Hyppää pääsisältöön

Reserviupseerikoulu marssii ja ampuu räkäpäitä

Reipasta oli marssi ja komeaa meno, kun Reserviupseerikoulu vietti 40-vuotisjuhlaansa Haminassa vuonna 1960. Reippaasti marssittiin myös kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1970. Askelissa oli kuitenkin myös kriittisiä sävyjä, kun toimittajana oli Hannu Karpo.

Vuonna 1960 paikalla nähtiin koulun ensimmäisiä oppilaita, puolustusvoimien ylintä upseerikuntaa ja tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Juhlafilmin selostaa legendaarinen toimittaja Niilo Ihamäki.

Kymmenen vuotta myöhemmin toimittajana oli yhtä legendaarinen Hannu Karpo, joka kyseli ajan hengen mukaisesti, vaalitaanko myös Reserviupseerikoulussa oppilasdemokratiaa ja mikä on RUK:n henki.

Armeijan säästöt koettelivat myös Reserviupseerikoulua. Taisteluharjoituksissa kukin kokelas sai ampua yhden paukkupatruunan eli "räkäpään", kuten varusmiehet paukkupatruunoita kutsuvat. Kokelaat huutelivatkin harjoituksissa: "laukaus, laukaus" ja "sarja, sarja", kun patruunoihin ei ollut varaa. Aseena oli kivääri vuosimallia 1891.

Vuonna 1920 perustettu koulu liittyy kiinteästi Haminan ympyräkaupungin historiaan. Koulun perustamispäivä on 1.4.1920. Talvi- ja jatkosodan aikana koulu toimi muutaman vuoden Niinisalossa.

Toimintansa aikana Reserviupseerikoulu on kouluttanut yli 160 000 upseeria puolustusvoimien reserviin. Nykyisin (vuonna 2018) kustakin saapumiserästä otetaan RUK:n koulutukseen 600-700 kokelasta.

RUK-ohjelmien tekijätiedot

40-vuotias RUK
Oy Suomen Filmiteollisuus 1960
Selostaja: Niilo Ihamäki
Kuvaaja: Pertti Seppälä

RUK 50 vuotta
Yleisradio 21.5.1970
Ohjelmasta Ajankuva
Tomittaja: Hannu Karpo
Toimittajat: Mirja Pyykkö, Arto Tuominen ja Leena Vihtonen
Kuvaus: Raimo Heikkonen ja Osmo Valavaara
Äänitys: Seppo Schalin
Leikkaus: Kari Lehtonen ja Matti Markkanen

Kommentit