Hyppää pääsisältöön

Tuhopoltto tuhosi Turun Mini-Hinta-tavaratalon

Räjähdysmäinen tulipalo tuhosi Turussa Mini-Hinta-tavaratalon maan tasalle marraskuussa 1983. Amerikkalaistyyppiseksi alennustavarataloksi luonnehdittu liike oli avattu vain muutama päivä aiemmin. Pyromaanin sytyttämä palo levisi raivoisasti ja alle tunnissa koko rakennus oli romahtanut. Ostoksilla olleet kaksi palomiestä ehtivät evakuoimaan muut asiakkaat ajoissa ulos.

"Tämä tuhoutunut amerikkalaistyylinen Mini-Hinta-tavaratalo oli kauppatapansa mukaisesti todella täynnä tavaraa viidessä kerroksessa. Niinpä kun tulipalo pääsi alkuun, se levisi räjähdysmäisesti", aloittaa toimittaja Simo Pasanen uutisraporttinsa Mini-Hinnan tulipalosta.

Perjantaina 11.11.1983 klo 13.25 alkanut palo eteni voimallisesti ja vajaassa tunnissa tavaratalo oli romahtanut kadulle. Puolessatoista tunnissa tuhoutui käyttökelvottomaksi viereinenkin talo, yksi asuinhuoneisto ja kolme varastokerrosta, ja lähistön liikehuoneistojen varastot kärsivät vahinkoja. Liikenne oli kaaoksessa ja sankassa savussa sattui peltikolareitakin.

Mini-Hinnan asiakkaiden pelastukseksi koitui kaupassa syttymishetkellä ostoksilla olleiden kahden palomiehen ripeä toiminta. Vapaavuorolla olleet palomiehet onnistuivat yhdessä liikkeen henkilökunnan kanssa evakuoimaan ihmiset ulos ulko-ovien ja katon kautta ennen rakennuksen romahtamista.

Jälkisammutustyöt kestivät pitkälle seuraavaan päivään, jolloin tuhopolttajaksi epäilty mieskin oli jo otettu kiinni.

Pyromaanin sytyttämä palo vaati yhden uhrin, kun Turun VPK:n päällikkö sai sammutustöissä sairaskohtauksen ja menehtyi myöhemmin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto