Hyppää pääsisältöön

Valas on harvinainen vieras Suomessa

Luonnontieteellisen keskusmuseon arkistojen mukaan Suomeen olisi eksynyt kahdeksaa eri valaslajia. Jopa maailman suurimman eläimen, sinivalaan, vierailusta on löydetty todisteita.

Valtamerillä elävät valaat saattavat eksyä Tanskan salmista Itämereen ja sieltä jopa kauas matalaan ja vähäsuolaiseen Perämereen saakka. Ympäristö on valaalle kaikkea muuta kuin luonnollinen. Havaintoja Suomen aluevesille eksyneistä merten nisäkkäistä on tehty ainakin 1800-luvulta saakka.

Valas ihmetytti Oulun edustalla kesällä 1978. Valpuri-nimen saaneen ryhävalaan kotiinpaluu Atlantille ei kuitenkaan onnistunut, vaan valas löydettiin kuolleena Itämereltä.

Heinäkuussa 2006 tavattiin nuori ryhävalas Himangan edustalla. Valas oli aiemmin sotkeutunut Ruotsin rannikolla kalastusverkkoihin. Viikkoja myöhemmin löydettiin kuollut ryhävalas Latvian rannikolta. Se saattoi olla sama valas, jonka ylivieskalainen opettaja oli nimennyt poikansa mukaan Veetiksi.

Eläinbiologi Veli-Risto Cajanderin mukaan yksi syy eksymiseen voi olla ihmisten aiheuttamissa merenalaisissa meluäänissä, jotka voivat johdattaa valaat erilleen laumastaan. On onnesta kiinni, miten eksyneiden käy, sillä tonnien painoisten eläinten auttamiseksi ei paljoa pystytä tekemään, toteaa Cajander.

”Pikkuvalaita”, delfiinejä, on myös havaittu Suomen vesillä. Vuonna 1997 Säpistä löydettiin kuollut delfiini. Kaksi delfiiniä nähtiin 2006 Turun edustalla, ne löydettiin myöhemmin hukkuneena kalastajien verkoista.

1942 Porissa maanviljelijä löysi pellostaan sinivalaan luita. Luiden ikää ei ole pystytty määrittämään, ja se miten ne ovat päätyneet Poriin jää myös arvailun varaan. Arkistojen mukaan maitovalas on harhautunut 12 kertaa Suomeen ja vuonna 1881 Siikajoen edustalta löytyneen kuolleen lahtivalaan hetulat olisivat päätyneet maisteri Zidbäckin kokoelmiin.

Pienikokoinen pyöriäinen on Itämeren ainut vakituinen valaslaji, mutta sitäkin tavataan harvakseltaan.

Teksti: Antti Majala

Tietolaatikko

Tarinoihin Suomeen eksyneistä valaista on syytä suhtautua varauksella, sillä havainnoista ei ole tehty syvällisempää tutkimusta. Nykyisen Venäjän, Petsamon, alueella tavataan valaita. Vuonna 1935 Terjijoelta on löydetty delfiini.