Hyppää pääsisältöön

Tuhopoltto tuhosi Turun Mini-Hinta-tavaratalon

Räjähdysmäinen tulipalo tuhosi Turussa Mini-Hinta-tavaratalon maan tasalle marraskuussa 1983. Amerikkalaistyyppiseksi alennustavarataloksi luonnehdittu liike oli avattu vain muutama päivä aiemmin. Pyromaanin sytyttämä palo levisi raivoisasti ja alle tunnissa koko rakennus oli romahtanut. Ostoksilla olleet kaksi palomiestä ehtivät evakuoimaan muut asiakkaat ajoissa ulos.

"Tämä tuhoutunut amerikkalaistyylinen Mini-Hinta-tavaratalo oli kauppatapansa mukaisesti todella täynnä tavaraa viidessä kerroksessa. Niinpä kun tulipalo pääsi alkuun, se levisi räjähdysmäisesti", aloittaa toimittaja Simo Pasanen uutisraporttinsa Mini-Hinnan tulipalosta.

Perjantaina 11.11.1983 klo 13.25 alkanut palo eteni voimallisesti ja vajaassa tunnissa tavaratalo oli romahtanut kadulle. Puolessatoista tunnissa tuhoutui käyttökelvottomaksi viereinenkin talo, yksi asuinhuoneisto ja kolme varastokerrosta, ja lähistön liikehuoneistojen varastot kärsivät vahinkoja. Liikenne oli kaaoksessa ja sankassa savussa sattui peltikolareitakin.

Mini-Hinnan asiakkaiden pelastukseksi koitui kaupassa syttymishetkellä ostoksilla olleiden kahden palomiehen ripeä toiminta. Vapaavuorolla olleet palomiehet onnistuivat yhdessä liikkeen henkilökunnan kanssa evakuoimaan ihmiset ulos ulko-ovien ja katon kautta ennen rakennuksen romahtamista.

Jälkisammutustyöt kestivät pitkälle seuraavaan päivään, jolloin tuhopolttajaksi epäilty mieskin oli jo otettu kiinni.

Pyromaanin sytyttämä palo vaati yhden uhrin, kun Turun VPK:n päällikkö sai sammutustöissä sairaskohtauksen ja menehtyi myöhemmin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit