Hyppää pääsisältöön

Astrid Swan sekoittaa poppiinsa sinfoniaa, harmoniaa sekä ihmissuhdekoukeroita

YleX:n Viikon albumina soi Astrid Swanin Astrid4. Kuuntele albumi täältä!

Astrid Swan // Kuva: Juhani Kenttämaa

Laulaja-lauluntekijä Astrid Swan palaa oman soolotuotantonsa pariin neljä vuoden tauon jälkeen. Viidennen albumin, Astrid4:n materiaalin työstäminen alkoi heti 2009 julkaistun Better Than Wages -albumin jälkeen. Astridin tarkoitus oli siirtyä elektronisesta musiikista takaisin perusasioiden ja pianon ääreen.

- Halusin haastaa itseni, asettaa riman korealle ja tehdä urani vaikeimman ja harkituimman levykokonaisuuden. Mihinkään kompromisseihin en halunnut musiikillisesti ryhtyä. Albumilla kuuluu oman ääneni ja pianon lisäksi pääosin puhaltimet ja rummut. Halusin yksinkertaistaa tulkintaani mahdollisimman pitkälle. Levyllä on vain ne elementit, mitä sinne kuuluukin, eikä mitään ylimääräistä, kertoo Astrid albuminsa lähtökohdista.

Tuloksena on kahdeksan kappaleen orgaaninen ja intiimi kokonaisuus, jossa sinfoninen ja harmoninen musiikki sekoittuu saumattomasti pop-vivahteisiin. Sanoituksellisesti Astrid heittäytyy ihmissuhdekoukeroiden syövereihin, mitkä kumpuavat henkilökohtaisista lähtökohdista.

- En suunnitellut tekeväni kokonaista albumia rakkaudesta, mutta sellainen siitä tuli. Tällä levyllä rakkaus käsitteenä ulottuu pelkän parisuhdeteeman yli. Astrid4 ei ole myöskään kieroutuneen tunne-elämän kuohujen peilaamista, vaan sen on tarkoitus tuoda tasapainoa ja kannatella kuulijaa vaikeiden hetkien yli.

Rakkausteeman lisäksi albumin punaiseksi langaksi muodostui vahingossa myös luontoon ja eläimiin liittyvät kielikuvat.

- Kirjoittaessani albumin kappaleita huomasin seikkailevani mielessä yhdysvaltalaisessa luontomaisemassa. Vaikka minulla ei suoranaisesti ole kosketuspintaa siihen, otin mm. selvää Pohjois-Amerikan tasangoilla elävien Navajo-intiaanien suhteesta elinympäristöönsä. Taustatyö auttoi hahmottamaan raamit, jonka kautta kerron albumilla tapahtumista ja tunteistani.

Kuuntele Astrid Swanin kertomuksia ja mietteitä Astrid4-albumista kuluvalla viikolla YleX:stä joka arkipäivä Uuden musiikin aamu- sekä iltavuorossa!

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu