Hyppää pääsisältöön

Kennedyn ura uutiskatsauksin Kuubasta Kekkoseen

John F. Kennedy ehti toimia Yhdysvaltojen johdossa vain kaksi vuotta, mutta hänestä tuli yksi suosituimpia presidenttejä. Ajan uutiskatsausten kautta hahmottuu Kennedyn kauden vaiheita, johon mahtui niin sotaa kuin avaruuden valloitusta ja perheonneakin. Mukana on myös Kekkosen vierailu seurueineen Valkoisessa talossa.

John Fitzgerald Kennedy (1917-1963) oli Yhdysvaltojen 35. presidentti. Hän oli virkaan astuessaan vasta 44 vuotias, mikä teki hänestä nuorimman vaaleilla valitun presidentin. Virkaanastujaispuheessaan 20. tammikuuta 1961 Kennedy puhui uusien sukupolvien mahdollisuuksista ja ihmisoikeuksien puolesta.

Presidentti Urho Kekkonen tapasi Kennedyt valtiovierailun merkeissä marraskuussa 1961. John Kennedy ja rouva Jacqueline Kennedy tarjosivat presidentti Urho Kekkosen ja rouva Sylvi Kekkosen kunniaksi lounaan Valkoisessa talossa Washingtonissa. Kutsuvieraiden joukossa olivat mm ulkoministeri Dean Rusk ja valtiovarainministeri Douglas Dillon ja työministeri Arthur Goldbeg. Kekkosen seurueeseen kuuluivat vaimo Sylvi Kekkosen lisäksi mm ulkoministeri Ahti Karjalainen ja Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Richard Seppälä sekä Max Jakobson ulkoasiainministeriöstä. Uutisjutun lopussa kuullaan presidentti Urho Kekkonen puhe.

Kun ensimmäinen satelliittitelevisiolähetys koettiin Euroopassa, amerikkalaisen Telstar-satelliitin ansiosta, nähtiin ruudussa mm. Kennedyn pitämä lehdistökonferenssi. Puheessaan Kennedy visioi uuden tekniikan lisäävän kommunikaatiota ja ymmärrystä ja sitä myötä hyvinvointia ja turvallisuutta.

Kennedy oli naimisissa Jacqueline Bouvier Leen kanssa ja heillä oli kaksi lasta. Caroline oli nelivuotias ja John vasta puolivuotias kun he muuttivat Floridasta uuteen kotikaupunkiinsa Washingtoniin. Uutiskatsauksessa nähdään hymyilevä Kennedyjen pariskunta saattamassa lapsiaan lentokentältä. Kennedyjen perhe-elämäkään ei säästynyt tragedioilta. Heidän ensimmäinen lapsensa syntyi kuolleena ja Johnin jälkeen syntynyt poika Patrick kuoli vain kaksi päivää syntymänsä jälkeen. John kuoli vuonna 1999 lento-onnettomuudessa.

Jännitteistä ulkopolitiikkaa

Kennedyn hallitukseen kuuluivat mm. puolustusministeri Robert MacNamara ja ulkoministeri Dean Rusk. Uutta hallitusta esittelevässä uutiskatsauksessa kerrotaan McNamaran luopuvan Ford-yhtiön toimitusjohtajan paikasta vastaanottaakseen ministerin tehtävät. Sekä Rusk että McNamara tulivat myöhemmin tunnetuiksi Vietnamin sodan kannattajina ja heistä käytettiin molemmista luonnehdintaa "haukka".

Syyskuussa 1961 Kennedy piti jännityksellä odotetun puheensa Yhdistyneiden Kansakuntien kokouksessa. Hän puhui ensimmäistä kertaa yleiskokouksessa käsitellen mm Berliin kriisiä ja YK:n tilaa sen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin kuoleman jälkeen. Kennedy painotti länsivaltojen tulevan puolustamaan etujaan Berliinissä kaikin tarpeellisin keinoin.

Kuuban läheiset suhteet Neuvostoliittoon ei miellyttänyt Yhdysvaltoja. Kuubasta tuli kahden suurvallan taistelun näyttämö, joka oli vähällä laukaista kolmannen maailmansodan. Yritys syöstä Fidel Castro vallasta päättyi Sikojenlahden maininnousun totaaliseen epäonnistumiseen, joka osaltaan vaikutti Kuuban ohjuskriisin puhkeamiseen. Mykässä uutisfilmissä nähdään Kennedy Camp Davidissa tapaamassa entistä presidenttiä Dwight Eisenhoweria keskustellakseen Kuuban tilanteesta.

Kaksi suurvaltaa kohtasivat, kun Kennedy ja Neuvostoliiton pääministeri Nikita Hrustsev tapasivat vuonna 1961 Wienissä Itävallassa. Uutiskatsauksessa nähdään Hrustsevin ja ulkoministeri Andreij Gromykon saapuvan Yhdysvaltain suurlähetystöön sekä koko seurueen viettävän iltaa Schönbrunnin linnassa vaimoineen.

Itävallan matkaltaan Kennedy jatkoi suoraan Lontooseen.

Vastassa lentokentällä nähdään Englannin pääministeri Harold Macmillan ja Yhdysvaltain Englannin suurlähettiläs David Bruce. John Kennedy pitää lämpimän puheen, jossa muistuttaa ettei ole niin kaukana englantilaisista, sillä hänen sisariensa aviomiehet ovat brittejä ja että hänellä on pian kunnia toimia kummina englantilaiselle siskonpojalleen.

Tiedettä, taidetta ja avaruuskilpaa

Kennedyn presidenttikauden aikana aloitettiin Apollo-avaruusohjelma, jonka tavoitteena oli tehdä miehitetty lento Kuuhun ennen Neuvostoliittoa. Suunnitelma toteutui vasta 1969, mutta jo sitä ennen juhlittiin Alam Shepardia, joka oli ensimmäinen avaruudessa käynyt yhdysvaltalainen astronautti. Kennedy luovutti kunniamitalin Shepardille keväällä 1961. Mykässä uutisfilmissä nähdään Kennedyn tiputtavan mitalin kesken seremonian. Taustalla seisova mies rientää kuitenkin apuun ja episodi päättyy hilpeissä merkeissä.

Kennedyt arvostivat suuresti niin tiedettä kuin taidetta ja kutsuivat silloin tällöin kotiinsakin eri alojen edustajia. Uutisfilmissä nähdään yhdysvaltalainen kuurosokea kirjailija ja aktivisti Helen Keller vierailulla Valkoisessa talossa. Keller olikin vakiovieras, sillä hän oli tavannut presidentit Grover Clevelandista alkaen.

John F. Kennedyn presidenttikausi sai traagisen ja äkillisen lopun. Hänet salamurhattiin vierailullaan Texasissa 22.11.1963.

Tietolaatikko

Artikkelissa on 11 uutisfilmiä vuosilta 1961-1962. Muutamat klipeistä ovat mykkiä osittain tai kokonaan, johtuen alkuperäisten tallenteiden ääniraitojen puutteista.
Klippien katseluoikeus on rajattu Suomeen tekijänoikeussyistä.

Kommentit