Hyppää pääsisältöön

HOK-Elanto söi Maunulan sydämen

Ostari-blues on paitsi kertomus Maunulan ostoskeskuksesta ja sen yrittäjistä, myös osoitus siitä, kuinka vaikeaa pienyrittäjien on taistella suuria yrityksiä vastaan.

Kun ostoskeskukset piirtyivät lähiöiden katukuvaan 1960-luvulla, toivat ne mukanaan kampaamoja, kapakoita ja muita liikkeitä lähiöelämää piristämään. Alkuperäisessä muodossaan säilynyttä Maunulan Suursuon ostaria on nimitetty myös kaupunginosansa sydämeksi.

MOT: Ostari-blues lähtee liikkeelle tiedosta, jonka mukaan Helsingin kaupunki on päättänyt olla uusimatta Maunulan ostoskeskuksen vuokrasopimusta. Syynä on kaavamuutos, jonka johdosta ostari puretaan. Tilalle nousee HOK-Elannon yli 2000 neliön S-Market.

Se miten tilanteeseen on tultu, onkin varsin erikoinen juttu. Ensimmäisen kerran ostarin purkuun johtavaa esitystä ajoi kaupunginvaltuutettu Arto Bryggare vuonna 2000. Hän perusteli esitystään sillä, että Suursuon ostoskeskus oli lisännyt turvattomuuden tunnetta alueella. Bryggaren mukaan häiriöitä aiheuttavia kapakoita oli ostarilla kolme, ellei peräti neljä, vaikka tosiasiassa siellä oli vain karaokebaari Barts.

Bartsia ei voinut pitää purkutuomion oikeuttavana syynä: Malmin poliisi oli ehdottanut Bartsille jopa pidennettyä terassiaikaa johtuen sen hyvästä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Poliisin tiedoista kävi ilmi myös, että Maunulan ostoskeskukseen hälytetään vähemmän apua kuin muihin Helsingin ostoskeskuksiin.

Yritys ostarin pelastamiseksi epäonnistui

Samoihin aikoihin, kun Maunulan maanvuokrasopimus päättyi 2000-luvun alussa, päättyi myös kuuden muun helsinkiläisen ostoskeskuksen vuokrasopimus. Muille ostoskeskuksille myönnettiin kuitenkin 15 jopa 30 vuoteen jatkosopimuskautta. Maunula sai vain kolme vuotta. Perusteena lyhyemmälle jatkosopimuskaudelle pidettiin kiinteistön huonoa kuntoa.

Pienyrittäjät ryhtyivätkin suunnittelemaan Maunulan ostarin kasvojenkohotusta ja olivat valmiita investoimaan noin miljoona euroa urakkaan. Huolelliset suunnitelmat eivät kuitenkaan kiinnostaneet kiinteistövirastoa, sillä ostarin tontille oli sovittu jo muuta käyttöä – HOK-Elannolle. Ohjelma kertoo, että päätöksen kannalta merkittävässä asemassa istui kolme HOK-Elannon edustajiston jäsentä.

Helsingin kaupungin hallitus esitteli valtuustolle kaavamuutosehdotuksen vuonna 2007. Ehdotuksessa sanottiin, että johtuen ostoskeskuksen huonosta kunnosta, sen peruskorjaus suojelurakennuksena edellyttäisi suuria investointeja. Sen mukaan omistajat eivät olleet osoittaneet valmiutta sellaisiin korjausinvestointeihin. Näin siis väitettiin, vaikka yrittäjät olivat todistettavasti tehneet korjaussuunnitelmia.

Yrittäjillä olisi kuitenkin mahdollisuus jatkaa toimiaan myös HOK-Elannon tiloissa, muistutteli kaavamuutosta valmistellut kaupunginsuunnittelulautakunnan jäsen Maija Anttila ohjelmassa. Todellisuudessa tällainen mahdollisuus tarjoutuisi vain, jos S-ryhmä ei ottaisi itse tiloja käyttöön. Vuokratkin kallistuisivat huomattavasti nykyiseen nähden.

Ohjelman lopulla ei Maunulan ostarin pienyrittäjille väläytellä positiivisempia aikoja. Lasku purkamisestakin lankesi paikasta vastentahtoisesti häädettäville ihmisille.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit