Hyppää pääsisältöön

Hamlet 1970

Parikymppisten suomalaisten teatterintekijöiden televisiosovitus tiivisti William Shakespearen klassikkonäytelmän reiluun puoleentoista tuntiin. Filosofian, rakkauden ja vihan teemoista rakentui jännitysnäytelmä.

Tietolaatikko

Rooleissa
Hannu Kahakorpi (Hamlet, Tanskan prinssi)
Kari Franck (Claudius, Tanskan kuningas, Hamletin setä)
Ritva Arvelo (Gertrud, Tanskan kuningatar, Hamletin äiti)
Olavi Ahonen (Polonius, ensimmäinen hovimies)
Veikko Honkanen (Laertes, Poloniuksen poika)
Pirjo Jääskeläinen (Ophelia, Poloniuksen tytär)
Erkki Pajala (Horatio, aatelismies, Hamletin ystävä)
Heimo Happonen (Rosengranz, aatelismies)
Timo Närhisalo (Osrick, hovimies)
Paavo Hukkinen (Voltimand)

Ainakaan kunnianhimon puutteesta ei voi vasta kaksikymppisiä Jotaarkka Pennasta ja Hannu Kahakorpea syyttää, kun he vuonna 1969 ryhtyivät sovittamaan William Shakespearen ehkä tunnetuinta näytelmää televisioon. Parivaljakon Hamlet sai ensi-iltansa vuoden 1970 lokakuussa.

Tragedia koston kierteeseen ajautuvasta Tanskan prinssistä tuotiin miljööltään Pohjolaan ja sitä kuvattiin studion lisäksi Helsingissä ja Turussa. Elävässä arkistossa on nähtävissä elokuvasta otteita.

1. Elokuvan alkukohtauksessa masentunut Hamlet (Kahakorpi) saa kuulla totuuden isänsä kuninkaan kuolemasta. Selviää, että tämän veli, Claudius (Kari Franck), on murhannut hänet. Kohtaus toimii alkusysäyksenä Hamletin koston kierteelle, joka ei säästä ketään tämän läheisimmistään.

2. Hamletin sydämen valittu on Ophelia (Pirjo Jääskeläinen), jonka isä, Polonius (Olavi Ahonen), toimii Claudiuksen ensimmäisenä hovimiehenä. Polonius ja Ophelian Laertes-veli (Veikko Honkanen) varoittavat tyttöä sekaantumasta Hamletiin.

3. Hamletin äiti, kunigatar Gertrud (Ritva Arvelo) on avioitunut Claudiuksen kanssa kuninkaan kuoleman jälkeen. Lopulta Hamletin raivo äitiään kohtaan saavuttaa verisen lakipisteensä. Ajattelematon veriteko sysää Poloniuksen perheen mukaan koston kiemuroihin.

4. Claudius saa Laertesista itselleen sopivan pelinappulan. Ophelian kohtalona on jäädä toisten nihilismin uhriksi.

5. Hamletin ja Laertesin välienselvittely punoo eri henkilöiden hulluuden, kostonhimon ja juonittelun totaaliseksi tragediaksi, jossa ei lopulta ole kuin uhreja.

Ohjaaja Jotaarkka Pennanen kertoi 1970 Antenni-lehdelle, että hänen näkemissään Shakespeare-elokuvissa oli häiritsevintä se, että niissä ”henkilöt näyttelevät muka realistisesti, mutta puhuvat runokieltä.”

Pennanen kertoi oman elokuvansa sovituksen liikkuvan kielellisesti kolmella eri tasolla.

”Ensiksi: Hamletin hoviväki puhuu muodollista silokieltä — — Toiseksi: Runo on aina ilmaisuna tiiviimpää kuin proosa. Säilytimme runon niissä ydinkohdissa, joissa henkilöille kirkastuu tärkeitä asioita — — Kolmanneksi: Ne kohdat, joissa Shakespeare on käyttänyt proosaa, on muutettu tavalliselle puhekielelle.”

Elokuvan sovituksessa Pennasen ja Kahakorven apuna toimi Lauri Sipari, joka käänsi Paavo Cajanderin suomennoksesta näytelmän runokohdat uudelleen.

”Meidän Hamletimme on yksi tapa tehdä tämä näytelmä. Mielestäni Hamletin voi tehdä miljoonalla eri tavalla. Ei kannata keskustella, mikä on oikea, mikä väärä tulkinta”, Pennanen analysoi Antenni-lehden haastattelussa.

Pennanen palasi Hamletin pariin vielä reilut kaksi vuosikymmentä myöhemmin. Ohjaajan vuoden 1992 version nimiroolissa oli Heikki Kinnunen ja muissa rooleissa muun muassa Ona Kamu, Seela Sella, Oiva Lohtander ja Eero Melasniemi.

Teksti: Ville Matilainen

Lähteet: Hamlet jännitysnäytelmänä, teksti: L.N. (Antenni-lehti 40/1970)

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.