Hyppää pääsisältöön

Filosofian supertähti Slavoj Žižek

Slovenialainen Slavoj Žižek on yksi 2000-luvun tunnetuimpia ja siteeratuimpia filosofeja. Hän puhuu vallankumouksesta ja vasemmistolaisuudesta sekä elokuvista ja televisiosta. Žižek löytää varsinkin Hollywood-elokuvista hyvinkin poliittisen koodiston. Julkisuudessa mielellään viihtyvää filosofia kutsutaan akateemiseksi Elvikseksi ja Slavoj the Superstariksi.

Žižek tekee Hegelin filosofiasta, marxilaisesta ideologiakritiikistä ja lacanilaisesta psykoanalyysista helposti lähestyttävää. Vaikeat poliittiset ajattelumallit avautuvat esimerkein tv-sarjoista tai elokuvista. Tästä syystä hänet usein sivuutetaankin vain hauskuuttajana ja populistina.

Žižekin mielestä televisiolla on suurempi rooli kuin vain viihdyttää.

"Olen vanhan ajan valistusvasemmistolainen, enkä usko, että ihmiset ovat tyhmiä ja heille pitää syöttää saippuaoopperaa. Aina välillä tapahtuu jotain ihmeellistä ja taide leviää laajalle. Julkisen palvelun televisio ei ole tärkeä vain kulttuurille vaan se koskettaa demokratian ydintä", Žižek kertoo Yle Teema-kanavalle tehdyissä välikkeissä.

Näissä Kati Sinisalon tekemissä välikkeissä Žižek puhuu television lisäksi itsestään, filosofiasta, Hollywoodista ja tekemästään Elokuvan kätketty kieli -sarjasta.

Modernia ideologiakritiikkiä

Žižek puhuu liberaaleista kommunisteista, jotka pyrkivät hallitsemaan häriöitä hyväntekeväisyydellä. Esimerkiksi Bill Gates on tällainen. Tämän Žižek näkee väkivaltaisena vallan käyttönä. Kalle Haatasen haastattelema kääntäjä Janne Porttikiven mielestä Žižek ei etsi pahuutta tai hyvyyttä vaan hän etsii symbolista ja ideologista väkivaltaa, sillä sellainen väkivalta on yletöntä ja alistavaa.

Hän vieraili Helsingissä vuonna 2009. Tuolloin Kultakuume-ohjelma paneutui hänen ajatteluunsa. Miksi kahvin ostaminen on ideologista ja mitä koodistoa sisältyy katastrofielokuvaan? Ohjelmassa kuullaan myös otteita avoimesta luennosta, jonka Žižek piti Helsingin yliopistolla.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit