Hyppää pääsisältöön

"Vuosisadan komeetta" tulee näkyviin -marraskuun tähtitaivas

Tähtitaivaalla voi marraskuussa bongata kolme planeettaa, Marsin, Jupiterin ja Merkuriuksen.

Jupiter alkaa vähitellen näkyä koko yön ja näkyvyys paranee loppuvuotta kohden. Mars näkyy aamutaivaalla Leijonan suunnalla. Merkurius näkyy parhaimmillaan aamutaivaalla kuun puolenvälin jälkeen (15.-20.11). Sen voi bongata melko kirkkaana kohteena taivaanrannasta Auringon suunnalta noin tuntia ennen Auringon nousua.

Marraskuun iltataivaalla näkyy syksyn tyypillinen kaunis tähtitaivas mutta aamuyön tunteina näkyviin tulevat jo talven tyypilliset kuviot, kuten Orion. Pimeässä paikassa näkyy Linnunradan valoisa vyö.

Kuun loppupuolen kiinnostavin kohde on komeetta ISON. Se kiepsahtaa Auringon ympäri marraskuun 28. päivän tienoilla ja kiepsausta seuraavina päivinä on otollisin aika nähdä se paljain silmin, siis marraskuun lopussa ja joulukuun alussa. Saattaa tosin käydä niinkin, että komeetta hajoaa palasiksi kulkiessaan läheltä Aurinkoa, jolloin siitä ei synnykään kovin kirkasta ja näyttäävää kohdetta. Pyrstön kirkkaus riippuu komeetasta irtoavan kaasun ja pölyn määrästä.

ISON-komeetta näkyy Suomesta käsin. Koska se näkyy Auringon suunnalla illalla Auringon laskun jälkeen ja aamulla ennen Auringon nousua, sen löytäminen saattaa olla hankalaa. Komeetta alkaa himmetä joulukuun aikana eikä sitten enää näy paljain silmin.

ISON-komeetta ohitti Auringon ilmeisesti hajoamatta, ainakaan kokonaan. Arvellaan kuitenkin sen kirkkauden kärsineen.

Marraskuun tähtitaivas -ohjelmassa Sisko Loikkanen haastattelee professori Markku Poutasta.

 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede