Hyppää pääsisältöön

Enska Mäntykangas polttaa tervaa Lapin erämaassa

Inarin metsässä porisee pata. Ensio "Enska" Mäntykangas siellä yksinäisyys ystävänään polttaa huippulaatuista tervaa, vaikka sen tuoksu on hänestä maailman hirvein haju.

Mika Hotakaisen dokumentissa vuodelta 2011 seurataan Enskan elämää yhden kesän ajan. Enska on koneiden parissa kasvanut kovaksi keitetty metsien mies. Hänen vasenta silmäänsä koristaa neljä smaragdia ja timantti. Hän menetti toisen silmänsä työtapaturmassa. Kesät hän elelee kaikennäköisten moottoroitujen koneiden keskellä Lapin erämaassa.

Enska on nimittäin suunnitellut ja rakentanut oman tervanpolttosysteeminsä Lappiin keskelle korpea. Terva, jota hän tekee, on huippulaatuista. Enskan mukaan terva on siitä hyvä tuote, ettei sitä tarvitse markkinoida ollenkaan. Myynnin takaa, että jättää auton perällä olevan tervapöntön korkin raolleen ja kauppa käy milloin missäkin.

Enskan pitkäaikainen tervantekokaveri, Arto, menehtyi vastikään. Tervan teko on raakaa työtä ja hyvän apumiehen löytäminen ei ole helppoa. Yksinäisyys ystävänään Enska elelee omaehtoista elämäänsä erämaassa.

Elokuva seuraa Enskaa yhden tervantäyteisen kesän ajan. Syksyllä puhaltavatkin jo uudet tuulet. Uusi työ alkaa ja sen myötä muutto metsästä uudelle paikkakunnalle.

Teksti: Mika Hotakainen, Tosi tarina ja Juhana Säilynoja

Kommentit