Hyppää pääsisältöön

Suomi torjui pyynnön luovuttaa Oleg Galouchko

Kuva: Yle oikeustalo

Suomen valtio on päättänyt torjua Venäjän federaation pääsyyttäjänviraston tekemän luovutuspyynnön liikemies Oleg Galouchkosta. MOT kertoi venäläiskanadalaisen liikemiehen kohtalosta syyskuun puolivälissä ohjelmassa Punainen määräys. Vantaan käräjäoikeus vapautti Galouchkon syyskuun alussa.

Heinäkuun alussa Venäjällä tuli voimaan talousrikoksista syytettyjä ja tuomittuja koskeva armahduslaki. Venäjältä tulleiden asiakirjojen mukaan Galouchko olisi saamassa armahduksen. Lopullista armahduskirjettä ei Suomeen ole tullut.

oleg galouchko,
Oleg Galouchko oleg galouchko, Kuva: Yle, Mot oleg galouchko

24.10. oikeusministeriö päätti torjua Venäjän tekemän luovutuspyynnön. Päätöstä ei perustella Galouchkon syyttömyydellä tai ihmisoikeusnäkökulmalla. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin ja hallitusneuvos Juhani Korhosen allekirjoittamassa kirjeessä todetaan, että "oikeusministeriö on useita kertoja tiedustellut Venäjän federaation pääsyyttäjänvirastolta, mikä vaikutus 4.7.2013 voimaan tulleella duuman armahduspäätöksellä on Oleg Borisovich Galouchkoa koskevaan luovutuspyyntöön. Pääsyyttäjänvirasto ei ole vastannut tiedusteluihin.

Armahduspäätöksestä, pääsyyttäjänviraston oikeusapupyynnön sisällöstä ja Galouchkon vastauksesta pyyntöön on tehtävä johtopäätös, että Galouchkoon kohdistetut tutkintatoimet on joko päätetty tai että ne ainakin tulee päättää. Täten Galouchkon menettelyyn kohdistettu tutkinta ei tule enää johtamaan rikosoikeudenkäyntiin häntä vastaan. Näin ollen oikeusministeriö hylkää pyynnön Galouchkon luovuttamiseksi Venäjälle."