Hyppää pääsisältöön

Elämää kahden kulttuurin välissä

Maahanmuuttajien lapsista kasvaa sukupolvi, jonka identiteetti jakautuu kahden kulttuurin välille. Mistä löytyy oma identiteetti kun on syntynyt Suomessa, mutta vanhemmat elävät toisen kulttuurin traditioiden ja tapojen mukaan?

Tietolaatikko

Ohjelmasta on poistettu pätkiä musiikin tekijänoikeussyistä.

Basaari-ohjelmassa vuodelta 2008 neljä toisen polven maahanmuuttajanuorta kertoo tarinansa. Ohjelma sisältää kolme itsenäistä lyhytdokumenttia sekä erilliset haastatteluosuudet, joissa Brace, jonka isä on Ghanasta, kertoo kohtaamistaan ennakkoluuloista.

Brasialaistaustainen Manoel, 17, kuvailee pilke silmäkulmassaan perhettään melkein tavalliseksi suomalaisperheeksi, jossa "äiti määrää ja isä tekee." Vasta viime vuosina Manoel on alkanut olla ylpeä juuristaan, mutta nuorempana suurin toive oli sulautua joukkoon ihan tavallisena Laurina.

Kambodzasta kotoisin olevaa Kiengia, 22, kiusattiin lapsena hänen erilaisuutensa takia. Nelivuotiaana pakolaisleiriltä Suomeen saapunut Kieng omaksui suomen kielen vanhempiaan nopeammin, ja joutuikin usein toimimaan isänsä tulkkina. Sosionomiksi opiskeleva nuori nainen uskoo omien vaikeuksiensa auttaneen häntä ammatin valinnassa.

Vietnamilainen Dang saapui yksin Suomeen 11-vuotiaana. Hän koki eläneensä onnellista elämää Vietnamissa, kunnes yhtäkkiä häneltä vietiin kaikki. Nykyisin myös vanhemmat asuvat Suomessa ja pyörittävät perheravintolaa. Dang ei ymmärrä miksi jokaisen aasialaistaustaisen tulisi perustaa Suomeen ravintola. "Aasialainenkin voi ohjata elokuvia ja tehdä töitä mediassa. Minulla on paljon tunteita ja näkökulmia joita jakaa", sanoo taiteesta ja media-alasta kiinnostunut Dang.

Teksti: Mira Sharma

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto