Hyppää pääsisältöön

Grönlannissa jäätikön sulaminen vie pohjan perinteisiltä elinkeinoilta

Ilmastonmuutos vaikuttaa arktisilla alueilla muuta maailmaa nopeammin. Perinteiset elinkeinot ovat 2000-luvulla käyneet vaikeiksi tai mahdottomiksi, kun meri ei enää jäädy ja ikirouta haurastuu. Toimittaja Jaana Kanninen raportoi ilmaston ja perinteisen elämäntavan muutoksesta Grönlannissa syksyllä 2012.

Hiljalleen kohti avomerta lipuvista jäävuorista on tullut ilmastonmuutoksen vertauskuva. Arktisilla alueilla ilmaston lämpeneminen on paljon nopeampaa kuin muualla.

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa suoraan ihmisten elämään ja toimeentuloon Grönlannissa. Jaana Kanninen vietti viikonlopun inuittiperheessä Ilulissatin kaupungissa, jossa Vilhelmine Nathanielsen kasvattaa Inutsiaq-poikaansa sopeutumaan muuttuvaan maailmaan. Ruokapöytään kokoonnutaan vielä perinteisen hylkeenliha-aterian ympärille, mutta metsästyksen tavat ovat muuttuneet. Ilulissatin jäätikkö on 60 vuoden aikana vetäytynyt kymmeniä kilometrejä kohti sisämaata. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu sekä ilmaston lämpenemisestä että merivirtojen muuttumisesta.

Grönlantilaiset ovat ikimuistoisista ajoista asti käyttäneet rekikoiria metsästykseen ja kalastukseen, mutta ohenneet jäät ovat tehneet tavasta vaikean. Syksyllä 2012 toimettomiksi käyneet koirat odottelivat jäistä talvea. Aiemmin meri jäätyi säännöllisesti, mutta sadan vuoden aikana yhä suurempi osa jää sulaksi. Grönlannissa keskilämpötila on noussut pari astetta esiteollisesta ajasta.

Toisaalta ilmastonmuutos on tuonut itsenäisyyden lähemmäs grönlantilaisia kuin koskaan aiemmin. Ikijään sulaminen paljastaa mineraalivaroja, joiden moni toivoo auttavan Grönlantia kohti taloudellista ja poliittista riippumattomuutta. Kaivoshankkeet herättävät kuitenkin kysymyksiä vaikutuksista alueen luonnolle ja eläimille. Arvostelijat pelkäävät myös, että maankuoren rikkaudet annetaan puoli-ilmaiseksi monikansallisille yhtiöille ja että halpatyövoima työntyy Grönlantiin.

Toimittaja Jaana Kanninen sai syyskuussa 2013 valtion tiedonjulkistamispalkinnon ilmastonmuutosta koskevasta raportoinnistaan. Kanninen on tehnyt ilmastonmuutosta käsitteleviä juttuja jo 1980-luvulta lähtien. Grönlannin-matka on ollut yksi ikimuistoisimmista juttukeikoista ulkomailla.

Teksti: Jaana Kanninen ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit