Hyppää pääsisältöön

Elop – kätyri vai tunari

Nokia menetti johtoaseman
Nokia menetti johtoaseman Kuva: Yle nokia

Nokian lähes täydellinen romahdus Microsoftilta tulleen toimitusjohtajan Stephen Elopin aikana herättää ikäviä kysymyksiä. Niihin voi olla vain epämiellyttäviä vastauksia. Ääripäät ovat: Elop oli joko Microsoftin kätyri tai onneton tunari.

Elopin tullessa Nokiaan suomalaisyhtiö tuotti voittoa, ja se oli 30 prosentin markkinaosuudellaan maailman selkeästi suurin matkapuhelinvalmistaja. Elopin aikana Nokia alkoi takoa tappiota niin kovaa vauhtia, että sen kassa alkoi huveta. Yhtiön osuus kaupallisesti tärkeissä älypuhelimissa on enää reilut kolme prosenttia – edelle on livahtanut peräti kahdeksan muuta valmistajaa.

Elop sai Nokian luopumaan omien perusohjelmistojen tekemisestä älypuhelimiin, ja omien ohjelmien sijaan suomalaispuhelimiin päätettiin ottaa Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä. Tämä oli valtava muutos yhtiössä, joka sentään oli aikoinaan markkinoiden ensimmäinen älypuhelinten valmistaja.

Tehostaakseen muutosviestinsä tehoa Elop vertasi Nokian tilannetta mieheen palavalla öljynporauslautalla. Tämä pelastuisi vain jääkylmään veteen hyppäämällä. Elopin muistiossa Nokia oli tuo mies, palava lautta olivat omat käyttöjärjestelmät ja meri oli Windows.

Julkisuuteen vuodettu muistio iski Nokiaan kuin salama. Markkinoilla usko Nokiaan katosi saman tien, kun toimitusjohtaja ei enää uskonut oman yhtiönsä tuotteisiin.

"Epäonnistumisen
maailmanennätys"

Nokiaa seuraavista analyytikoista ja kommentoijista ehkä nuivimmin Elopiin suhtautuu Tomi Ahonen, jonka yhdysvaltalainen Forbes-lehti valitsi viime vuonna maailman vaikutusvaltaisimmaksi mobiilialan asiantuntijaksi.

Ahonen teki äskettäin selvityksen, jossa hän vertasi Elopin kahdentoista viimeisen kuukauden ajan tuloksia Olli-Pekka Kallasvuon toimitusjohtajakauden kahteentoista viimeiseen kuukauteen – Kallasvuohan sai astua sivuun Elopin tieltä, koska yhtiön hallitus katsoi hänen epäonnistuneen tehtävässään.

Näissä luvuissa Kallasvuo = 100 prosenttia, ja Elopin vastaava osuus verrattuna suomalaisjohtajaan:

  • liikevaihto: - 40%
  • voitto: - 92%
  • valmistettujen puhelinten määrä: - 40%
  • markkinaosuus kaikissa matkapuhelimissa: - 54%
  • markkinaosuus älypuhelimissa: - 90%
  • osakekurssi euroissa: - 60%

Ahosen mukaan Elopin kausi Nokiassa oli nykyajan katastrofaalisin suuressa kansainvälisessä yrityksessä. "Tämä on toimitusjohtajan maailmanennätys yrityksen romuttamisessa", Ahonen kirjoittaa. Hän muistuttaa selvityksessään erityisesti siitä, että Nokian älypuhelinyksikkö ei ollut ongelmissa ennen kuin Elopin porauslauttamuistio helmikuussa 2011 tuli julkisuuteen.

Tämä on toimitusjohtajan maailmanennätys yrityksen romuttamisessa.

Vuonna 2010 Nokia oli älypuhelimissa kaksi kertaa markkinakakkosta eli yhdysvaltalaista Applea suurempi ja neljä kertaa markkinakolmosta eli Samsungia suurempi.

Apple oli tuonut ensimmäisen iPhonen markkinoille kesällä 2007. Vuonna 2010 Apple ei suinkaan ollut saavuttamassa Nokiaa, vaan suomalaisyhtiö päinvastoin kasvatti edelleen markkinajohtoaan Appleen nähden.

Yhtiöiden tilinpäätökset vahvistavat Ahosen väitteen: verrattaessa vuoden 2010 lukuja edelliseen vuoteen Nokian älypuhelinmyynti kasvoi noin 30 miljoonaa puhelinta, kun taas Applen ainoan älypuhelimen, iPhonen, myynti kasvoi 20 miljoonaa kappaletta.

"En voi sille mitään, jos yhdysvaltalainen lehdistö ja talouslehdistö olivat Steve Jobsin ja Applen kenttävääristymän (distortion field) lumoissa, mutta faktat ovat faktoja", Ahonen kirjoittaa.

Pian Elopin porauslauttavertauksen jälkeen niin Samsung kuin Applekin nousivat sitten Nokiaa suuremmiksi älypuhelimissa.

Windows-kortti
petti heti

Mikä oli Stephen Elopin osuus Nokian romahtamisessa? Toivottavasti tästä saadaan nopeasti journalismia vankemmalla otteella tehtäviä akateemisia selvityksiä.

Joka tapauksessa jo nyt on selvä, että pahalta näyttää.

Elop lopetti Nokian omien käyttöjärjestelmien kehityksen ja laittoi kaikki Windows-kortin varaan. Tämä kortti kuitenkin petti, koska puhelimille ei ollut valmiina Windows-ohjelmistoja.

Nokia joutui seuraamaan katkerana sivusta älypuhelinten markkinoiden räjähdysmäistä kasvua, kun Elop oli ohjannut yhtiön varikolle odottelemaan uutta käyttöjärjestelmää.

Oliko Elop Microsoftin palkkatappaja tai kätyri? Kysymykseen sisäänrakennettu väite on huima – että Microsoft olisi jotenkin saanut huijattua Elopin Nokialle ja saanut sitten tämän panemaan suomalaisyhtiön niin polvilleen, että Microsoft voisi napata Nokian puhelintuotannon puoli-ilmaiseksi?

Kätyriväitettä tukee se, että Elop siirtyy Nokian pilkkomisen yhteydessä takaisin Microsoftille. Monien yhdysvaltalaisten mediaveikkausten mukaan Elop on yksi vahvimmista ehdokkaista Steven Ballmerin seuraajaksi Microsoftin toimitusjohtajana. Näin Elop saisi Nokian romuttamisesta palkkioksi yhden yritysmaailman arvostetuimmista pomon paikoista.

Kannattiko Elopin
romuttaa Nokia?

Oman kummallisen juonteensa tähän soppaan tuo se, että Stephen Elop saa Keilaniemestä mukaansa parinkymmenen miljoonan euron lähtökorvauksen. Korvauksesta syntyi julkisuudessa suuri haloo, mutta kansainvälisessä bisneksessä Elopin eroraha ei ole mitenkään poikkeuksellista tasoa.

Kummallisempaa on sen sijaan se, miksi Elopin toimitusjohtajasopimus oli niin erilainen kuin hänen edeltäjänsä Olli-Pekka Kallasvuon sopimus. Kuten Helsingin Sanomat Nokian pörssi-ilmoituksista selvitti, Kallasvuon sopimuksesta poiketen Elopin sopimukseen kirjattiin, että Elop saa tuhdit osakepalkkiot, jos Nokia tai sen merkittävä osa myydään – eli jos Elopin työt loppuvat tai hän muuttuu pikkufirman vetäjäksi.

Nokian ja Microsoftin kauppaa tiukasti arvostelleen analyytikon Tero Kuittisen blogikirjoituksen mukaan Elopin toimitusjohtajasopimuksen ehdot loivat tilanteen, jossa Elopin kannatti omien etujensa vuoksi ajaa Nokia lähelle kassakriisiä ja valmiiksi pilkkomiselle.

Asiaa ei ollenkaan auttanut se, että Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kehui Microsoftin maksavan 70 prosenttia Elopin erorahoista.

"He (Microsoft) olivat joustavia tässä. He halusivat kaukonäköisesti osoittaa Suomelle ja suomalaisille, että he ymmärtävät näiden asioiden sensitiivisyyden", Siilasmaa sanoi Yle uutisten mukaan.

Toisenlaisen tulkinnan mukaan Microsoft tuli erorahojen maksajaksi, koska Elop hoiti homman kotiin.

Suomi menetti
kasvualan

Nokia hallitsi parhaimmillaan 41 prosenttia matkapuhelinten maailmanmarkkinoista (2006), ja sen osuus Suomen kaikesta tavaroiden ja palvelusten tuotannosta (bkt) oli neljä prosenttia (2000).

Oli selvää, että Nokia ei pystyisi ikuisesti hallitsemaan markkinoita näin suvereenisti. Silti on harmi, että Nokia pilkotaan juuri nyt ja Suomi menettää ison teollisuudenalan, jolla on edelleen edessään huimaa kasvua.

Markkinatutkimusyhtiö IDC ennustaa, että matkapuhelimet ja tabletit valtaavat todella nopeasti alaa internetiin kytkeytyvien laitteiden markkinoilla.

IDC arvioi, että viidessä vuodessa pöytätietokoneiden myynti putoaa kahdeksan prosenttia, ja kannettavien tietokoneiden myynti kasvaa yhdeksän prosenttia. Varsinainen kasvu löytyy kuitenkin tablettien (+ 79%) ja älypuhelinten (+71%) markkinoilla, joille Microsoft nyt raivasi itselleen oikopolun, kun Nokian puhelinvalmistus putosi sen syliin.

Patentteja, karttoja
ja puhelinverkkoja

Voivottelun keskellä kannattaa kuitenkin muistaa, että koko Nokiaa ei sentään myyty. Nokia on kokenut pitkän historiansa aikana monia vaiheita, joista se on aina noussut, ennemmin tai myöhemmin.

Maan kamaralle romahtanut Nokian osakekurssi on suunnilleen kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun hallitus päätti yhtiön pilkkomisesta. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sijoittajat eivät uskoneet Nokian menestyvän Microsoftin hovipuhelintoimittajana.

Samalla sijoittajat ovat ottaneet entistä tarkempaan syyniin Nokiaan jäävät toiminnot.

Pitkään kestäneiden arvokkaiden tuotekehityspanostusten ansiosta Nokian patenttisalkku on arvokas. Karttasovelluksiin keskittyvällä Here-ryhmällä on myös kiintoisia näkymiä edessään, kun yhä useammalla ihmisellä on koko ajan mukaan yhä älykkäämpi puhelin tai tabletti.

Matkapuhelinverkkojen markkinoilla Nokia on vahva, ja viimeaikaiset vakoilupaljastukset saattavat parantaa sen asemia. Ruotsalainen Ericsson ja kiinalainen Huawei ovat markkinoiden suurimmat toimittajat, mutta Huawein asema saattaa muuttua tukalaksi: Yhdysvaltain kongressin ja Britannian parlamentin selvityksissä yhtiötä epäillään vakoilusta Kiinan kommunistipuolueen ja armeijan hyväksi. Tässä pelissä Nokialle on etua siitä, että se tulee miltei puolueettomasta pohjoismaasta.

Kommentit