Hyppää pääsisältöön

HOK-Elanto söi Maunulan sydämen

Ostari-blues on paitsi kertomus Maunulan ostoskeskuksesta ja sen yrittäjistä, myös osoitus siitä, kuinka vaikeaa pienyrittäjien on taistella suuria yrityksiä vastaan.

Kun ostoskeskukset piirtyivät lähiöiden katukuvaan 1960-luvulla, toivat ne mukanaan kampaamoja, kapakoita ja muita liikkeitä lähiöelämää piristämään. Alkuperäisessä muodossaan säilynyttä Maunulan Suursuon ostaria on nimitetty myös kaupunginosansa sydämeksi.

MOT: Ostari-blues lähtee liikkeelle tiedosta, jonka mukaan Helsingin kaupunki on päättänyt olla uusimatta Maunulan ostoskeskuksen vuokrasopimusta. Syynä on kaavamuutos, jonka johdosta ostari puretaan. Tilalle nousee HOK-Elannon yli 2000 neliön S-Market.

Se miten tilanteeseen on tultu, onkin varsin erikoinen juttu. Ensimmäisen kerran ostarin purkuun johtavaa esitystä ajoi kaupunginvaltuutettu Arto Bryggare vuonna 2000. Hän perusteli esitystään sillä, että Suursuon ostoskeskus oli lisännyt turvattomuuden tunnetta alueella. Bryggaren mukaan häiriöitä aiheuttavia kapakoita oli ostarilla kolme, ellei peräti neljä, vaikka tosiasiassa siellä oli vain karaokebaari Barts.

Bartsia ei voinut pitää purkutuomion oikeuttavana syynä: Malmin poliisi oli ehdottanut Bartsille jopa pidennettyä terassiaikaa johtuen sen hyvästä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Poliisin tiedoista kävi ilmi myös, että Maunulan ostoskeskukseen hälytetään vähemmän apua kuin muihin Helsingin ostoskeskuksiin.

Yritys ostarin pelastamiseksi epäonnistui

Samoihin aikoihin, kun Maunulan maanvuokrasopimus päättyi 2000-luvun alussa, päättyi myös kuuden muun helsinkiläisen ostoskeskuksen vuokrasopimus. Muille ostoskeskuksille myönnettiin kuitenkin 15 jopa 30 vuoteen jatkosopimuskautta. Maunula sai vain kolme vuotta. Perusteena lyhyemmälle jatkosopimuskaudelle pidettiin kiinteistön huonoa kuntoa.

Pienyrittäjät ryhtyivätkin suunnittelemaan Maunulan ostarin kasvojenkohotusta ja olivat valmiita investoimaan noin miljoona euroa urakkaan. Huolelliset suunnitelmat eivät kuitenkaan kiinnostaneet kiinteistövirastoa, sillä ostarin tontille oli sovittu jo muuta käyttöä – HOK-Elannolle. Ohjelma kertoo, että päätöksen kannalta merkittävässä asemassa istui kolme HOK-Elannon edustajiston jäsentä.

Helsingin kaupungin hallitus esitteli valtuustolle kaavamuutosehdotuksen vuonna 2007. Ehdotuksessa sanottiin, että johtuen ostoskeskuksen huonosta kunnosta, sen peruskorjaus suojelurakennuksena edellyttäisi suuria investointeja. Sen mukaan omistajat eivät olleet osoittaneet valmiutta sellaisiin korjausinvestointeihin. Näin siis väitettiin, vaikka yrittäjät olivat todistettavasti tehneet korjaussuunnitelmia.

Yrittäjillä olisi kuitenkin mahdollisuus jatkaa toimiaan myös HOK-Elannon tiloissa, muistutteli kaavamuutosta valmistellut kaupunginsuunnittelulautakunnan jäsen Maija Anttila ohjelmassa. Todellisuudessa tällainen mahdollisuus tarjoutuisi vain, jos S-ryhmä ei ottaisi itse tiloja käyttöön. Vuokratkin kallistuisivat huomattavasti nykyiseen nähden.

Ohjelman lopulla ei Maunulan ostarin pienyrittäjille väläytellä positiivisempia aikoja. Lasku purkamisestakin lankesi paikasta vastentahtoisesti häädettäville ihmisille.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto