Hyppää pääsisältöön

Paimentolaissaamelaiset jutaavat talvesta kesään

Kaunis ja tunnelmallinen dokumentti 1970-luvulta seuraa Norjan paimentolaissaamelaisten porojutausta eli heidän pitkää vaellusta porojen kanssa Norjan ja Suomen rajalta Jäämeren rannalle. Matkaa porojen kesälaitumille säestää Henrik Otto Donnerin herkkä musiikki.

Norjan paimentolaissaamelaisten yli 350 kilometrin raskas vaellus Norjan ja Suomen rajalta Jäämerelle on täynnä henkeäsalpaavia maisemia, iloa ja myös tiukkoja tilanteita. Jos historiankirjoja on uskominen, reittiä on taivallettu jo 400 vuoden ajan.

Pitkälle matkalle valmistautuminen ei ole helppoa. Tavaraa on oltava riittävästi matkalle, jossa vuodenajat vaihtuvat dramaattisesti. Toisaalta porojen matkaan ei mahdu aivan hirvittäviä määriä tavaroita eli kaikki ylimääräinen on karsittava pois.

Maisemat sisämaassa ovat lumisia jopa vappuna. Kun retkikunta pääsee rannikolle, on siellä kevät jo paljon pidemmällä. Jäljellä on vielä Rotsundin salmi ja vasta sitten porot ovat kesälaitumilla.

Salmenylitys on vaarallista ja toisinaan hukkuu useakin poro. Nyt kuolemilta vältytään – tosin yksi nuori poro selviää ylityksestä nipin napin. Se kannetaan kuivalle maalle lepäämään. Poro-parka tärisee kuin haavan lehti.

Vaikka jutaus on raskas kokemus ja norjalaiset haluaisivat, että saamelaiset lopettaisivat homman kokonaan, on se paimentolaissaamelaisille tärkeä matka. Ovathan porot saaneet heidän maansa elämään, joten ne ansaitsevat hyvät kesälaitumet.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto