Hyppää pääsisältöön

Valtiopeli 1863

Valtiopeli 1863. Kuvassa J.V.Snellman (Ilkka Koivula). Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.

Tositapahtumiin perustuva historiallinen draama kertoo vuosina 1863-1864 järjestetyistä valtiopäivistä, joista alkoi Suomen valtiollinen kehitys kohti itsenäistä kansakuntaa.

Keisari Aleksanteri II pitää Suomesta. Suomi on kaunis ja turvallinen maa, jossa pääsee pakoon uuvuttavaa hovielämää kieroiluineen ja valtapeleineen.

Uskolliset alamaiset kavahtavat jo etukäteen kaikkea mahdollista uhittelua. Siksi keisari on jalomielisyydessään luvannut suosikkimaalleen uudet valtiopäivät, 50 vuoden odotuksen jälkeen. Mutta pienessä syrjäisessä maassa punotaan keisarin selän takana suuria suunnitelmia.

J.V. Snellmanille tulevat valtiopäivät ovat haaveiden täyttymys. Niiden ansiosta Suomen valtiollinen elämä voi vihdoin alkaa ja Snellmanin unelma kehittyneestä demokratiasta voi kukoistaa.

Suuria henkilökohtaisia kolhuja kokenut valtiomies pyrkii uhkarohkeasti muuttamaan historian suuntaa, ja on suunnitellut valtiopäivien käsikirjoituksen valmiiksi.

Snellman joutuu pian vanhoillisten venäläisten ja nuorten radikaalien  suomalaisten väliin. Lisäksi hänen tavoitteitaan uhkaa valtiopäivämiesten kokemattomuus.

Talonpoika Heikki Heikinpoika joutuu valtiopäivämieheksi pyytämättä ja yllätyksenä. Politiikkaa ja valtajuonitteluja enemmän nuoren miehen mieltä kiehtoo paheellinen pääkaupunki porttoloineen ja kapakoineen. Oma silta ja oma tila ovat Heikille tärkeitä, valtio ei.

Onneksi Heikki kohtaa Wilhelminan, tarkastusnaisen Punavuoren Vihreästä helvetistä. Tämä on sekä ammattinsa että sukupuolensa vuoksi yhteiskunnan alinta kastia, mutta suuren sydämensä ja älykkyytensä ansiosta ohjaa Heikkiä kohti poliittista heräämistä. Heikki puolestaan rakastuu palavasti siihen ainoaan naiseen, jota tuohon aikaan ei olisi saanut rakastaa.

Ohjaus: Atro Lahtela, käsikirjoitus Anneli Kanto, tuottaja Erkko Lyytinen.

Näyttelijät: Talonpoika Heikki Heikinpoika (Arttu Kapulainen), J.V. Snellman (Ilkka Koivula), Maija Rissanen, Aurora Karamzin (Vuokko Hovatta), Sanomalehtimies Lagerborg (Kai Vaine), Keisari Aleksanteri II  (Valtteri Simonen), Jukka Voutilainen, Marc Gassot, Ilkka Heiskanen, Timo Jurkka, Kari Toivonen, Juha-Pekka Mikkola, Mikko Ravanti, Anna-Riikka Rajala, Jaakko Saariluoma, Tom Rejström, Samuel Karlsson.

Valtiopeli 1863. Kuvassa keisari Aleksanteri II (Valtteri Simonen). Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.

Valtiopeli 1863. Kuvassa keisari Aleksanteri II (Valtteri Simonen). Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.Valtiopeli 1863. Kuvassa keisari Aleksanteri II (Valtteri Simonen). Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.
Valtiopeli 1863. Kuvassa Sanomalehtimies Lagerborg (Kai Vaine) keisarin metsästysretkellä. Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.

Valtiopeli 1863. Kuvassa Sanomalehtimies Lagerborg (Kai Vaine) keisarin metsästysretkellä. Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.Valtiopeli 1863. Kuvassa Sanomalehtimies Lagerborg (Kai Vaine) keisarin metsästysretkellä. Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.
Valtiopeli 1863. Kuvassa Aurora Karamzin (Vuokko Hovatta) seuraneiteineen (Emma Taulo) keisarin puheilla. Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.

Valtiopeli 1863. Kuvassa Aurora Karamzin (Vuokko Hovatta) seuraneiteineen (Emma Taulo) keisarin puheilla. Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.Valtiopeli 1863. Kuvassa Aurora Karamzin (Vuokko Hovatta) seuraneiteineen (Emma Taulo) keisarin puheilla. Kuva: Hannu Kettunen/Yle Kuvapalvelu.

Koonnut: Emma Taulo

Ihminen ja yhteiskunta

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?