin tapauksessa 20-35 prosenttia lahjoitusrajoista, Coughlin kertoo YleX:lle.

Lahjoitukset jaetaan yhteistyökumppaneille, jotka rahoittavat niillä miesten eturauhas- ja kivessyöpätutkimuksia. Suomessa lahjoituksia saa Suomen Syöpäsäätiö, jonka tutkimusohjelmat saivat viime vuonna noin 290 000 euroa Movember-säätiöltä. Kaiken kaikkian suomalaiset lahjoittivat noin 300 000 euroa.

Coughlin sanoo, että yhteistyökumppanit raportoivat vuosittain, mihin rahat ovat menneet. Heidän kanssaan tehdään tiukat sopimukset, joissa kielletään esimerkiksi se, ettei rahoja käytetä ylläpitokuluihin tai rakennusten rakentamiseen.

- Hienointa koko järjestelmässämme on se, että kaikki Movember-tutkimusohjelmien kautta saadut tiedot ovat vapaasti jaettavissa. Esimerkiksi Briteissä tehdään juuri maailman laajinta tutkimusta kivessyövästä. Kaikki siis hyötyvät tästä.

Tutkimusohjelmat on listattu Movemberin sivuille ja Coughlin vakuuttaa toiminnan olevan niin läpinäkyvää kuin mahdollista. Movemberin sivuilta kuka tahansa voi ladata vuosiraportteja tarkasteltavakseen.

- Meillä on säätiöt kotimaassamme, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Säätiöiden yläpuolella on johtokunta ja talouskomitea. Lisäksi valtioiden viranomaiset syynäävät toimintaamme.

Lue myös:

YleX:stä löytyi viiksien salakasvattaja – haastaa Tonin ja Vikin Movemberissa YleX Jatkot miehekkäänä Movemberiin: Bodaten viikset kuntoon