Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Chat-myyjä auttaa verkkoshoppailijaa

Asiakkaan näkymä Sokoksen chattiin.
Asiakkaan näkymä Sokoksen chattiin. chat-myyjä

Nykyään asiakaspalvelijan saa kiinni myös verkosta. Verkkoshoppaaja saattaa törmätä nettikaupoissa ponnahdusikkunasta huutelevaan asiakaspalvelijaan.

Kokeilin chat-myyjien asiakaspalvelutaitoja Mustanpörssin, Sokoksen, Prisman sekä Hong Kongin verkkokaupoissa. Keskustelu myyjien kanssa oli hyvin samantyyppistä kuin fyysisessä liikkeessä. Myyjät löysivät tarvitsemani tuotteet. Hongkongin kalastusverkkokaupassa sain myös neuvoja kalastuslupien kanssa.

Reija Leppänen
Reija Leppänen Reija Leppänen chat-myyjä
Näiden verkkokauppojen chat-myyjät työskentelevät kaikki samassa yrityksessä. Jyväskyläläinen Finnchat on tuottanut chat-palveluita yrityksille jo puolitoista vuotta. Yritys kouluttaa myyjät chat-asiakaspalveluun. Lisäksi heillä voi olla verkkokaupan erikoisalaan liittyvää omaa kokemusta. Reija Leppänen chattailee työkseen Sokoksen verkkokaupassa.

- Olen kosmetologi koulutukseltani ja aikaisemmin työskentelin myymälässä kosmetiikkakonsulenttina. Myyjän työkokemusta löytyy kivijalkamyymälänkin puolelta, Leppänen kertoo.

Samir Abbasi
Samir Abbasi Samir Abbasi chat-myyjä
Finnchatin kehitysjohtajan Samir Abbassin mukaan yritykset ovat olleet chat-palveluun tyytyväisiä. Verkkokauppojen asiakkailta negatiivista palautetta on tullut vähän.

- Uusista palvelukanavista tulee negatiivista palautetta todella vähän. Saattaahan se pelästyttää jonkun, kun se chat-ikkuna tulee välillä automaattisesti auki. Ihmiset ovat ihmetelleet, että mikä tämä juttu on, Abbassi selittää.

Myyjä näkee asiakkaan liikkeet verkkokaupassa

Chat-myyjä saa asiakkaasta paljon tietoa. Myyjä näkee esimerkiksi asiakkaan IP-osoitteen, sijainnin sekä kuinka kauan asiakas milläkin verkkokaupan sivulla viipyy. Chat-myyjä Reija Leppänen käyttää kuitenkin hyväkseen vain yhtä tietoa.

Chat-myyjän näkymä
Chat-myyjän näkymä Chat-myyjän näkymä chat-myyjä
- Hyödynnän ainoastaan tietoa millä sivulla asiakas on. Jos se asiakas kysyy vaikka jostakin tietystä meikkivoiteesta, näen mitä meikkivoidetta hän on selaamassa. Tavallaan tarkistan, että puhumme samasta tuotteesta. Se helpottaa työskentelyäni.

Myyjät näkevät chattailevien asiakkaiden lisäksi muutkin verkkokaupan sivulla olevat asiakkaat. Leppäsen mukaan heidän seuraamiseensa ei kuitenkaan ole aikaa.
- Aika menee chattaillessa niiden asiakkaiden kanssa, jotka ovat avun tarpeessa, Leppänen kertoo.

Palvelua voi hyödyntää oman maun mukaan

Chat-myyjän kanssa toimimiseen ei ole mitään tarkkaa etikettiä.

- Asiakaspalvelijaa voi tervehtiä tai chat-ikkunan voi sulkea. Voi kertoa, että ei tarvitse apua juuri nyt, tai että on vain katselemassa. Tai sitten pyytää sitä apua. Ihan oman fiiliksen mukaan, Abbassi neuvoo.

Kuten moniin muihinkin verkkokeskusteluihin, myös verkkokauppojen chatteihin tulee asiattomia viestejä. Jatkuvasta häiriköinnistä joutuu määräajaksi mustalle listalle eikä pääse enää keskustelemaan asiakaspalvelijoiden kanssa. Leppäsen mukaan kiellettyjä kysymyksiä ei kuitenkaan ole.

Asiakkaan näkymä Sokoksen chattiin.
Asiakkaan näkymä Sokoksen chattiin. Asiakkaan näkymä Sokoksen chattiin. chat-myyjä
- Saa kysyä kaikkea mitä tulee mieleen verkkokaupan toiminnasta tai tuotteista. Mutta jos asiakas rupeaa esimerkiksi ehdottelemaan, että lähtisinkö kahville hänen kanssaan, niin sitten minun täytyy sivuuttaa se kysymys. Jatkan keskustelua kuin sitä kysymystä ei olisi ollutkaan ja pysytään asiassa, Leppänen selittää.

Chat-myyjältä saa pyytää apua tai myyjän tervehdykset voi jättää huomiotta. On asiakkaan oma valinta hyödyntääkö hän uutta palvelua.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.