Hyppää pääsisältöön

Vammaisissa laaja työvoimareservi

työvoima
työvoima Kuva: Yle, Mot työvoima

Vammaiset ja muut osittain työkykyiset muodostavat 90 000 henkilön työvoimareservin. Joukkoon kuuluu paljon hyvin koulutettuja ja työhön halukkaita henkilöitä. Heidän työllistymisensä on kuitenkin korkean kynnyksen takana.

Vuoden 2013 alussa työvoimapalveluita uudistettiin niin, että vammaisten ja osatyökykyisten aseman työvoimapalveluissa piti kohentua. Uudistuksen myötä TE-keskusten on palveltava myös vammaisia.

TV1:n MOT-ohjelmassa kuitenkin Näkövammaisten keskusliiton työllisyyspäällikkö Taru Tammi kertoo, että vaikka lainsäädännölliset puitteet alkavat olla kunnossa, muutokset eivät heijastu lattiatasolle Kelan konttoreihin tai TE-keskuksiin.

”Tässä on vielä semmosia ongelmia ollut, että kaikissa työkkäreissä ei vielä välttämättä tätä muutosta tunnisteta”, Tammi huomauttaa. Vastaavia kokemuksia on esimerkiksi Lihastautiliitossa.

Samaa kertovat MOT:n haastattelemien yksittäisten vammaisten tarinat. Yksi työelämään haluavista on näkövammainen 31-vuotias lähi- ja lastenhoitaja Hanna Ikonen. Helsingin kaupunki olisi valmis tarjoamaan Ikoselle työkokeilupaikan päiväkodista, mutta työeläkelaitos ja Kela ovat hylänneet hänen hakemuksensa.

Vammaisten ja osatyökykyisten saaminen töihin toisi yhteiskunnalle teoriassa jopa 800 miljoonaa euroa.

”Kun puhutaan nuorten syrjäytymisestä ja työelämään paluusta, niin Kela tekee juuri päinvastoin: pistää ovia kiinni ja vetää mattoa jalkojen alta”, Ikonen kritisoi. ”Viha tulee päällimmäisenä – viha ja suru. Se on niin kun se… ja se syö voimia sisältä päin tosi pahasti.”

”Tää työnsaanti on meille vammaisille todella tärkeää ihan senkin takia, koska meissä on paljon tietynlaista motivaatiota ja halukkuutta tehdä ja näyttää muille, että me pystytään samaan, kun näkevätkin.”

VATES-säätiön ekonomistin Harri Hietalan mukaan vammaisten ja osatyökykyisten saaminen töihin toisi yhteiskunnalle teoriassa jopa 800 miljoonaa euroa.

Asioita pohtii paraikaa myös valtionhallinnon työryhmä, jonka puheenjohtajana on sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila. Hänen mukaansa jo pelkästään yhteiskunnan taloudellinen kuin inhimillinenkin kokonaisetu edellyttää, että vammaiset ja osatyökykyiset saadaan työllistymään avoimille työmarkkinoille. Työryhmä luovuttaa loppuraporttinsa ministeri Paula Risikolle lähipäivinä.

Haastateltavat:

  • Hanna Ikonen
  • Jussi Vasanen
  • Sofi Djupsjöbacka
  • Tiina Huusko, Kelan kuntoutuspäällikkö
  • Taru Tammi, työllisyyspäällikkö, Näkövammaisten keskusliitto
  • Liisa-Maija Verainen, suunnittelija, Lihastautiliitto
  • Patrik Tötterman, ylitarkastaja, Työ- ja elinkeinoministeriö
  • Harri Hietala, ekonomisti, tutkija, VATES-säätiö
  • Outi Antila, osatyökykyistyöryhmän pj., ylijohtaja, Sosiaali- ja terveysministeriö

Linkkejä ja kirjallisuutta:

Kommentit