Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kompressiovaate estää lihaskramppeja ja edistää palautumista

Kompressiosukat ja -säärystimet
Kompressiosukat ja -säärystimet kompressiovaatteet

Kompressiovaatteiden hyötyjä urheilukäytössä on tutkittu Suomen Urheiluopistolla. Tulosten mukaan kompressiosta on hyötyä etenkin alaraajoissa.

Puristavia eli ihonmyötäisiä kompressiovaatteita löytyy urheilukaupoista montaa sorttia. Kompressiovaatteet puristuvat nimensä mukaisesti ihoa vasten. Suomen Urheiluopistossa Vierumäellä on tutkittu kompressiovaatteiden vaikutuksia urheilun yhteydessä.

Suomen Urheiluopiston projektipäällikkö Jarmo Kujanpää
Suomen Urheiluopiston projektipäällikkö Jarmo Kujanpää Suomen Urheiluopiston projektipäällikkö Jarmo Kujanpää kompressiovaatteet

- Urheilutekstiileissä on meneillään kompressiobuumi ja kompressio-ominaisuudella myydään käytännössä ihan mitä vain. Silloin, kun puhutaan ihan oikeista kompressiota hyödyntävistä vaatteista, niin ne auttavat todistetusti palautumiseen, vakuuttaa Suomen Urheiluopiston projektipäällikkö Jarmo Kujanpää.

Suoritusta parantavia vaikutuksia ei Kujanpään mukaan kompressiovaatteilla juurikaan ole. Niiden hyöty on esimerkiksi alaraajojen ja -vartalon lihaskramppien ehkäisemisessä.

Lontoon olympialaiset nostatti kompressiobuumin

Kompressiovaatteet eivät Kujanpään mukaan ole aivan uusi juttu. Sairaalamaailmassa kompressiota on käytetty jo tovi. Myös lentosukkien vaikutus perustuu puristukseen.

Urheillessa käytettävät kompressiovaatteet tulivat ihmisten tietoisuuteen Kujanpään mielestä viime vuonna järjestettyjen Lontoon olympialaisten myötä.

- Lontoossa näitä vaatteita näki todella monilla huippu-urheilijoilla ja sen jälkeen buumi on kasvanut.

Kompressiovaate hyödyllisimmillään alaraajoissa

Kompressiosukat käytössä Suomen Urheiluopistolla
Kompressiosukat käytössä Suomen Urheiluopistolla Kompressiosukat käytössä Suomen Urheiluopistolla kompressiovaatteet

Suomen Urheiluopistossa Vierumäellä on tutkittu tieteellisesti alaraajoille tarkoitettuja kompressioasuja, kuten sukkia ja säärystimiä.

Testaajina on ollut mm. naisten taitoluistelun maajoukkue, jääkiekkoseura Lahden Pelicansin edustusjoukkue, uimareita, sekä kestävyys- ja pikajuoksijoita. Jarmo Kujanpään mukaan Vierumäellä tehdyt tutkimukset osoittavat, että kompressiosta on hyötyä.

- Kompressiosukkia pitämällä esimerkiksi pakaralihakset aktivoituvat viisi prosenttia enemmän kuin ilman sukkia. Tämä auttaa siihen, että juoksija pystyy pitämään ryhtinsä paremmin suorituksen aikana, minkä seurauksena juoksu on tehokkaampaa.

Ylävartalolle tarkoitettuihin vaatteisiin Kujanpää suhtautuu varauksella.

- Krampit ja turvotukset ovat lähes aina alaraajojen ongelmia. Toisekseen meillä jokaisella on hyvin erilaisia vartaloita, joten kompressiopaidoissa olevat S/M/L-kokojen jaottelu ei välttämättä istu kaikille. Sukat on sen sijaan paljon helpompi tehdä mittojen mukaan.

Kujanpään mukaan alaraajoille tarkoitetuista kompressiovaatteista voi olla myös hyötyä urheilun ulkopuolella.

- Jos joutuu työssään paljon seisomaan, niin sukista voi tällöin olla hyötyä. Omakohtaisten kokemusteni perusteella pohkeet eivät väsy tuolloin lähellekään niin paljon, Kujanpää summaa.

Tutustu Suomen Urheiluopistolla tehdyn kompressiotekstiileitä koskevan tutkimuksen raporttiin (.pdf)

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.