Hyppää pääsisältöön

Kaaosmatemaatikko Irma Optimisti teki pakastebroilerista kukkopillin

Ajankohtainen kakkonen sai tietoonsa, että muuan matematiikan lehtori oli vuoden 2001 kesällä tehnyt kukkopillin pakastebroilerista ja maalannut sinapilla tauluja.

Irma Luhta, taiteilijanimeltään Irma Optimisti, oli samana vuonna luonut viimeisimmän Global Game 2001 -performanssiteoksensa. Toimittaja Salla Paajasen haastattelussa silloinen talousmatematiikan lehtori Luhta kertoi nauttivansa hieman erikoiselta kalskahtavasta kaksoiselämästään: "Otan hirveästi matematiikan maailmasta performansseihini. Ja jos minulla ei olisi työtä yliopistolla, niin luulen, että kuihtuisi tämä performanssimaailmakin."

Vuonna 1997 Optimisti-Luhta oli väitellyt matematiikan tohtoriksi. Hänen kaaosmatematiikan väitöskirjansa käsitteli mainonnan ja kaaoksen yhteneväisyyksiä. Tutkimuksen tulos oli, että mainonnan lopputulos on aina kaoottinen.

Mutta parin viikon päästä ei tiedetä mitä täällä tapahtuu.― Kaaosmatemaatikko Irma Optimisti

Väitöskirjaan kuului olennaiselta osalta Optimistin toteuttama performanssi aiheesta. Taiteilijan mukaan tieteessä tarvitaan luovuutta siinä missä taiteessakin.

Optimistin performanssit ammentavatkin matematiikan maailman lisäksi myös yhteiskunnallisista tapahtumista. Mutta ovatko ne sitten oikeastaan pieniä tutkielmia vai jopa matemaatikon povauksia tulevaisuudesta?

Kaaosmatemaatikko on skeptinen ennustamista kohtaan: "Ne on ehkä lyhyen tähtäimen ennustuksia, koska ne ovat mielestäni mahdollisia. Mutta parin viikon päästä ei tiedetä mitä täällä tapahtuu."

Haastattelun lopuksi Optimisti lupaa jatkavansa taiteensa tekemistä loppuun saakka — vaikka saisi potkut yliopistolta.