Hyppää pääsisältöön

Valtiopäivätyötä 150 vuotta (radio-ohjelmasarja)

Kauppatori ja Uspenskin katedraali noin vuonna 1900
Kauppatori ja Uspenskin katedraali noin vuonna 1900. Kuva: Gustaf Sandberg Svenska litteratursällskapet, Flickr Commons. Kauppatori ja Uspenskin katedraali noin vuonna 1900 Kuva: Gustaf Sandberg Svenska litteratursällskapet, Flickr Commons. Kauppatori (Turku),valtiopäivät (kansanedustuslaitokset),Uspenskin katedraali

YLE Radio 1 juhlistaa valtiopäivätyön merkkivuotta kuusiosaisella historiasarjalla. Sarjassa käydään läpi valtiopäivien myrskyisiä vaiheita 1800-luvun puolivälistä 1970-luvulle asti.

Dosentti Raimo Savolainen kertoo, miksi valtiopäivät saatiin tuolloin järjestää yli 50 vuoden tauon jälkeen. Raimo Savolainen ja toimittaja Virpi Väisänen kulkevat yhdessä valtiopäivien tapahtumapaikoilla Helsingissä ja juhlivat avajaisviikon paraateissa ja tanssiaisissa. Tässä osassa kuullaan myös erityisesti valtiopäivien 1863 kunniaksi sävelletty valtiopäiväpolkka!

Lähetysaika Yle Radio 1 ma klo 12.15 (alkaen 4.11.)  ja uusinta saman viikon su klo 17.15. Lähetyksen jälkeen ohjelmat voi kuunnella Areenasta. 

Keisari Aleksanteri II saapui syyskuussa Helsinkiin valtiopäivien avajaisiin. Koko kaupunki tempautui mukaan juhlintaan, avajaisviikolla paraatit ja tanssiaiset seurasivat toinen toistaan. 

1/6: Keisari saapuu Helsinkiin


2/6: Säätyvaltiopäivät


3/6 Taistelu äänioikeudesta

4/6 Eduskunta ottaa vallan (tulossa ma 25.11.2013)

Suomi itsenäistyy ja eduskunta julistautuu korkeimman vallan haltijaksi. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä kansanvallan kasvuun. Monarkistit haluavat Suomen hallitsijaksi vahvan kuninkaan rajoittamaan eduskunnan valtaa.

5/6 Valtiopäivien vaaran vuodet (tulossa 2.12.2013)

1930-luvulla demokratiaa ja eduskunnan valtaa uhmaa radikaali oikeisto, 1940-luvun lopulla radikaali vasemmisto. Maltilliset voimat pelastavat edsukunnan.

6/6 Hyvinvointivaltiota kohti (tulossa 9.12.2013)

Koonnut: Rita Trötschkes

Perustuu ohjelmaan:  Valtiopäivätyötä 150 vuotta. Tuotanto: YLE Radio 1 historiasarja. Haastateltava: dosentti Raimo Savolainen. Toimittaja: Virpi Väisänen. Vuosi: 2013.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?