Hyppää pääsisältöön

Docventures: nainen – mitä meidän jokaisen tulisi tietää naisesta

Suurinta mysteeriä emme löytäneetkään Papuan viidakosta tai Jemenin aavikolta.

Se löytyi läheltä: nainen.

Käymätön korpimaa, suuri tuntematon ja kahdeksas ihme. Haluamme tuoda keskustelun naisesta pois jäähallien pukukopeista ja naistutkimuksen laitoksilta. Feminismin ja sovinismin pölyttyneen asemasodan sijaan keskustelu naisesta voi olla kiinnostavaa, kiihottavaa ja silmiä avaavaa. Naisten asiat kuuluvat kaikille. Myös sinulle, karvarintainen möhömaha.

Docventures: nainen esittää Yle Areenassa kuusi dokumenttielokuvaa, kuusi naiseuteen liittyvää teemaa ja kuusi keskustelua mielenkiintoisten naisvieraiden kanssa. Keskiviikot käynnistetään jo iltapäivällä alkulämmittelyllä Yle Puheessa. Pelonsekaisesta kunnioituksestamme huolimatta olemme valmiit kohtaamaan kaikki ne mysteerit, joiden edessä tunnemme itsemme äärimmäisen vajavaisiksi.

Leffat ja teemat

Keskiviikkoisin katsotaan osoitteessa yle.fi/docventures laadukas dokumenttielokuva, minkä jälkeen Riku Rantala ja Tuomas Milonoff penkovat studiovieraan kanssa teemaa naisen näkökulmasta. Viikon radiovieras vetää keskusteluohjelman kanssa samanaikaisesti chatin, jossa keskustelu rönsyilee muutaman kutsuvieraan voimin. Kommentoida voi myös Twitterissä #docventures ja Facebookissa.

20.11. The World Before Her - Naisen rooli

Elokuva: The World Before Her (2012)
Ohjaaja: Nisha Pahuja
Kesto: 54'40"

Keskustelua pohjustaa Nisha Pahujan vuonna 2012 ohjaama dokumenttielokuva The World Before Her, jossa nähdään kahdesta varsin erilaisesta näkökulmasta, mitä on olla nainen modernissa Intiassa.

Vaatimattomista oloista kotoisin oleva Ruhi unelmoi Miss Intian tiarasta. Kauneuskilpailujen luvatussa maassa voitto olisi pikatie kansalliseen tähteyteen ja vaurauteen. Missikandidaattien käydessä läpi kauneuskilpailun suureen finaaliin valmistavaa kuukauden mittaista koulutusohjelmansa, äärinationalistisilla Durga Vahini-leireillä tuhannet nuoret naiset harjoittelevat puolustamaan perinteisiä hindulaisia arvoja. Koulutuksensa läpikäytyään he ovat valmiita kitkemään Äiti Intiaa rapauttavat länsimaiset vaikutteet vaikka tappamalla.

Dokumentaristien kamerat pääsevät ensimmäistä kertaa tallentamaan salaisten leirien oppijärjestelmiä ja harjoitteita. Kun materiaali rinnastetaan missikilpailukoneiston sulavaan show-maailmaan, seuraa ennennäkemätön uuden ja menneen maailman yhteentörmäys, jonka polttopisteessä kohtaavat nykyaikaisen intialaisen naiseuden ääripäät - virheettömästi kimaltelevan kauneuskäsityksen täydelliseksi hiotut timantit sekä henkisen ja ruumillisen muutoksen läpikäyneet tappavat naarastiikerit.

Mitkä roolit ovat naiselle sopivia ja kuka sen saa päättää?

Chatin vetää toimittaja, bloggaaja Hanne Valtari.

27.11. The Wankers - Seksuaalisuus

Elokuva: The Wankers (2011)
Ohjaaja: Frédérique Barraja
Kesto: 60’

Keskustelun pohjaksi esitetään dokumenttielokuva The Wankers, jossa masturbaatiota käsittelevän valokuvanäyttelynkin tehnyt Frédérique Barraja haastattelee kaikenikäisiä naisia päästäkseen naisten itsetyydytyksen eteen visusti vedetyn salaisuuksien verhon tuolle puolen.

Yliseksualisoituneessa yhteiskunnassamme naisen harrastama masturbaatio on edelleen tabu, johon liittyy paljon puolivillaisia teorioita. Humoristisella otteella toteutettu elokuva pyrkii purkamaan itsetyydytyksen ympärille rakennettuja myyttejä ja valottamaan naisen seksuaalisuuden historiaa. Leikittelevästä tyylistään huolimatta elokuva ei kaihda seksuaalisuuden pimeämpiäkin puolia, kuten esimerkiksi naisten ympärileikkausta.

Kameralle kokemuksistaan avautuvat paitsi Frédériquen ystävät, erinäinen joukko taiteilijoita, tiedemiehiä ja tutkijoita, joiden johtopäätösten avulla häpeälliset ja kielteiset oheismerkitykset naisten itsetyydytyksestä katoavat tai ainakin muuttuvat suorastaan naurettaviksi. Woody Allenin sanoin: älkää haukkuko masturbaatiota, sehän on seksiä rakastamani ihmisen kanssa.

Chatin vetää trashionista, kirjailija, bloggaaja Outi Pyy.

4.12. First Comes Love - Äitiys

Elokuva: First Comes Love (2013)
Ohjaaja: Nina Davenport
Kesto: 106’

Elokuvantekijä Nina Davenport on 41-vuotias, yksi New Yorkin sadoistatuhansista sinkkunaisista. Perhe tai äidiksi tuleminen on aina ollut kaukana työlleen omistautuneen ja itsenäisen uranaisen tarvehierarkiasta. Kaikki muuttuu, kun kaipuu vanhemmuuteen saavuttaa yllättäen biologisen pakkomielteen mittasuhteet.

Mistä löytyy lapselle biologinen isä, kuka ystävistä tulee mukaan synnytykseen, miten asiaan suhtautuvat Ninan vanhemmat? Ja miten käy dokumentaristin rakkauselämälle, kun hän deittailun ohessa tekee tositarkoituksella vauvaa?

Ninan matka raskaudesta synnytykseen ja ensiaskeliin äitiydessä on koskettava, hauska ja ennen kaikkea raatorehellinen. Vanhemmuus ei ole koskaan itsestäänselvyys, mutta vielä sitäkin harvemmin se on sitä mitä odotetaan.

First comes love, then comes marriage, then comes baby in the baby carriage.

Yeah right.

Chatin vetää perhebloggaaja, tietokirjailija Katja Lahti.

11.12. Grey Gardens - Ikääntyminen

Elokuva: Grey Gardens (1975)
Ohjaaja: Albert & David Maysles
Kesto: 94’

Pohjaksi keskustelulle nähdään veljesten David ja Albert Maylesin 1975 valmistunut dokumentaarinen muotokuva kahdesta omalaatuisesta naisesta ja näiden hiljalleen rapistuvasta elinympäristöstä.

Aristokraatit Edith Ewing Bouvier Beale ja hänen tyttärensä ja kaimansa Edith Bouvier Beale eli Big Edie ja Little Edie olivat vanhaa ja vaikutusvaltaista sukua. Big Edie oli Jacqueline Kennedy Onassiksen täti, Little Edie tämän serkku. Vuonna 1975 he asuvat saman katon alla loistonsa päivät ohittaneessa Grey Gardens -kartanossa, jossa ei ole sähköjä, juoksevaa vettä tai lämmitystä.

Vaurauden päivinä Big Edien ei tarvinnut huolehtia toimeentulosta, mutta kun suvun talous romahti, jäivät äiti ja tytär asuttamaan isoa kiinteistöä kykenemättä hoitamaan taloa sen vaatimalla tavalla. Taitelijanurasta omassa nuoruudessaan unelmoinut Big Edie kasvatti tyttärestään boheemin villikon, periferiassa asuvan seurapiirineidin, joka uskoi vielä jonain päivänä tulevansa musikaali- ja elokuvatähdeksi, vaikka todellisuudessa vietti kaiken aikansa äitinsä hoitajana vääjämättömästi lahoavassa kartanossa.

Mennyt maailma kummittelee edelleen kaikessa, vaikka suihkuseurapiirit juhlineen ovat jo kauan sitten kadonneet naisten elämästä.

Chatin vetää päätoimittaja Anu Harkki.

18.12. Girl Model - Naisen kauneus

Elokuva: Girl Model (2011)
Ohjaaja: David Redmon, Ashley Sabin
Kesto: 78'

Keskustelun alustuksena nähdään David Redmonin ja Ashley Sabinin dokumentti Girl Model.

David Redmonin ja Ashley Sabinin dokumenttielokuva malliteollisuuden tuotantoketjusta, joka kulkee Siperian, Japanin ja Yhdysvaltojen kautta. Elokuva Girl Model on kauneuden tehotuotantoleffa joka kuvaa kursailematta sitä liukuhihnaa jossa yhdestä päästä menee mallityttö sisään Siperiassa ja toisesta päästä putkahtaa teinilehden covergirl. Elokuvan päähenkilöt ovat 13- vuotias teinityttö Nadja Novosibirskista, malliscouttaaja ja ex- malli Ashley sekä mallitoimiston johtaja Tigran.

Mallibisnes on naisellisen kauneuden äärimmäinen ilmentymä; sen avulla myydään tuotteita muskeliveneistä lauantaimakkaraan. Elokuva herättää vahvasti kysymyksen, mitä kaikkea yhteiskunta on valmis sallimaan etsiessään tätä kauneutta.

Chatin vetää toimittaja, tietokirjailija Noora Shingler.

26.12. Iron Ladies of Liberia – Valta

Elokuva: Iron Ladies of Liberia (2007)
Ohjaaja: Daniel Junge, Siatta & Scott Johnson
Kesto: 52'38"

Keskustelua pohjaamaan katsotaan Daniel Jungen ja Siatta Scott Johnsonin vuonna 2007 ohjaama dokumentti Iron Ladies of Liberia, joka kertoo liberialaisesta Ellen Johnson-Sirleafista, maansa ja maanosansa ensimmäisestä naispresidentistä.

Elokuva seuraa Johnson-Sirleafin ensimmäistä vuotta virassaan tilanteessa, jossa neljätoista vuotta kestänyt sisällissota on tuhonnut Liberian infrastruktuurin ja ajanut sen talouden ahdinkoon. Johnson-Sirleaf aloittaa muutoksen aikakauden nimeämällä kabinettinsa kaikki tärkeimmät ministerinsalkut naisille, joita aletaan kutsua lempinimellä Iron Ladies - Rautarouvat. Näiden naisten tehtävänä on paitsi korjata sotavuosien vahingot, myös kitkeä hallintoon sitkeästi juurtunut korruptio, rauhoittaa lakkoileva armeija ja lievittää yleistä turvattomuutta. Mellakoiden uhan, mustanpörssin kaupan ja tehottoman byrokratian lisäksi vaikeusastetta lisää oppositioon häädetty vanha valtaeliitti, joka ei suostu tinkimään saavuttamistaan eduista ilman taistelua, häikäilemättä turvautua likaisinkaan keinoihin.

Harvardissa koulutettu Ellen Johnson Sirleaf on kahdeksan lapsenlapsen isoäiti, entinen poliittinen vanki ja maailmanpankin työntekijä. Hänelle myönnettiin vuonna 2011 Nobelin rauhanpalkinto.

Chatin vetää toimittaja, yrittäjä, ekonomi Satu Rämö.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures