Hyppää pääsisältöön

Viileän veden voimaaTamperelainen MS-tautia sairastava Jukka Meriläinen popsii noin 40 pilleriä päivässä. Suun kautta nautittavien lääkkeiden lisäksi Meriläisellä on käytössään yksi tehopilleri ylitse muiden - avantouinti.

65-vuotiaalla Meriläisellä todettiin vuonna 1975 MS-tauti eli multippeliskleroosi, keskushermoston pesäkovettumatauti. Tautiin ei ole parannuskeinoa, mutta sen etenemistä ja oireita voidaan hillitä lääkkeillä. Jukka Meriläisen MS-tauti on edennyt hyvin tasaisesti ja hän pystyi sinnittelemään töissä postissa aina vuoteen 2004 asti. Kaikkinensa työrupeamaa ehti kertyä 37 vuotta.

Kylmää töissäkin

Avantouinti oli Jukan eliksiiri jo kolme vuotta ennen MS-diagnoosia. Kun kylmä tuntui tepsivän myös tautiin, käytti Meriläinen viileän veden voimaa työpaikallaan postissakin.

90-luvulla Jukka kävi neljä kertaa työpäivän aikana kylmässä suihkussa ja sai siitä tarvittavan virtapiikin pariksi tunniksi. Tätä hän jatkoi 11 vuotta kunnes pääsi eläkkeelle. Muistoksi jäi arvokas huomion osoitus.

– Ne anoivat töissä minulle sinnikkyysmitalin ja Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi minulle joulukuun 6. 2003 Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin.

Yle Akuutti

Vaikka työura on jo päättynyt, avantouinti jatkuu.

– Kylmässä vedessä uiminen merkitsee, että olen vielä hengissä. On hyvin

todennäköistä, ettei äijällä olisi enää virtaa, jos en olisi tätä keksinyt, toteaa Jukka.

Jukka korostaa, että se mikä sopii hänelle, ei välttämättä sovi kaikille MS-potilaille. Oman kehon kuuntelu on siksi tärkeintä. Pelkällä kylmähoidolla hänkään pysy pystyssä.

– Lääkärin määräämiä reseptejä minulla on 15. Lisäksi syön muita pillereitä, vitamiineja ja hivenaineita. Päivän aikana tulee otettua pillereitä suurin piirtein 40.

Rautainen lihaskunto

Aviosta takaisin poikamieheksi siirtynyt Jukka asuu nykyään palvelutalossa ja käyttää ahkerasti sen jumppasalia. Kuntoilu kylmähoidon ohella on pitänyt hänet sellaisessa kunnossa, että monet terveet jäävät esimerkiksi lihasvoimassa kauas hänen taakseen. Sixpackin tehtailijassa eli niin kutsutussa hoover-liikkeessä Jukka pystyy olemaan yhtä soittoa neljä ja puoli minuuttia. Vatsalihasliikkeitä 45 asteen kulmaan nousten meni kerralla 200 toistoa, kunnes jumppari käski tehdä vain sadan sarjoja. Jalkalihakset pumppaavat 210 kilon rasitusta 15:n toistolla.

Yle Akuutti

– Lihasvoima on kyllä aika hyvä ikään nähden mutta kun tasapaino taas on niin huono. Aivoissa on kymmeniä plakkeja. Ainoa hyvä asia oli kun viimeisessä magneettikuvauksessa näkyi, että plakkeja ei ole tullut enää lisää.

Plakit ovat tyypillisiä MS-taudissa. Ne ovat merkki tuoreesta tulehduksesta, joka vaikuttaa aivojen hermoratoihin ja hermoimpulssien kulku estyy.

Jukan kylmädoping

Nopeimpien avantouintipyrähdysten lisäksi Jukan omituisin ja rajuin kylmälääkitys toistuu kaksi kertaa vuodessa. Tällöin Jukka käy viisiasteisessa vedessä uimassa puoli tuntia kerrallaan - kaksi kertaa vuodessa, marras- ja huhtikuussa. Sen jälkeen hän pystyy tekemään 150 etunojapunnerrusta, kun ilman tätä hänen kutsumaansa "kylmädopingia" punnerruksia menisi vain 30.

– Munuaislääkärini mukaan tämä tehon lisääntyminen viisinkertaiseksi johtuu kylmän tuottamasta lisämunuaisen adrenaliinipiikistä ja kortisolista, joista tulee lisää voimaa.

Yle Akuutti

– Ja tämä on ihan ilmaista tuhansien järvien maassa, Jukka vielä muistuttaa.

Toimittaja: LASSE TUORILA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.11.2015