Hyppää pääsisältöön

Paimentolaissaamelaiset jutaavat talvesta kesään

Kaunis ja tunnelmallinen dokumentti 1970-luvulta seuraa Norjan paimentolaissaamelaisten porojutausta eli heidän pitkää vaellusta porojen kanssa Norjan ja Suomen rajalta Jäämeren rannalle. Matkaa porojen kesälaitumille säestää Henrik Otto Donnerin herkkä musiikki.

Norjan paimentolaissaamelaisten yli 350 kilometrin raskas vaellus Norjan ja Suomen rajalta Jäämerelle on täynnä henkeäsalpaavia maisemia, iloa ja myös tiukkoja tilanteita. Jos historiankirjoja on uskominen, reittiä on taivallettu jo 400 vuoden ajan.

Pitkälle matkalle valmistautuminen ei ole helppoa. Tavaraa on oltava riittävästi matkalle, jossa vuodenajat vaihtuvat dramaattisesti. Toisaalta porojen matkaan ei mahdu aivan hirvittäviä määriä tavaroita eli kaikki ylimääräinen on karsittava pois.

Maisemat sisämaassa ovat lumisia jopa vappuna. Kun retkikunta pääsee rannikolle, on siellä kevät jo paljon pidemmällä. Jäljellä on vielä Rotsundin salmi ja vasta sitten porot ovat kesälaitumilla.

Salmenylitys on vaarallista ja toisinaan hukkuu useakin poro. Nyt kuolemilta vältytään – tosin yksi nuori poro selviää ylityksestä nipin napin. Se kannetaan kuivalle maalle lepäämään. Poro-parka tärisee kuin haavan lehti.

Vaikka jutaus on raskas kokemus ja norjalaiset haluaisivat, että saamelaiset lopettaisivat homman kokonaan, on se paimentolaissaamelaisille tärkeä matka. Ovathan porot saaneet heidän maansa elämään, joten ne ansaitsevat hyvät kesälaitumet.

Teksti: Sonja Fogelholm