Hyppää pääsisältöön

Sohvasurffaten Välimeren rannoilla

Lotta Kaihuan ja Pia Asikaisen suonissa virtasi jälleen vapaus. Toisella tuotantokaudella sohvasurffaajat pääsivat kiertämään maailmaa ihmisten sohvilla, parvekkeilla ja jopa luolassa majoittuen. Tällä kertaa matka suuntautui Välimerelle.

Kesällä 2012 kuvatun ja vuonna 2013 esitetyn ohjelman teemana oli vapaus.

Sisilia
Matka alkoi Sisiliasta, jossa Pia ja Lotta pääsivät tutustumaan paikallisen perheen tiiviiseen yhteiseloon. Supersosiaaliset sisilialaiset ottavat matkalaiset mukaansa sukujuhliin ja Palermon kapeilla kujilla Mafian läsnäolo leijuu ilmassa. Sisiliasta matka jatkuu eteläitalialaiseen Bariin, jossa housti Mr. Ogre vie surffaajat minimilastiteknobileisiin ja kertoo nuoren ihmisen elämän realiteeteista Berlusconin Italiassa.

Albania
Ristiriitaisuuksien Albaniassa sohvasurffaus oli vielä tuntematon käsite eikä sohvaa meinannut löytyä millään. Muutaman hostelliyön jälkeen sellainen kuitenkin löytyy pääkaupunki Tiranasta opiskelijakommuunista. Kommuunissa sohvasurffaajat oppivat muun muassa Kosovon albaanien ja Albanien albaanien eroista. Eriskummallisesta valtiosta löytyy paljon tutkittavaa, kuten satojatuhansia bunkkereita, omituista kaupunkisuunnittelua ja vanha perinne vannoneista neitsyistä, naisista jotka elävät miehinä ja hyväksyttynä osana yhteiskuntaa.

Kreikka
Albaniasta matkalaisten tie vie Kreikan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Thessalonikiin. Opiskelijakaupunki vilisee kulttuuria. Matkalaisten housti on sarjakuvataiteilija ja radio-dj ja pian sankarimme löytävätkin itsensä radiohaastattelusta, jossa pohditaan miksi suomalaiset vihaavat Kreikkaa. Pääkaupunki Ateenassa näkyvät maan huonon taloustilanteen jäljet Thessalonikia enemmän. Kodittomia, narkomaaneja ja äärioikeiston mustapaitaisia kannattajia vilisee kaikkialla. Arkkitehti kertoo Katarina Latoufi kertoo kauniista kodistaan ja siitä kuinka enää sitä ei olisi varaa hankkia.

Libanon I
Euroopan jäädessä taakse sohvasurffaajat löytävät itsensä yöelämästään tunnetusta Libanonin pääkaupunki Beirutista. Beirutilaiset bailaavat pitääkseen hauskaa, mutta myös unohtaakseen ympäröivät ikävät asiat. Syyrian rajalle ja sisällissotaan ei ole pitkä matka. Ihmisten kotona majoittuessa näkee arkea, jopa perheriitoja ja kadulla voi vaikka törmätä tuomittuun murhaajaan.

Libanon II
Matkalaiset majoittanut dj Ernesto Chahoud vie Pian ja Lotan ökybileisiin Beirutin ulkopuolelle. Merenrantakartanon terassilla ihmiset tanssivat, alkoholi virtaa ja musiikki pauhaa. Seuraavan sohvan sijainti Shatilan pakolaisleirissä tuntuukin hiukan epätodelliselta. Kasvava leiri on kerrostalojen kaupunki, johon valo ei juurikaan paista. Beirutissa on monta todellisuutta.

Jordania I
Sohvasurffaajat luulivat päätyvänsä Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin, mutta päätyvätkin jonnekin sen ulkopuolelle rauhalliseen Iraq Al-Amirin kylään, naisyhteisössä käsitöitä tekevän Inaamin luo. Hektisen Beirutin jälkeen rauhallinen pieni kylä vaikuttaa täydelliseltä. Kylässä matkalaiset tapaavat kuitenkin salaisen agentin ja kuulevat Inaamin ja tämän veljien elämästä Jordaniassa.

Jordania II
Juhannusta on päästävä viettämään! Järveksi kelpaa Kuollutmeri ja mökiksi beduiiniluola. Vuosituhansia vanhoissa luolissa asutaan edelleen, mutta kuinka käy ötökkäkammoiselle Lotalle ja Piaa yritetään naittaa beduiinin vaimoksi. Historiallinen Petran kaupunki saa surffaajat muistelemaan Indiana Jonesia, tuota ysärin parasta perintöä.

Egypti
Pia ja Lotta matkaavat Punaisen meren halki Siinaille Egyptiin, jossa he yöpyvät luomutilalla ja parhaat päivänsä nähneessä turistikaupungissa. Egyptin vallankumous karkotti turistit eikä maan epävakaa tilanne ole paljoa parantunut. Matka päättyy Kairoon ja aivan arabimaailman polttopisteeseen Tahririn aukiolle, jonne egyptiläiset kokoontuvat osoittamaan mieltään. Vain paria päivää aiemmin on ulkomaalainen naistoimittaja raiskattu ja pahoinpidelty, joten ksenofobian valtaamassa Kairossa on oltava varovainen.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto