Hyppää pääsisältöön

Suomalainen sotakuvaaja Syyriassa: Maahan piti pitkään mennä luvatta

Kuvajournalisti Niklas Meltio on tallentanut kamerallaan jo parin vuoden ajan Syyrian sotaa kaikessa karmeudessaan. Miten Meltio pääsi työskentelemään konfliktien mylläämään maahan?

Sotakuvaaja Niklas Meltio

Niklas Meltio on toiminut sotakuvaajana niin Afganistanissa, Somaliassa, Irakissa kuin Libyassakin. Viime vuosina Meltion kamera on tallentanut jo parin vuoden ajan Syyrian sotaa. Yle Areenassa katsottavissa oleva Kasvot Syyrian sodalle -dokumentissa seurattiin Meltion työtä sodan runtelemassa maassa. YleX Etusivu kysyi sotakuvaajalta, miten kuvaaja pääsi sodassa olevaan maahan.

- Luvatta sinne piti pitkään mennä. Sinne mentiin miten vaan päästiin, ja toivottiin, että päästäisiin ulos myös.Tänäkin päivänä sinne pitää mennä opposition kautta, Meltio kertoo.

Toimittajantyössä usein käytettyjä fiksereitä Meltio ei Syyriassa itse käyttänyt.

- Minulla on kontakteja ja ystäviä Syyriassa, joiden turvin olen toiminut siellä ja luonut verkostoa. Fiksereitä käytimme vain silloin, kun teimme dokumentin viimeisiä osioita ja muuta porukkaa tuli mukaan, Meltio kertoo.

Syyrian konflikti lähti liikkeelle keväällä 2011, kun presidentti Bašar al-Assadin hallinto pidätti hallintoa arvostelevia graffiteja maalanneita nuoria. Tätä seurasivat mellakat, joissa kapinoitiin itsevaltaista hallintoa vastaan. Monimutkainen vyyhti kasvoi massiivisiin mittapuihin ja tilanne maassa näyttää tällä hetkellä lohduttomalta.

- Konfliktissa on vahvoja osapuolia, hallitus, oppositio ja islamistiset liikkeet, joilla on omat agendansa. Vaikea sanoa, onko tulevaisuudessa kokonainen maa edes optio. Osa kurdeista hakee omaa Kurdistaniaa Syyriaan. En näe, että osapuolet kommunikoisivat ja pääsisivät yhteisymmärrykseen maan johdossa. Aika näyttää, mihin se kehittyy, Meltio summaa näkemyksensä.

[areena:2056101

Lähteet: YleX Etusivu