Hyppää pääsisältöön

Kössiä! Squashin huippupelaajien Suomen-vierailuja 1980-luvulla

Squash, suomalaisittain kössi, oli 1980-luvulla kovin muodikas urheilulaji. Monet maailman kärkipelaajista saapuivat myös Suomeen pelaamaan. Kirkkain tähdistä oli kaikkien aikojen menestynein squash-pelaaja Jahangir Khan, jonka perättäisten otteluvoittojen putki kesti 80-luvulla peräti viisi ja puoli vuotta.

Tietolaatikko

Pelin säännöistä
Squashia pelataan eräänlaisessa huoneessa, johon on merkitty rajaviivoin alue, joiden sisällä pelipallon on pelin aikana pysyttävä. Mikäli pelaaja lyö pallon ylärajan yli tai etuseinän alarajan alle, on kyseessä virhe, jolloin vastustaja voittaa pallon. Pelattavaa kumipalloa lyödään vuorotellen etuseinään. Pallo saa pompata lattiasta ennen palautuslyöntiä vain kerran. Pallon saa lyödä etuseinään myös sivuseinien tai takaseinän kautta, kunhan se pysyy rajojen sisäpuolella.

Syötössä pelaajan on lyötävä pallo etuseinässä merkityn keskiviivan yläpuolelle siten, että se pomppaa vastustajapelaajan merkitylle takakenttäpuoliskolle. Kenttäpuoliskoja vaihdetaan jokaisen pelatun pallon jälkeen.

1980-luvulla pelaajat saivat pisteitä vain omalla syöttövuorollaan. Mikäli vastaanottava pelaaja voitti pallon, siirtyi syöttövuoro hänelle. Sääntöjä on myöhemmin muutettu siten, että jokaisesta pelatusta pallosta sen voittanut saa pisteen. Nykysääntöjen mukaan syöttövuoro pysyy tai siirtyy pallon voittaneelle pelaajalle.

Squashin 1980-luvun ylivoimaisin pelaaja, pakistanilainen Jahangir Khan, käväisi Suomessa jo vuonna 1985. Squashin Paavo Nurmeksi tituleerattu Khan voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa 1981, vasta 21-vuotiaana.

Khan ei ansainnut asemaansa onnella. Hänen kerrottiin harjoittelevan hurjimmillaan jopa yhdeksän tuntia päivässä. Normaalipäivänäkin harjoittelua kertyi viidestä kuuteen tuntia. Khan kertoikin haastattelussa fyysisen kuntonsa olevan ratkaiseva tekijä vastustajiin verrattuna.

Khan saapui Suomeen myös 1986, jolloin Kampin Tennispalatsissa oteltiin Squashin Finnish Open -turnaus. Mestari ei ollut tuolloin hävinnyt viiteen vuoteen otteluakaan, mutta finaalin toisessa erässä nuori australialainen Rodney Martin onnistui ahdistamaan Khanin miltei nurkkaan.

Finnish Open -koosteen alussa esitellään myös squashin säännöt ja seurataan pronssiottelua, jossa pelasivat Hollannin Rick Zandvliet ja Australian Austin Adattaga.

Enemmän tähtiä ja enemmän rahaa

Jahangir Khanin voittoputki kesti lopulta viisi ja puoli vuotta. Putki katkesi vuoden 1986 lopulla, jolloin uusiseelantilainen Ross Norman voitti hänet World Open -kisoissa.

Niin Khan, Norman kuin Martinkin saapuivat kaikki vuoden 1987 Finnish Openiin ja veivät mitalisijoitukset nimiinsä. Saman vuoden kisoista televisioitiin myös naisten loppuottelu, jossa vastakkain pelasivat englannin Lisa Opie ja Martine le Moignan. Turnaus pelattiin Töölön Kisahallissa. Finnish Open toimi tuolloin ensimmäistä kertaa squashin World GP -sarjan osakilpailuna.

Toinenkin Khan huipulle ja kaksi Khania Suomeen

Vuoden 1988 Finnish Openin finaalissa pelasi peräti kaksi pakistanilaista Khania: Jansher ja Umar Hayat.

Jahangir Khania kuusi vuotta nuorempi Jansher nousi vuonna 1986 squash-maailman huipulle ja aloitti miesten välillä vuosikymmenen loppuun kestäneen kilpakauden. Jahangir ja Jansher kohtasivat kaikkiaan 37 kertaa. Otteluvoitot menivät niukasti Jansherin eduksi 19–18. Jansher Khan ei nimestään huolimatta ole suoraa sukua Jahangir Khanille.

Finnish Open 1988 pelattiin Espoossa Tapiolan urheiluhallissa. Taltioinnin alussa seurataan naisten loppuottelua, jossa vastakkain pelasivat Lucy Soutter (Englanti) ja Susan Devoy (Uusi-Seelanti).

Elävän arkiston 1980-luvun kössipaketin päättää maajoukkueiden EM-kisakooste vuodelta 1989. Välierissä seurataan Ruotsin ja Länsi-Saksan sekä Suomen ja Englannin miesten joukkueiden mittelöitä. Loppu- ja pronssiottelukoosteessa on välieräparien lisäksi mukana myös naisten joukkuefinaali, jossa kohtasivat Englanti ja Irlanti.

Suomen maajoukkueessa pelasi Sami Elopuro, joka on yksi Suomen menestyneimmistä squash-pelaajista. Hän oli vuosina 1992–93 squashin maailmanrankingin kuudes. Suomen joukkueen muina jäseninä pelasivat Pentti Pekkanen, Marko Pulli ja Hannu Jaskari.