Hyppää pääsisältöön

Espanjalainen joulu – Navidad en España

Itämaan tietäjät kameleineen ovat saapuneet loppiaisena mereltä Conchan rannalle San Sebastianissa, Espanjassa
Espanjan rannikkoseuduilla Itämaan tietäjät saapuvat loppiaisena mereltä. San Sebastianin Conchan ranta. Itämaan tietäjät kameleineen ovat saapuneet loppiaisena mereltä Conchan rannalle San Sebastianissa, Espanjassa Kuva: EPA/Juan Herrero Espanja,loppiainen,Itämaan tietäjät,San Sebastian

Millainen on joulu maassa, jossa alueellinen erilaisuus kukoistaa? Tuleeko espanjalaisiin koteihin Joulupukki vai tervehtivätkö Itämaan tietäjät? Katalonian seimihahmoissa riittää ihmettelemistä epäilyttävästi kykkivine ukkoineen. Barcelonan joulu huipentuu komeaan loppiaisseremoniaan satamassa. Jouluruokaperinne yhdistää Espanjan kulttuurimosaiikkia.

Feliz Navidad – Bon Nadal – Eguberri on!

Näillä tervehdyksillä toivotetaan Espanjassa hyvää joulua – espanjaksi, katalaaniksi ja baskin kielellä. Barcelonan joulusta on muodostunut kansainvälinen nähtävyys, koska kaupunki on noussut matkailukaupunkina Espanjan ykköseksi.

Samalla korostuvat myös Katalonian alueelliset perinteet joulunvietossa, mutta muutama peruselementti leimaa joulutraditioita koko Espanjassa: Seimi (el belén, el pesebre) ja Itämaan tietäjät (los Reyes Magos). He tuovat lapsille lahjat, kuten Jeesus-lapselle aikoinaan. Rantakaupungeissa tietäjät saapuvat komeasti mereltä ja heitä odottaa satamassa innokas, meluisa yleisö.

Myös ruokailussa on joitakin yhteisiä piirteitä kautta maan. Ennen joulua kaupunkeihin ja kyliin ilmestyy joulumarkkinoita. Myynnissä on seimiä ja seimihahmoja, koristeita kotiin ja pihaan, sekä runsaasti joulunajan herkkuja. Lapset saavat väliherkkuja tuskaisaan joulun ja loppiaisen odotukseen...

Joulumarkkinakoju Madridin Plaza Mayorilla.
Madridin Plaza Mayorin joulumarkkinakoju. Joulumarkkinakoju Madridin Plaza Mayorilla. Kuva: EPA/Juan M. Espinosa Espanja,joulu,joulumarkkinat

Jouluseimi - el belén, el nacimiento, el pesebre

Seimi tehdään Espanjassa yleensä korkkitammen kaarnasta eli korkista (el corcho), muovisiakin näkee. Seimitalliin (un estable) tai -luolaan (una cueva) asetellaan seimen hahmot (las figuras):

härkä el buey
aasi, muuli el burro, la mula
Neitsyt Maria la Virgen María
Joosef San José
Jeesus-lapsi el Niño Jesús
paimenet los pastores
enkeli el ángel
Itämaan tietäjät los Reyes Magos

Katalonian seimihahmoihin on 1700-luvun lopusta kuulunut el cagané (kakkaaja), alun perin maalaispaimen tai "ukkeli", joka käy tarpeellaan. Nykycaganét saattavat olla poliittisia tai esim. urheilujulkkiksia. Hahmon läsnäolo tuottaa onnea ja vaurautta. Kataloniassa on myös vanha elävän seimen perinne (el pesebre viviente), niitä rakennetaan kylissä ja kaupungeissa innokkaasti. Näyttelijät eli elävät seimihahmot ovat paikallisia näyttelijöitä tai aivan tavallisia ihmisiä. Perinteisesti "eläviä seimiä" on maakunnassa jouluisin noin 250. Jouluinen yhteisöharrastus on suuri ylpeyden aihe.

Vedenalainen seimi Madridin Aquariumissa.
Vedenalainen seimi Madridin Aquariumissa. Vedenalainen seimi Madridin Aquariumissa. Kuva: EPA/Juanjo Martín Espanja,Jouluseimi,akvaariot
Hiekasta tehty jouluseimi Pineda de Vilasecan rannalla Tarragonassa.
Hiekasta taituroitu seimi Tarragonassa. Hiekasta tehty jouluseimi Pineda de Vilasecan rannalla Tarragonassa. Kuva: EPA/Jaume Sellart Espanja,Tarragona,Jouluseimi

Seimiä taiteillaan myös erikoisiin ympäristöihin, jopa veden alle, kuten Madridin Aquariumissa on tapana. Asetelmia tehdään taitoa vaativista materiaaleista esim. hiekasta. Seimirakennelman mittasuhteet saattavat olla valtavat.

Jouluaatto - Nochebuena

Jouluaattoaterian jälkeen valmistaudutaan lähtemään jouluyön messuun, joka pidetään keskiyöllä. Messua kutsutaan kukon messuksi (la Misa del gallo), koska kukko ensimmäisenä kiekuu uuden päivän alkaneeksi. Jouluna se ilmoittaa Jeesus-lapsen syntymästä.

Kodeissa on nykyään myös joulukuusi (árbol de Navidad), vaikka perinne ei olekaan espanjalainen. Uusi tulokas perinteeseen on myös Joulupukki (Papa Noel), joka esiintyy ja tuo lahjat amerikkalaispukin malliin joulupäivänä.

Äyriäistiski Abastosin kauppahallissa, Madridissa: katkarapuja ja hummereita
Kala- ja äyriäiskauppa käy vilkkaana 23. ja 24. joulukuuta kauppahalleissa. Äyriäistiski Abastosin kauppahallissa, Madridissa: katkarapuja ja hummereita Kuva: EPA/Luis Tejido Espanja,Äyriäiset,kauppahalli
Barcelonan Sagrada familia jouluasussaan.
Barcelonan Sagrada familia jouluasussaan. Barcelonan Sagrada familia jouluasussaan. Kuva: EPA/Guido Manuilo Espanja,Barcelona,Sagrada Família,joulu

Joulupäivä - el Día de Navidad

Espanjassa alueelliset erot vaikuttavat ateriointiin. Joulupäivän ateriaan kuuluu yleensä kaikkialla kalkkuna (el pavo) pääruokana. Monissa kodeissa syödään myös kalaa (pescado) ja muita merenantimia (mariscos).

Jälkiruoaksi nautitaan paksuja mantelileivonnaisia (turrones) kuohuviinin tai samppanjan (champán) kera. Makeisten ja leivonnaisten runsaus jouluna on myös yhteinen piirre joulunvietossa kaikkialla Espanjassa.

Katalonian joulupöydän herkku on escudella, liharuoka, jossa keitetystä lihasta erotetaan huolellisesti siivilöiden liemi, kunnes se on mahdollisimman kirkasta. Liemi on nimeltään sopa italiana eli italialainen keitto. Liemi ja siinä keitetyt lihat syödään erikseen.

Hyvää uutta vuotta - Próspero año nuevo!

Uutena vuotena lasketaan viinirypäleitä samaan tahtiin keskiyön kellonlyöntien kanssa eli kukin nauttii kaksitoista rypälettä vanhan vuoden viimeisinä hetkinä. Kuohuviini (cava) tai samppanja (champán), sekä ilotulitukset juhlistavat hetkeä. Juhlinta kestää seurueesta riippuen helposti aamun sarastukseen asti.

Loppiainen - El Día de los Reyes

Espanjalaisten suuri juhla on "Kuninkaiden päivä" eli loppiainen, joka alkaa 5.tammikuuta - ja ruuhkauttaa liikenteen. Juhlinta jatkuu koko loppiaisyön. Kohokohtana on Itämaan kuninkaiden eli tietäjien (los Reyes Magos) saapuminen, mieluiten mereltä, tuomaan lahjat lapsille. Tietäjät ovat pukeutuneet näyttävästi ja heidän saapumisensa on suuri show. Sisämaassa sama seremonia hoidetaan kulkuein. Madridin Tietäjien kulkue on mahtava, visuaalinen juhla, johon osallistuu usein myös ulkomaalaisia esiintyjiä ja taiteilijoita.

Tietäjä Melchior Madridin loppiaiskulkueessa.
Tietäjä Melchior Madridin loppiaiskulkueessa. Tietäjä Melchior Madridin loppiaiskulkueessa. Kuva: EPA/Victor Lerena Espanja,Madrid,loppiainen,Itämaan tietäjät,Melchior

Lapset saattavat kirjoittaa lahjatoivekirjeitä tietäjille etukäteen ja toivovat loppiaisyönä unelmiensa toteutuvan. Vastalahjaksi he jättävät oven taakse herkkuja tai pieniä lahjoja tietäjille ja kameleille.

Tyypillinen loppiaisherkku on Roscón de Reyes - komea, koristeltu pullakranssi - johon on piilotettu pikku hahmo tai lantti, joka tuottaa löytäjälleen menestystä ja onnea. Roscón-leivonnaisen valmistus on melkoinen prosessi, joten usein se nykyään ostetaan leipomoista valmiina.

Joululaulut (villancicos) kuuluvat joulunaikaan sen alusta loppuun. Suosituimpia lauluja on espanjalainen kansanmelodia Los peces en el río (Kalat joessa).

Joulu Barcelonassa - hyvää ruokaa ja seremonioita

Ohjelma Feliz Navidad – Bon Nadal on espanjaksi, mutta mukana on myös katalaanin kieltä. Ohjelman on toimittanut Sini Sovijärvi ja se on vuodelta 2000.

Mikel López Iturriagan joulumenu

El País Barcelona -lehden blogisti ja toimittaja Mikel López Iturriaga harrastaa ruokaa ja kirjoittaa siitä blogeissaan, mutta ei virallisesti tunnustaudu gastronomian ammattilaiseksi. Mies on suosittu hahmo myös Espanjan televisiossa - hänet nähdään esim. Hoy por hoy -ohjelmassa.

Kulttuuritietoinen ja huumoria viljelevä journalisti on laatinut leikkisän perinnemenun (menù tradicional) jouluksi lukijoilleen. 'Vanhoja reseptejä voi luovasti ja persoonallisesti muunnella' on katalonialaisen nykykeittiön mottoja. Mikel ei ota resepteistä kunniaa itselleen vaan kiittää herkuista ystäväpiiriään, erityisesti Monica Escudero -nimistä kollegaansa, jolla on oma gastronomia- ja ravitsemustietobloginsa samassa julkaisussa.

Jouluinen menu Mikelin tapaan - reseptejä

Iberian kroketit

(tapas-annos aterian alkuun)

Ainekset:

100 g vehnäjauhoja
100 g voita
1 litra täysmaitoa
1 sipuli
2 ilmakuivatun jamón ibérico -kinkun luuta
200 g hienonnettua kinkkua
muskottipähkinää
1 muna
korppujauhoa
ilmakuivatun kinkun viipaleita krokettien päälle (haluttaessa)
miedonmakuista oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

1. Laita maito - johon olet laittanut ilmakuivatun kinkun (pilkottua) luuta ja pippuria - tulelle (keskilämmölle). Kun maito on kuumaa, laske lämpötila minimiin ja anna hautua puoli tuntia tai 40 minuuttia, riippuen rasvan määrästä ja siitä, paljonko luissa on lihaa. Siivilöi maito, mausta muskottipähkinällä ja pidä lämpimänä.

2. Kuumenna voi pannulla miedolla lämmöllä ja lisää pilkottu sipuli. Kun sipulit ovat läpikuultavia, lisää kinkku ja pyöräyttele sitä pannulla muutaman sekunnin ajan. Lisää jauhot ja kypsennä muutama minuutti. On tärkeää, että jauhot paahtuvat hyvin, mutta ne eivät saa palaa, joten sinun täytyy pitää lämpö alhaalla ja muistaa sekoittaa koko ajan.

3. Nostamatta lämpöä lisää kuumaa maitoa ja sekoita vispilällä, jotta seokseen ei muodostu kokkareita ja jatka, kunnes seos sakenee. Kaada kulhoon ja anna jäähtyä. (Mitä kylmempi massa on, sitä parempi, jätä mielellään yön yli).

4. Jaa taikina osiin (osien koko riippuu siitä, missä aterioinnin vaiheessa kroketit halutaan syödä). Pienikokoiset kroketit soveltuvat alkupalaksi, mutta jos haluat muhkeammat ja ruokaisammat kroketit, jotka vielä peität kinkkuviipaleilla, jaa taikina isompiin palasiin. Leivitä kroketit ensin jauho-muna-korppujauhoseoksessa ja paista kuumassa oliiviöljyssä pienissä erissä. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile kuumana. Voit asetella krokettien päälle vielä muutaman ohuen kinkkusiivun (jamón ibérico).

Turskalla täytetyt paprikat

Ainekset:
(neljälle hengelle)

Paprikoihin täytteineen tarvitset:
16 Piquillo-paprikaa
250 g suolatonta turskaa
1 sipuli
400 ml maitoa
40 g voita
jauhoja
1-2 munaa

Kastikkeeseen tarvitset:
1 sipuli
1 vihreä paprika
1 punainen paprika
oliiviöljyä
suolaa

Valmistus:

1. Hienonna sipuli ja kuullota pannulla miedolla lämmöllä voissa pehmeiksi.
Arvioitu aika: 20 min.
2. Lisää 40 g jauhoja, sekoita ja paistele varovasti.
Arvioitu aika: 10 min.
3. Lisää kuuma maito hitaasti sekoittaen puukapustalla, kunnes seos on paksua kastiketta.
4. Huuhtele turska, anna sen valua ja murenna tai leikkaa palasiksi. Sekoita kalamössö paksuun kastikkeeseen ja täytä paprikat sillä. Säilytä paprikoiden oma neste..
5. Leivitä paprikat vatkatussa munassa ja jauhoissa ja paista pannulla oliiviöljyssä. Siirrä paprikat uunivadille talouspaperin päälle, jotta liika rasva imeytyy paperiin.
6. Kuullota kastiketta varten sipuli ja kaksi hienonnettua paprikaa tilkassa oliiviöljyä ja lisää ripaus suolaa.
Arvioitu aika: 15 min.
7. Lisää paprikoiden oma, talteen otettu neste ja tilkka vettä. Anna muhia.
Arvioitu aika: 10 min.
8. Hienonna vielä kastiketta mahdollisimman tasaiseksi ja siivilöi, jotta saat notkean kastikkeen. Lisää suolaa maun mukaan.
9. Poista uunivadilta talouspaperi ja asettele paprikat uudelleen vadille. Kaada kastike päälle. Lämmitä uunissa ja tarjoile.

Kultaotsa-ahventa (sparus aurata) sienillä ja pinjansiemenillä ryyditettynä

Ainekset:
(neljälle hengelle)

3 keskikokoista kultaotsahventa fileoituina ja perattuina ruodoista ja nahasta
400 g erilaisia, tuoreita sieniä (esim. kanttarelleja, keltaisia torvisieniä)
50 g pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl silputtua persiljaa
1 punainen chili (ei pakollinen)
100 ml portviiniä (tai mitä tahansa makeaa tai hedelmäistä viiniä)
50 ml sherry-etikkaa
kylmäpuristettua oliiviöljyä
suolaa

Valmistus:

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
2. Paahda pinjansiemeniä pannulla - ilman öljyä - miedolla lämmöllä, varo palamista.
3. Puhdista sienet ja jos ne ovat suuria, leikkaa ne kahtia. Murskaa valkosipuli hienoksi.
4. Voitele sienet kevyesti öljyllä kahteen kertaan, kuullota pannulla kunnon tulella, kunnes sienistä on lähtenyt kaikki neste ja ne saavat kullanruskean värin. Lisää valkosipuli ja jos haluat hiukan ytyä, lisää myös hienonnettu chili ja kuullota vielä minuutti. Lisää suolaa maun mukaan sekä viini, viinietikka ja persilja. Kun neste on lähes täysin haihtunut, vähennä lämpöä ja lisää pinjansiemenet.
5. Peitä uunivuoka leivinpaperilla. Asettele kalafileet vuokaan nahkapuoli ylöspäin. Levitä sieni-pinjansiemenpaistosta fileiden päälle. Lisää suolaa ja hieman öljyä ja paista uunin yläosassa (180 astetta).
Arvioitu aika 5 min.
6. Ota fileet uunista ja asettele lautasille. Valmista!

Huom. paistoaika riippuu paljon kalan ja fileiden koosta. Hyvä maku tulee onnistuneesta paistamisesta. Kypsymistä on hyvä seurata koko ajan. Jos ateriasta haluaa tukevamman, kalan lisukkeena voi tarjoilla pannulla tai uunissa paistettuja perunaviipaleita, joista saa makoisan pottupedin kalafileiden alle.

Mustikka-karhunvatukkapaistos

Ainekset:
(kuudelle hengelle)

200 grammaa mustikoita
200 g karhunvatukoita
100 g jauhoja
100 g sokeria
2 munaa
2 munankeltuaista
4 dl maitoa
voita ja suolaa .

Valmistus:

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 25 cm kokoinen uunivuoka. Sekoita jauhot, sokeri ja ripaus suolaa. Vatkaa munat ja keltuaiset ja sekoita mukaan jauhoseos vähitellen, vatkaa koko ajan. Lisää myös maito vähitellen, samalla koko ajan sekoittaen. Kaada seosta vuoan pohjalle vain sen verran, että pohja peittyy. Laita uuniin 3-4 minuutiksi ja anna paistua vain sen verran, että seos kiinteytyy vähän. Ota pois uunista. Ripottele karhunvatukat ja mustikat vuokaan ja kaada loput taikinasta sekaan, sekoittele kääntämällä marja-taikinamassaa muutaman kerran. Paista noin 30 minuuttia, kunnes väri on kultainen.
Tarjoile lämpimänä kermavaahdon tai jogurtin kanssa.

Reseptien suomennos: Sini Sovijärvi/Yle


Ideoita ruokiin Mikel etsii myös lähikaupoista ja toreilta jututtamalla kauppiaita ja yrittäjiä. Toki häntä inspiroivat myös Katalonian kuuluisat keittiömestarit kuten Carme Ruscalleda. Maakunnan tähtikokit tunnetaan hienostuneesta, kokeilunhaluisesta tavastaan kokata oman seudun parhaista raaka-aineista. Monilla heistä on oma nimikkoravintola ja viinitila, jotka ovat gourmet-nautiskelun lisäksi houkuttelevia matkailunähtävyyksiä ympäri vuoden. Niiden yhteyteen rakennetaan usein näyttelyjä tai muita taidetapahtumia. Näin maakunta nostaa taitavasti osaamistaan ja profiiliaan.

Mikel López Iturriagan El Comidista -blogista löytyy niin joulu- kuin muitakin reseptejä.

Info: Tässä oli aiemmin kuva joka nyt on poistettu.

Muokattu 1.12.20: Poistettu tieto Feliz Navidadin tekstitykseen liittyen.
Muokattu 15.12.20: Poistettu Youtube-linkki.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!