Hyppää pääsisältöön

Kaaosmatemaatikko Irma Optimisti teki pakastebroilerista kukkopillin

Ajankohtainen kakkonen sai tietoonsa, että muuan matematiikan lehtori oli vuoden 2001 kesällä tehnyt kukkopillin pakastebroilerista ja maalannut sinapilla tauluja.

Irma Luhta, taiteilijanimeltään Irma Optimisti, oli samana vuonna luonut viimeisimmän Global Game 2001 -performanssiteoksensa. Toimittaja Salla Paajasen haastattelussa silloinen talousmatematiikan lehtori Luhta kertoi nauttivansa hieman erikoiselta kalskahtavasta kaksoiselämästään: "Otan hirveästi matematiikan maailmasta performansseihini. Ja jos minulla ei olisi työtä yliopistolla, niin luulen, että kuihtuisi tämä performanssimaailmakin."

Vuonna 1997 Optimisti-Luhta oli väitellyt matematiikan tohtoriksi. Hänen kaaosmatematiikan väitöskirjansa käsitteli mainonnan ja kaaoksen yhteneväisyyksiä. Tutkimuksen tulos oli, että mainonnan lopputulos on aina kaoottinen.

Mutta parin viikon päästä ei tiedetä mitä täällä tapahtuu.― Kaaosmatemaatikko Irma Optimisti

Väitöskirjaan kuului olennaiselta osalta Optimistin toteuttama performanssi aiheesta. Taiteilijan mukaan tieteessä tarvitaan luovuutta siinä missä taiteessakin.

Optimistin performanssit ammentavatkin matematiikan maailman lisäksi myös yhteiskunnallisista tapahtumista. Mutta ovatko ne sitten oikeastaan pieniä tutkielmia vai jopa matemaatikon povauksia tulevaisuudesta?

Kaaosmatemaatikko on skeptinen ennustamista kohtaan: "Ne on ehkä lyhyen tähtäimen ennustuksia, koska ne ovat mielestäni mahdollisia. Mutta parin viikon päästä ei tiedetä mitä täällä tapahtuu."

Haastattelun lopuksi Optimisti lupaa jatkavansa taiteensa tekemistä loppuun saakka — vaikka saisi potkut yliopistolta.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto