Hyppää pääsisältöön

Filosofian supertähti Slavoj Žižek

Slovenialainen Slavoj Žižek on yksi 2000-luvun tunnetuimpia ja siteeratuimpia filosofeja. Hän puhuu vallankumouksesta ja vasemmistolaisuudesta sekä elokuvista ja televisiosta. Žižek löytää varsinkin Hollywood-elokuvista hyvinkin poliittisen koodiston. Julkisuudessa mielellään viihtyvää filosofia kutsutaan akateemiseksi Elvikseksi ja Slavoj the Superstariksi.

Žižek tekee Hegelin filosofiasta, marxilaisesta ideologiakritiikistä ja lacanilaisesta psykoanalyysista helposti lähestyttävää. Vaikeat poliittiset ajattelumallit avautuvat esimerkein tv-sarjoista tai elokuvista. Tästä syystä hänet usein sivuutetaankin vain hauskuuttajana ja populistina.

Žižekin mielestä televisiolla on suurempi rooli kuin vain viihdyttää.

"Olen vanhan ajan valistusvasemmistolainen, enkä usko, että ihmiset ovat tyhmiä ja heille pitää syöttää saippuaoopperaa. Aina välillä tapahtuu jotain ihmeellistä ja taide leviää laajalle. Julkisen palvelun televisio ei ole tärkeä vain kulttuurille vaan se koskettaa demokratian ydintä", Žižek kertoo Yle Teema-kanavalle tehdyissä välikkeissä.

Näissä Kati Sinisalon tekemissä välikkeissä Žižek puhuu television lisäksi itsestään, filosofiasta, Hollywoodista ja tekemästään Elokuvan kätketty kieli -sarjasta.

Modernia ideologiakritiikkiä

Žižek puhuu liberaaleista kommunisteista, jotka pyrkivät hallitsemaan häriöitä hyväntekeväisyydellä. Esimerkiksi Bill Gates on tällainen. Tämän Žižek näkee väkivaltaisena vallan käyttönä. Kalle Haatasen haastattelema kääntäjä Janne Porttikiven mielestä Žižek ei etsi pahuutta tai hyvyyttä vaan hän etsii symbolista ja ideologista väkivaltaa, sillä sellainen väkivalta on yletöntä ja alistavaa.

Hän vieraili Helsingissä vuonna 2009. Tuolloin Kultakuume-ohjelma paneutui hänen ajatteluunsa. Miksi kahvin ostaminen on ideologista ja mitä koodistoa sisältyy katastrofielokuvaan? Ohjelmassa kuullaan myös otteita avoimesta luennosta, jonka Žižek piti Helsingin yliopistolla.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto