Hyppää pääsisältöön

"Vuosisadan komeetta" tulee näkyviin -marraskuun tähtitaivas

Tähtitaivaalla voi marraskuussa bongata kolme planeettaa, Marsin, Jupiterin ja Merkuriuksen.

Jupiter alkaa vähitellen näkyä koko yön ja näkyvyys paranee loppuvuotta kohden. Mars näkyy aamutaivaalla Leijonan suunnalla. Merkurius näkyy parhaimmillaan aamutaivaalla kuun puolenvälin jälkeen (15.-20.11). Sen voi bongata melko kirkkaana kohteena taivaanrannasta Auringon suunnalta noin tuntia ennen Auringon nousua.

Marraskuun iltataivaalla näkyy syksyn tyypillinen kaunis tähtitaivas mutta aamuyön tunteina näkyviin tulevat jo talven tyypilliset kuviot, kuten Orion. Pimeässä paikassa näkyy Linnunradan valoisa vyö.

Kuun loppupuolen kiinnostavin kohde on komeetta ISON. Se kiepsahtaa Auringon ympäri marraskuun 28. päivän tienoilla ja kiepsausta seuraavina päivinä on otollisin aika nähdä se paljain silmin, siis marraskuun lopussa ja joulukuun alussa. Saattaa tosin käydä niinkin, että komeetta hajoaa palasiksi kulkiessaan läheltä Aurinkoa, jolloin siitä ei synnykään kovin kirkasta ja näyttäävää kohdetta. Pyrstön kirkkaus riippuu komeetasta irtoavan kaasun ja pölyn määrästä.

ISON-komeetta näkyy Suomesta käsin. Koska se näkyy Auringon suunnalla illalla Auringon laskun jälkeen ja aamulla ennen Auringon nousua, sen löytäminen saattaa olla hankalaa. Komeetta alkaa himmetä joulukuun aikana eikä sitten enää näy paljain silmin.

ISON-komeetta ohitti Auringon ilmeisesti hajoamatta, ainakaan kokonaan. Arvellaan kuitenkin sen kirkkauden kärsineen.

Marraskuun tähtitaivas -ohjelmassa Sisko Loikkanen haastattelee professori Markku Poutasta.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

 • Juorua oikein, se tekee tutkitusti hyvää!

  Kaikki juoruavat ja se on hyvä juttu.

  Väitetään, että kaikki ihmiset juoruilevat. Nyt laaja tutkimus todistaa, että näin tosiaan on, eikä se ole lainkaan huono juttu.

 • Tutkimus: Syy syntyvyyden laskuun psykologinen eikä taloudellinen

  Seurantatutkimus selvitti, miksi lapsia ei haluta lisää.

  Auttaako perheiden taloudellinen tukeminen ja maksuton varhaiskasvatus, jos syytä lapsiluvun pienuuteen ei tiedetä? Laadullinen seurantatutkimus tuo kiinnostava tietoa siitä, miksi vanhemmat eivät sittenkään halua toista lasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede