Hyppää pääsisältöön

Filosofian supertähti Slavoj Žižek

Slovenialainen Slavoj Žižek on yksi 2000-luvun tunnetuimpia ja siteeratuimpia filosofeja. Hän puhuu vallankumouksesta ja vasemmistolaisuudesta sekä elokuvista ja televisiosta. Žižek löytää varsinkin Hollywood-elokuvista hyvinkin poliittisen koodiston. Julkisuudessa mielellään viihtyvää filosofia kutsutaan akateemiseksi Elvikseksi ja Slavoj the Superstariksi.

Žižek tekee Hegelin filosofiasta, marxilaisesta ideologiakritiikistä ja lacanilaisesta psykoanalyysista helposti lähestyttävää. Vaikeat poliittiset ajattelumallit avautuvat esimerkein tv-sarjoista tai elokuvista. Tästä syystä hänet usein sivuutetaankin vain hauskuuttajana ja populistina.

Žižekin mielestä televisiolla on suurempi rooli kuin vain viihdyttää.

"Olen vanhan ajan valistusvasemmistolainen, enkä usko, että ihmiset ovat tyhmiä ja heille pitää syöttää saippuaoopperaa. Aina välillä tapahtuu jotain ihmeellistä ja taide leviää laajalle. Julkisen palvelun televisio ei ole tärkeä vain kulttuurille vaan se koskettaa demokratian ydintä", Žižek kertoo Yle Teema-kanavalle tehdyissä välikkeissä.

Näissä Kati Sinisalon tekemissä välikkeissä Žižek puhuu television lisäksi itsestään, filosofiasta, Hollywoodista ja tekemästään Elokuvan kätketty kieli -sarjasta.

Modernia ideologiakritiikkiä

Žižek puhuu liberaaleista kommunisteista, jotka pyrkivät hallitsemaan häriöitä hyväntekeväisyydellä. Esimerkiksi Bill Gates on tällainen. Tämän Žižek näkee väkivaltaisena vallan käyttönä. Kalle Haatasen haastattelema kääntäjä Janne Porttikiven mielestä Žižek ei etsi pahuutta tai hyvyyttä vaan hän etsii symbolista ja ideologista väkivaltaa, sillä sellainen väkivalta on yletöntä ja alistavaa.

Hän vieraili Helsingissä vuonna 2009. Tuolloin Kultakuume-ohjelma paneutui hänen ajatteluunsa. Miksi kahvin ostaminen on ideologista ja mitä koodistoa sisältyy katastrofielokuvaan? Ohjelmassa kuullaan myös otteita avoimesta luennosta, jonka Žižek piti Helsingin yliopistolla.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto