Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Asumisen taidot ovat monelta hukassa

Asumisen ammattilaiset ovat sitä mieltä, että asumisen taidot ovat monella vähän hakusessa. Melkein kolme miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiöissä, joten arjen sujuvuuden kannalta perusasiat olisi hyvä hallita.

Isännöintiliitto onkin julkaissut oppaita kuten Asuminen taloyhtiössä, Kunnossapitovastuu ja Taloyhtiö asumisen arjen helpottamiseksi.

Isännöintiliiton puheenjohtaja Jari Porthén
Isännöintiliiton puheenjohtaja Jari Porthén Isännöintiliiton puheenjohtaja Jari Porthén asumistaidot
Oppaita on laadittu selvään tarpeeseen. Isännöintiliiton puheenjohtaja Jari Porthén toteaa, että viime aikoina on tullut vastaan tilanteita, että asukkaat eivät edes tiedä, mikä on lattiakaivo tai korvausilmaventtiili. Porthén toimii itsekin isännöitsijänä, joten hänellä on näköalapaikka siihen, että tietämys asumisen perustaidoista ja asumisen vastuusta on hiipunut.

Poistoilmaventtiilin ja lattiakaivon puhdistus asukkaan vastuulla

Kukin asukas voi pienillä toimenpiteillä pitää asunnostaan huolta ja ehkäistä vahinkoja kuten viemäritukoksesta aiheutuvan vesivahingon. Porthén muistuttaa, että sekä poistoilmaventtiilin että lattiakaivon puhdistus kuuluu selkeästi asukkaan tehtäviin. Molemmat on helppo irrottaa, puhdistaa ja asentaa takaisin.

Vessanpönttö ei ole roskakori.
Monelta myös unohtuu, että vessanpönttö ei ole roskakori.

- Jopa jäätelötikku wc-istuimeen heitettäessä saattaa aiheuttaa vesivahingon tai viemäritukoksen ja sitä kautta vakavankin vesivahingon, Porthén sanoo.

WC-istuimeen ei saisi laittaa edes vanupuikkoja eikä hiustuppoja vaipoista ja kondomeista puhumattakaan. Helsingin ja Espoon jätevedenpuhdistamoihin kulkeutuu yli miljoona kiloa kiinteätä, sinne kuulumatonta jätettä vuosittain. Helsingin jätevedenpuhdistuslaitoksella Viikissä on esillä mm. laaja kattaus kännyköitä ja pieniä leluja, joita on vuosien varrella kerätty jäteveden seasta.

Tietämättömyys voi koitua vaaraksi

Tietämättömyys tai välinpitämättömyys asumisen vastuissa voi aiheuttaa myös todellisia vaaratilanteita ei pelkästään asunnolle vaan myös asukkaalle varsinkin silloin, kun ollaan tekemisissä veden tai tulen kanssa.

Hellan päällys ei ole säilytyspaikka
Hellan päällys ei ole säilytyspaikka Hellan päällys ei ole säilytyspaikka asumistaidot
- On tilanteita, että uni tulee kesken suihkun ja sammutaan lattiakaivon päälle. Siitä kostuu kolme neljä huoneistoa tämän asianomaisen huoneiston alapuolella ja tulee 100 000 euron kustannukset. Tai tullaan illalla kotiin ja halutaan lämmittää pizzaa ja sammutaankin sohvalle tupakan kanssa, jolloin palaa asunto ja joskus jopa kaveri itse, Porthén kuvailee vaaratilanteita.

Osa asukkaista saattaa tosin silkkaa tietämättömyyttään tehdä jotain, minkä luulee olevan oikein, mutta joka ei olekaan oikea tapa toimia. Kuinka moni esimerkiksi kuivattaa saunan jälkilämmössä ainakin laudeliinat ja pyyhkeet, useat vielä pyykitkin? Tämä ei kuitenkaan ole oikea tapa toimia. Vakuutusyhtiön yksiselitteinen kanta on, että saunassa ei kuivata kuin lauteita.

Huolimattomuus tai ajattelemattomuus voi alentaa vakuutuskorvausta

Vaikka vakuutukset sallivat tietynasteista huolimattomuutta, huolellisuutta silti edellytetään, kertoo IFin korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa.

IFin korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa
IFin korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa IFin korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa asumistaidot
- Aika monet vahingot johtuvat hetken huolimattomuudesta tai ajattelemattomuudesta. Mutta sitten meillä on tietyt suojeluohjeet vakuutuksissa, jotka mm. sanovat, että pesukonetta tulee valvoa ja hana pitää pitää kiinni, kun konetta ei käytetä. Jos niitä laiminlyö, niin silloin yhtiö voi alentaa korvausta. Ehkä neljäsosa on aika tavallinen vähennys korvaukseen.

Jos kyseessä on alkoholin käyttö tai törkeä huolimattomuus kuten piittaamattomuus, korvausta voidaan laskea rajustikin ja ääritapauksessa evätä kokonaan. Mutta pienessäkin vuototapauksessa korjausten hinta voi kohota huimasti ja korvaus pienentyä.

- Esimerkiksi kun pesukone vuotaa, niin siinä menee keittiönkaapistoa ja lattiaa ja saatetaan joutua kuivaamaan rakenteita. Ei tarvitse olla kauhean ihmeellinen vahinko, kun meillä on jo 10 000 euroa kasassa. Siitä neljäsosa on jo kaksi ja puoli tuhatta euroa, mikä sitten jo kukkarossa tuntuu, Vaitomaa kertoo.

Vahingot vaikuttavat taloyhtiön talouteen

Isännöintiliiton puheenjohtaja Jari Porthén kertoo, että taloyhtiöllä on usein kiinteistön täysarvovakuutus, joten korvauksia saadaan vakuutuksien kautta.

Ota oma kotivakuutus!
- Mutta esimerkiksi putkiston vesi- tai viemärivahingoissa varsinkin iäkkäämmissä taloissa, joissa ei ole putkiremonttia tehty, vakuutuskorvauksia vähennetään ikävähennyksillä. Silloin korvaus on pieni ja tavallaan vahinko taloyhtiölle suuri.

- Totta kai vahingot taloyhtiössä aiheuttavat asukkaalle vastikkeen korotuspaineita ja vuokrataloissa vuokran korotuspaineita ja sitä kautta se asumisen kustannus kasvaa, Porthén huomauttaa ja muistuttaa, että jokainen asukas muistaisi ottaa oman kotivakuutuksen.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.