Hyppää pääsisältöön

Mediavaikuttaja Markku Veijalaisen ura alkoi maisterin murhalla

Tuleva toimittaja, kustantaja ja paikallisradiopomo Markku Veijalainen aloitti pitkän radio- ja tv-uransa jännityskuunnelmalla marraskuussa 1963. Hämeenlinnalaisen 16-vuotiaan koulupojan draamasarja kertoi lyseon maisterin murhasta.

Hämeenlinnan pophistoriaa tutkineen Jukka Järvelän Homma kävi -kirjan (1997) mukaan kuunnelma herätti lyseossa ja muuallakin kaupungissa kohua, koska opettajien hahmot olivat tunnistettavia.

Kuunnelmassa koulun kemian maisteri Sakari Virtanen löydetään kuolleena työhuoneestaan. Kiusallisen julkisuuden välttämiseksi rehtori Sipilä pyytää avuksi asianajaja Veikko Porraksen. Porras, joka on ihastunut rehtorin Marjukka-tyttäreen, alkaa selvittää rikosta yhdessä ystävänsä komisario Lehtovaaran kanssa.

Radiokuuntelija-lehden mukaan kuunnelma poikkesi edukseen tavanomaisista, turhan vauhdikkaista ja mielikuvituksellisista radiojännäreistä. "Kysymyksessä ei todellakaan ole mikään gangsteritarina vaan huomattavasti kotoisempi jännityskuunnelma", lehden nimimerkki A. A. kehaisi.

Kuunnelman juoni on kuitenkin mutkikkaasti polveileva. Epäilyksen valokeila kohdistuu vuoroin yhteen, vuoroin toiseen opettajaan. Matkan varrella selviää, että kuvaan liittyy kiristys. Opettajien parisuhdevyyhtiä ja raha-asioita setvitään, alkoholikin virtaa, Porraksen pääkoppa saa välillä kolhuja, ja ruumiitakin tulee pari kappaletta. Syyllinen selviää vastaa kuusiosaisen kuunnelmasarjan viimeisen jakson puolivälissä.

Raiku Kempin ohjaaman sarjan pääosissa ovat Esa Saario, Risto Mäkelä, Ismo Kallio, Elina Pohjanpää, Leo Riuttu ja Sakari Jurkka. Kuunnelmasta on säilynyt vain neljä jaksoa.

Tietolaatikko

Markku Veijalaisen toiminta lehtimiehenä alkoi Hämeen Sanomien nuorten palstasta lokakuussa 1963. Kuunnelma Maisteri on murhattu toi hänelle jo hiukan julkisuutta, mutta varsinaiseksi kuuluisuudeksi hän nousi musiikkiohjelmillaan. Tammikuussa 1964 alkoi ensimmäinen ohjelmasarja Ajatonta ajanvietettä ajallisille nuorille, ja sitä seurasivat Viittä vaille viisi ja Popsävel-65. Veijalaisesta tuli itsestäänkin nuorisosuosikki, jota luokkaretkeläiset kävivät töllistelemässä lyseon aidan takaa. Jyrki Hämäläisen kanssa hän teki televisioon mm. Ohimennen- ja Kertaheitolla-sarjojaa. Sittemmin Veijalainen on toiminut mm. nuortenlehti Intron kustantajana ja päätoimittajana, MTV3:n toimittajana, Radio Ykkösen toimitusjohtajana ja päätoimittajana sekä Avun ja Katson päätoimittajana.

Lue lisää:

Toimittaja Markku Veijalainen haastattelee laulaja Johnny Liebkindiä Ohimennen-ohjelmassa.

Teinijuontaja Markku Veijalaisesta tuli 1960-luvun nuorisojulkkis

Radiotoimittaja Markku Veijalainen nousi 1960-luvun Suomessa popkulttuurin ikoniksi. Luokkaretkellä häntä käytiin pällistelemässä Hämeenlinnan lyseon aidan takaa.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto