Hyppää pääsisältöön

Selfie valittiin Oxfordin sanakirjan vuoden sanaksi

Netissä julkaistu omakuva eli selfie on valittu arvostetun Oxfordin sanakirjan vuoden 2013 sanaksi.

Sanakirja // Kuva: Booksworm / GNU Free Documentation License

Kuten Englannin sanakirjaan uutta sanastoa – mukana food baby, phablet ja selfie, sana selfie pääsi tänä vuonna osaksi arvostetun Oxford Dictionaries -sanakirjan online-versiota. Sanalla pyyhkii tällä hetkellä muutenkin melko lujaa, sillä nyt se on valittu Oxfordin sanakirjojen vuoden sanaksi.

Tullakseen valituksi vuoden sanaksi, sanan ei tarvitse olla "keksitty" saman vuoden aikana. Riittää, että sanan käyttö on lisääntynyt huimasti vuoden aikaa. Tutkimusten mukaan selfie-sanan käyttö onkin lisääntynyt viimeisen vuoden aikana peräti 17 000 prosenttia.

Selfie-sanan historia voidaan kartoittaa vuoteen 2002 asti, jolloin eräs australialaismies käytti sanaa nettifoorumilla. Mies latasi sivustolle kuvan itsestään kompastuttuaan portaissa. Mies pahoitteli kuvan huonoa laatua, koska kuva oli "selfie". Vuonna 2012 #selfie -tunnisteita taas alkoi ilmestyä sosiaaliseen mediaan ja pian sanasta tuli erittäin yleinen.

Viime vuonna vuoden sanaksi valittiin omnishambles, mikä suurin piirten suomentuu "kaikki on vinksin vonksin".

Lähteet: BBC