Hyppää pääsisältöön

Docventures: Missikisat voivat olla portti vaikuttamiseen Intiassa

Docventuresin loppuvuoden dokumenttien aiheina on nainen. Teemasarjan ensimmäisenä elokuvassa tutustuttiin naisen asemaan Intiassa kahdesta tyystin erilaisesta näkökulmasta käsin – mallimaailmasta sekä sotilaallisesta hinduleiristä.

Docventures

_Docventures-_monimediapäräyksen Riku Rantala ja Tunna Milonoff katsoivat illan dokumentin, intialaisen The World Before Her (2012) "naisten vapautusarmeijan salaisessa bunkkerissa" yhdessä vuoden lehtikuvaajaksi valitun Meeri Koutaniemen kanssa. Päätöksen ryhtyä valokuvaajaksi Koutaniemi teki nimenomaan 19-vuotiaana Intiassa, jonka jälkeen hän on perehtynyt töissään naisen rooliin ympäri maailmaa.

Dokumentti esittää melko lohduttoman kuvan naisen asemasta Intiassa. Intiassa muun muassa abortoidaan vuosittain 750 000 tyttövauvaa, johon yksi syy Koutaniemen mukaan ovat myötäjäiset.

- Jos sen perinteen saisi lakkautettua, vanhemmilla ei olisi huolta siitä, etteivät he selviä taloudellisesti tytön kanssa. Naisten lukumäärää myös rajoitetaan, jotta miehinen ylivalta Intiassa säilyy, Koutaniemi uskoo.

The World Before Her -dokumentissa toisena päähenkilönä on tyttö, joka unelmoi Miss India -tiarasta. Yli miljardia intialaista seuraa missikisoja, ja missien saama mediahuomio on valtavaa. Missikisat voivatkin olla naiselle portti vaikuttamiseen.

- Vaikka voi tulla ajatelleeksi, ettei misseillä ole relevanttia yhteiskunnallista valtaa, ei populaarikulttuurin vaikutusvaltaa voi aliarvioida. Missit voivat vaikuttaa tyttöjen kuvaan naiseudesta ja naisen mahdollisuuksista. Yhteiskunnan ovet voivat avautua misseyden myötä. Sillä, mistä missi julkisuudessa puhuu, on suuri merkitys. Sehän on yksilöstä kiinni, tuleeko tuotteistetuksi vai käyttääkö ääntään johonkin rakentavampaan, Koutaniemi huomauttaa.

Lähteet: Docventures