Hyppää pääsisältöön

Kössiä! Squashin huippupelaajien Suomen-vierailuja 1980-luvulla

Squash, suomalaisittain kössi, oli 1980-luvulla kovin muodikas urheilulaji. Monet maailman kärkipelaajista saapuivat myös Suomeen pelaamaan. Kirkkain tähdistä oli kaikkien aikojen menestynein squash-pelaaja Jahangir Khan, jonka perättäisten otteluvoittojen putki kesti 80-luvulla peräti viisi ja puoli vuotta.

Tietolaatikko

Pelin säännöistä
Squashia pelataan eräänlaisessa huoneessa, johon on merkitty rajaviivoin alue, joiden sisällä pelipallon on pelin aikana pysyttävä. Mikäli pelaaja lyö pallon ylärajan yli tai etuseinän alarajan alle, on kyseessä virhe, jolloin vastustaja voittaa pallon. Pelattavaa kumipalloa lyödään vuorotellen etuseinään. Pallo saa pompata lattiasta ennen palautuslyöntiä vain kerran. Pallon saa lyödä etuseinään myös sivuseinien tai takaseinän kautta, kunhan se pysyy rajojen sisäpuolella.

Syötössä pelaajan on lyötävä pallo etuseinässä merkityn keskiviivan yläpuolelle siten, että se pomppaa vastustajapelaajan merkitylle takakenttäpuoliskolle. Kenttäpuoliskoja vaihdetaan jokaisen pelatun pallon jälkeen.

1980-luvulla pelaajat saivat pisteitä vain omalla syöttövuorollaan. Mikäli vastaanottava pelaaja voitti pallon, siirtyi syöttövuoro hänelle. Sääntöjä on myöhemmin muutettu siten, että jokaisesta pelatusta pallosta sen voittanut saa pisteen. Nykysääntöjen mukaan syöttövuoro pysyy tai siirtyy pallon voittaneelle pelaajalle.

Squashin 1980-luvun ylivoimaisin pelaaja, pakistanilainen Jahangir Khan, käväisi Suomessa jo vuonna 1985. Squashin Paavo Nurmeksi tituleerattu Khan voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa 1981, vasta 21-vuotiaana.

Khan ei ansainnut asemaansa onnella. Hänen kerrottiin harjoittelevan hurjimmillaan jopa yhdeksän tuntia päivässä. Normaalipäivänäkin harjoittelua kertyi viidestä kuuteen tuntia. Khan kertoikin haastattelussa fyysisen kuntonsa olevan ratkaiseva tekijä vastustajiin verrattuna.

Khan saapui Suomeen myös 1986, jolloin Kampin Tennispalatsissa oteltiin Squashin Finnish Open -turnaus. Mestari ei ollut tuolloin hävinnyt viiteen vuoteen otteluakaan, mutta finaalin toisessa erässä nuori australialainen Rodney Martin onnistui ahdistamaan Khanin miltei nurkkaan.

Finnish Open -koosteen alussa esitellään myös squashin säännöt ja seurataan pronssiottelua, jossa pelasivat Hollannin Rick Zandvliet ja Australian Austin Adattaga.

Enemmän tähtiä ja enemmän rahaa

Jahangir Khanin voittoputki kesti lopulta viisi ja puoli vuotta. Putki katkesi vuoden 1986 lopulla, jolloin uusiseelantilainen Ross Norman voitti hänet World Open -kisoissa.

Niin Khan, Norman kuin Martinkin saapuivat kaikki vuoden 1987 Finnish Openiin ja veivät mitalisijoitukset nimiinsä. Saman vuoden kisoista televisioitiin myös naisten loppuottelu, jossa vastakkain pelasivat englannin Lisa Opie ja Martine le Moignan. Turnaus pelattiin Töölön Kisahallissa. Finnish Open toimi tuolloin ensimmäistä kertaa squashin World GP -sarjan osakilpailuna.

Toinenkin Khan huipulle ja kaksi Khania Suomeen

Vuoden 1988 Finnish Openin finaalissa pelasi peräti kaksi pakistanilaista Khania: Jansher ja Umar Hayat.

Jahangir Khania kuusi vuotta nuorempi Jansher nousi vuonna 1986 squash-maailman huipulle ja aloitti miesten välillä vuosikymmenen loppuun kestäneen kilpakauden. Jahangir ja Jansher kohtasivat kaikkiaan 37 kertaa. Otteluvoitot menivät niukasti Jansherin eduksi 19–18. Jansher Khan ei nimestään huolimatta ole suoraa sukua Jahangir Khanille.

Finnish Open 1988 pelattiin Espoossa Tapiolan urheiluhallissa. Taltioinnin alussa seurataan naisten loppuottelua, jossa vastakkain pelasivat Lucy Soutter (Englanti) ja Susan Devoy (Uusi-Seelanti).

Elävän arkiston 1980-luvun kössipaketin päättää maajoukkueiden EM-kisakooste vuodelta 1989. Välierissä seurataan Ruotsin ja Länsi-Saksan sekä Suomen ja Englannin miesten joukkueiden mittelöitä. Loppu- ja pronssiottelukoosteessa on välieräparien lisäksi mukana myös naisten joukkuefinaali, jossa kohtasivat Englanti ja Irlanti.

Suomen maajoukkueessa pelasi Sami Elopuro, joka on yksi Suomen menestyneimmistä squash-pelaajista. Hän oli vuosina 1992–93 squashin maailmanrankingin kuudes. Suomen joukkueen muina jäseninä pelasivat Pentti Pekkanen, Marko Pulli ja Hannu Jaskari.

 • Kummelin krapulamiesten ahavoituneet päät

  Puoliajalla kapakkaan ja tappiin asti.

  Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kummelin krapulamiesten ahavoituneet päät

  Puoliajalla kapakkaan ja tappiin asti.

  Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • Norman Granz – Kaikkien aikojen jazz-impressaari

  Tuhansien jazzkonserttien ja viiden jazzlevymerkin isä

  Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -sarja tarjoaa huikean kattauksen Suomessa 60-luvulla esiintyneiden amerikkalaisten jazztähtien konsertteja. Täällä promoottorina toimi Paavo Einiö, suomalaisen kevyen musiikin moniottelija, mutta kuka oli amerikkalaiset jazzlegendat Eurooppaan tuonut Norman Granz?

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Kummelin Ympäristöruudun ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen ja asioiden tilat

  Kummelin Ympäristöruudun kaikki haastattelut vuosilta 91–99

  Ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaisella (Heikki Silvennoinen) on monia titteleitä ja paljon sanottavaa, mutta usein puhetta piisaa enemmän asian vierestä. Voisi sanoa, että hän ei ole haastateltava helpoimmasta päästä. Ympäristöruudun Eero Kakon (Olli Keskinen) ja Parantaisen pohdintoja yhteiskunnasta esitettiin Kummeli-ohjelmassa vuosina 1991–1999.

 • Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

  Rakkauden ja suvaitsevaisuuden Love Parade Ylen uutisissa

  Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.