Hyppää pääsisältöön

Nokia romahti Elopin aikana

Nokian Stephen Elop ja Microsoftin Steve Ballmer
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop ja Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer helmikuussa 2011 Nokian Stephen Elop ja Microsoftin Steve Ballmer Kuva: EPA stephen elop

Tiistai 19. marraskuuta 2013 jää suomalaiseen yrityshistoriaan surkeana päivänä. Silloin ylimääräinen yhtiökokous päättää Nokian pilkkomisesta kahteen osaan ja puhelinryhmän myynnistä yhdysvaltalaiselle Microsoftille.

Microsoft on häilynyt Nokian taustalla jo reilun kolmen vuoden ajan. 2010 Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo erotettiin, ja hänen tilalleen nimitettiin Microsoftista kanadalainen Stephen Elop.

Toimitusjohtajana Elop päätti hylätä Nokian omat älypuhelinten käyttöjärjestelmät ja valitsi niiden tilalle Microsoftin Windows-ohjelmiston. Puhelimille ei kuitenkaan ollut valmiita Windows-versioita, ja Nokia ajautui syöksykierteeseen puhelinmyynnin romahtaessa.

Juuri ennen kuin Elop tuli Nokiaan, suomalaisyhtiö myi 111 miljoonaa matkapuhelinta huhti–kesäkuussa 2010. Vastaavaan aikaan tänä vuonna Nokia myi enää 61 miljoonaa puhelinta. Yhtiön osuus maailman puhelinmarkkinoista puolittui Elopin aikana, ja siihen saakka voittoa tehnyt yhtiö alkoi tehdä tappioita.

Viimeisimmän kerran Microsoftin ja Nokian polut ristesivät tänä syksynä, kun suomalaisyhtiö päätti myydä puhelinvalmistuksensa Microsoftille. Kaupan julkistuksen yhteydessä Elopin kerrottiin siirtyvän takaisin Microsoftin leipiin.

Elop sai mukaansa parinkymmenen miljoonan euron lähtökorvauksen. Microsoft ilmoitti elokuussa, että yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Steve Ballmer jää eläkkeelle vuoden kuluessa. Yhtenä vahvimmista Ballmerin seuraajaehdokkaista pidetään – Stephen Elopia.

Näin Nokia tuhoutui, osa II -ohjelma perustuu osittain keväällä 2012 tehtyyn MOT-jaksoon. Silloiseen ohjelmaan tehtiin analyytikkokysely, joka jo povasi suuria vaikeuksia Nokialle.

Linkit

Kommentit