Hyppää pääsisältöön

Burger King, Carrols ja Clock syöttivät amerikkalaista ideologiaa

Hampurilaisten myyntiin erikoistuneet ravintolaketjut laajensivat rajusti markkinoitaan Suomessa 1984. Pikaruokaketjujen uutisoitiin myyvän hampurilaisten ohella myös ylikansallista ilmapiiriä. "Sheeseburger" ja "frens fries" uhkasivat nakkien ja muusin asemaa.

Uutisjutun toimittajan Ari Korvolan mukaan vielä vuonna 1981 amerikkalaisturistit valittivat, että Suomi on hyvä maa, mutta täällä on liian vähän hampurilaisbaareja.

Kesällä 1984 Helsingin katukuva kuitenkin jo vilisi aitoamerikkalaisten pikaruokabrändien kylttejä: Markkinajohtaja oli vain Suomessa toimiva Carrols, Clock tuli Ruotsista ja myös amerikkalaisella Burger Kingillä oli ravintoloita tuolloin Suomessa, kun McDonald'sin saapumista vielä odoteltiin.

Viiden lähivuoden aikana ketjujen 70 miljoonan markan liikevaihdon arveltiin kolminkertaistuvan.

"Hampurilainen on ideologia: suunniteltu menevälle, keskiluokkaiselle, nuorekkaalle — ja laiskistuvalle", oli ravintoloitsija paljastanut toimittajalle.

Korostetulla tankeroenglannilla toimittajakin ostaa sheeseburgerin, kuarterpounderin, frens friesejä, shakesin ja aple pien.

Mutta miten käy suomalaiselle perinneruoalle, kyseltiin nakkikiskan jonossa Nakit ja muusi -biisin soidessa taustalla.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto