Hyppää pääsisältöön

"Vuosisadan komeetta" tulee näkyviin -marraskuun tähtitaivas

Tähtitaivaalla voi marraskuussa bongata kolme planeettaa, Marsin, Jupiterin ja Merkuriuksen.

Jupiter alkaa vähitellen näkyä koko yön ja näkyvyys paranee loppuvuotta kohden. Mars näkyy aamutaivaalla Leijonan suunnalla. Merkurius näkyy parhaimmillaan aamutaivaalla kuun puolenvälin jälkeen (15.-20.11). Sen voi bongata melko kirkkaana kohteena taivaanrannasta Auringon suunnalta noin tuntia ennen Auringon nousua.

Marraskuun iltataivaalla näkyy syksyn tyypillinen kaunis tähtitaivas mutta aamuyön tunteina näkyviin tulevat jo talven tyypilliset kuviot, kuten Orion. Pimeässä paikassa näkyy Linnunradan valoisa vyö.

Kuun loppupuolen kiinnostavin kohde on komeetta ISON. Se kiepsahtaa Auringon ympäri marraskuun 28. päivän tienoilla ja kiepsausta seuraavina päivinä on otollisin aika nähdä se paljain silmin, siis marraskuun lopussa ja joulukuun alussa. Saattaa tosin käydä niinkin, että komeetta hajoaa palasiksi kulkiessaan läheltä Aurinkoa, jolloin siitä ei synnykään kovin kirkasta ja näyttäävää kohdetta. Pyrstön kirkkaus riippuu komeetasta irtoavan kaasun ja pölyn määrästä.

ISON-komeetta näkyy Suomesta käsin. Koska se näkyy Auringon suunnalla illalla Auringon laskun jälkeen ja aamulla ennen Auringon nousua, sen löytäminen saattaa olla hankalaa. Komeetta alkaa himmetä joulukuun aikana eikä sitten enää näy paljain silmin.

ISON-komeetta ohitti Auringon ilmeisesti hajoamatta, ainakaan kokonaan. Arvellaan kuitenkin sen kirkkauden kärsineen.

Marraskuun tähtitaivas -ohjelmassa Sisko Loikkanen haastattelee professori Markku Poutasta.

 • Miltä tuntuu olla painoton?

  Ole kuin lintu, lennä vapaasti.

  Painovoima on kuin kahle, joka vetää koko ajan alaspäin. Kun siitä pääsee eroon, näyttäytyy maailma erilaisena ja voit liikkua kolmessa ulottuvuudessa. Se on upea tunne, jota jää kaipaamaan.

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

 • Olisiko mummoista vetoapua vauvakatoon?

  Isovanhempien apu voi rohkaista hankkimaan lisää lapsia.

  Kautta aikojen perheissä toistuu sama tarina, joka kertoo isoäitien tärkeästä roolista lajimme selviytymiselle. Mummon apu lastenhoidossa edesauttoi äitien lastensaantia ja lasten eloonjäämistä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Miltä tuntuu olla painoton?

  Ole kuin lintu, lennä vapaasti.

  Painovoima on kuin kahle, joka vetää koko ajan alaspäin. Kun siitä pääsee eroon, näyttäytyy maailma erilaisena ja voit liikkua kolmessa ulottuvuudessa. Se on upea tunne, jota jää kaipaamaan.

 • Avaruusalus, jonka tehtävä on grillaantua Auringossa

  Solar Orbiter on tuomittu käristymään.

  Kreikkalaisessa mytologiassa Ikaros nousi lentoon käsiinsä kiinnitetyillä siivillä, jotka oli tehty vahasta ja linnun sulista. Lento päättyi kuitenkin ikävästi, koska hän nousi lähelle Aurinkoa ja sen paahde sulatti siivissä olleen vahan. Toivottavasti lähelle Aurinkoa laukaistava Solar Orbiter ei koe tätä samaa kohtaloa

Uusimmat sisällöt - Tiede