Hyppää pääsisältöön

Burger King, Carrols ja Clock syöttivät amerikkalaista ideologiaa

Hampurilaisten myyntiin erikoistuneet ravintolaketjut laajensivat rajusti markkinoitaan Suomessa 1984. Pikaruokaketjujen uutisoitiin myyvän hampurilaisten ohella myös ylikansallista ilmapiiriä. "Sheeseburger" ja "frens fries" uhkasivat nakkien ja muusin asemaa.

Uutisjutun toimittajan Ari Korvolan mukaan vielä vuonna 1981 amerikkalaisturistit valittivat, että Suomi on hyvä maa, mutta täällä on liian vähän hampurilaisbaareja.

Kesällä 1984 Helsingin katukuva kuitenkin jo vilisi aitoamerikkalaisten pikaruokabrändien kylttejä: Markkinajohtaja oli vain Suomessa toimiva Carrols, Clock tuli Ruotsista ja myös amerikkalaisella Burger Kingillä oli ravintoloita tuolloin Suomessa, kun McDonald'sin saapumista vielä odoteltiin.

Viiden lähivuoden aikana ketjujen 70 miljoonan markan liikevaihdon arveltiin kolminkertaistuvan.

"Hampurilainen on ideologia: suunniteltu menevälle, keskiluokkaiselle, nuorekkaalle — ja laiskistuvalle", oli ravintoloitsija paljastanut toimittajalle.

Korostetulla tankeroenglannilla toimittajakin ostaa sheeseburgerin, kuarterpounderin, frens friesejä, shakesin ja aple pien.

Mutta miten käy suomalaiselle perinneruoalle, kyseltiin nakkikiskan jonossa Nakit ja muusi -biisin soidessa taustalla.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto