Hyppää pääsisältöön

Luvassa vaarallisia matkasynnytyksiä?

Matka synnytyssairaalaan pitenee tuhansilla suomalaisäideillä, kun pienimpiä osastoja uhkaa lakkautus. Syynä on sosiaali- ja terveysministeriön päivystysasetus, joka käytännössä sulkee alle tuhannen synnytyksen sairaalat. Kaikkiaan lopetus uhkaa yhtätoista synnytysosastoa.

Kun verkosto harvenee, lisääntyvät matkasynnytykset – äidin ja vastasyntyneen hengen uhalla. Sadankin kilometrin matka voi olla liian pitkä, kun kyseessä on nopea synnytys.

Pohjois-Pohjanmaalla toimivalla Oulaskankaan sairaalalla ei uuden asetuksen vaatimaa päivystävää lastenlääkäriä ole. Sen sijaan valmius keisarinleikkauksiin ympäri vuorokautisesti löytyy. Myös synnyttäjiä on kiitettävän paljon, vuosittain tuhatkunta.

Ellei asetukseen tule muutosta, synnytysosaston toiminta lakkaa Oulaisissa vuoden 2016 loppuun mennessä. Käytännössä suurin osa alueen äideistä matkustaa vastaisuudessa tuplamatkan synnyttämään.

– Meillä on nopeita monisynnyttäjiä, joilla on hyvinkin nopea synnytys. Vaikka matka on vain tunnin, varmasti matkasynnytykset lisääntyvät ja niiden riski on erittäin korkea, muistuttaa anestesiologian ylilääkäri Aarno Partanen Oulaskankaan sairaalasta, ja jatkaa:

– En usko, että synnytysten turvallisuus paranee tai huononee tämän asetuksen myötä.

Matkasynnytykset eivät uhkaa vain vastasyntyneiden terveyttä, vaan vaarassa ovat myös äidit.

Eräs korkeassa virassa oleva henkilö on sanonut, että yksikin menetetty vastasyntynyt on liikaa, mutta yhtä lailla voisi sanoa, että yksikin matkalla synnytykseen menehtynyt äiti on liikaa.― apulaisosastonhoitaja Päivi Perttu, Oulaskankaan sairaala

– Eräs korkeassa virassa oleva henkilö on sanonut, että yksikin menetetty vastasyntynyt on liikaa, mutta yhtä lailla voisi sanoa, että yksikin matkalla synnytykseen menehtynyt äiti on liikaa, taustoittaa apulaisosastonhoitaja Päivi Perttu Oulaskankaan sairaalan synnytysosastolta.

Oulaskankaan sairaalan synnytysosasto on niin sanottu matalan riskin synnytyssairaala. Riskisynnytykset ohjataan jo nyt keskussairaalaan.

– Kaikki riskisynnytykset menevät Ouluun, me synnytetään vain turvalliseksi etukäteen katsottuja synnytyksiä, Partanen selventää.

Lastenlääkäri on paikalla virka-aikaan, ja yllättävien tilanteiden varalta talosta löytyy aina joku, jolla on erityisosaaminen vastasyntyneen elvyttämiseksi.

– Tällä hetkellä meillä pystyy jo nyt anestesialääkäri virvoittelemaan vastasyntyneen, ja me pystymme hoitamaan vastasyntynyt sellaiseen kuntoon, että tarvittaessa voidaan lapsi turvallisesti siirtää keskussairaalaan, tähdentää Perttu.

Mikäli turvallisuus on se todellinen syy pienten synnytyssairaaloiden lakkauttamiselle, ei siitä ole esitetty tutkimustietoa ainakaan Oulaskankaan sairaalan henkilökunnalle.

Minun mielestäni siinä ei ole tutkimuspohjaa, selvää näyttöä, että meillä Oulaskankaalla tai Suomessa yleensä pienissä sairaaloissa synnyttäminen olisi turvattomampaa kuin yliopistosairaalassa tai isossa keskussairaalassa.― anestesiologian ylilääkäri Aarno Partanen, Oulaskankaan sairaala

– Minun mielestäni siinä ei ole tutkimuspohjaa, selvää näyttöä, että meillä Oulaskankaalla tai Suomessa yleensä pienissä sairaaloissa synnyttäminen olisi turvattomampaa kuin yliopistosairaalassa tai isossa keskussairaalassa, Partanen toteaa.

Oulaskankaan sairaalassa yksittäisen synnytyksen hinta on hieman edullisempi kuin yliopistosairaalassa. Taloudellisia perustelujakaan asetukselle ei näin ollen löydy.

Tällä hetkellä Suomessa toimii 30 synnytyssairaalaa, kun 70-luvulla määrä oli vielä kaksinkertainen. Lakkautuksia on tehty vähitellen, erityisesti harvaan asutuilta seuduilta.

Sinänsä pitkät synnytysmatkat eivät ole siis uusi asia, sillä suomalaisäiti voi joutua matkaamaan jo nyt jopa 500 kilometriä synnyttämään. Pitkien välimatkojen Lapissa synnytystä täytyykin lähteä odottelemaan lähelle sairaala jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi Utsjoelta äidit ovat matkanneet synnyttämään Rovaniemelle jo viidentoista vuoden ajan, Ivalon synnytysosaston lakkauttamisen seurauksena.

Uuden päivystysasetuksen myötä tällaista järjestelyä joutuvat harkitsemaan äidit ympäri Suomea. Luvassa on siis majoituskustannuksia, tai matkasynnytyksiä ja epävarmuutta.

Epävarmoja aikoja voi olla luvassa myös kokonaisille aluesairaaloille, pohtii Oulaskankaalla työkseen vauvoja maailmaan saattava Päivi Perttu.

– Meidän osaston henkilökunnan mielestä synnytysosasto on tämän sairaalan sydän, se kertoo jo aika paljon, että jos se sydän loppuu, niin loppuuko sitten ajan kanssa koko sairaala?

Asiantuntijat:

AARNO PARTANEN, anestesiologian ylilääkäri, Oulaskankaan sairaala

PÄIVI PERTTU, apulaisosastonhoitaja, kätilö, Oulaskankaan sairaala

Oulaskankaan synnytystoiminnan jatkosta oikeuden välipäätös