Hyppää pääsisältöön

Miksei Lidlin pulloja voi palauttaa muihin kauppoihin?

Lidliin voi palauttaa kaikkia Suomessa myytäviä juomapulloja, mutta miksei Lidlin pulloja voi palauttaa muualle?

Olutpulloja ostoskorissa // Kuva: YLE

YleX:n toimittaja Hanne vastaa kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin omalla kysy-vastaa -palstallaan. Niko kysyi Hannelta, miksi Lidl-kauppaan voi palauttaa kaikki, jopa Alkon pullot, mutta Lidlin omia pulloja ei voi palauttaa muihin kauppoihin. Hanne otti yhteyttä Lidlin viestintävastaava Pilvi-Sisko Riikoseen, joka kertoi miten konsernin pullonpalautusjärjestelmä toimii.

- Kuten muutkin kaupat, Lidl on tölkkien ja lasipullojen osalta mukana Palpassa. PET-muovin osalta meilllä on kuitenkin oma kierrätysjärjestelmä. Meille voi palauttaa kaikki jakeet, myös Palpan PET-pullot, ja niistä saa pantin. Koska meidän PET-pullot eivät kuitenkaan kuulu Palpaan, eivät muut suomalaiset ketjut ota pulloja vastaan, Riikonen selvitti.

Miksi Lidlin muovipullot eivät sitten kuulu Palpaan? Riikosen mukaan konsernilla on oma muovinkierrätysjärjestelmä, johon se on tyytyväinen.

- Järjestelmä toimii hyvin ja olemme päättäneet, että kuulumme siihen. Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole muutosta tähän tilanteeseen.

Asiaan selvitystä kysynyt Niko epäili Lidlin juonivan asialla, että asiakkaat saadaan takaisin kauppaan. Riikosen mukaan pullonpalautusjärjestelmän takana ei ole mitään markkinointihuijausta tai muuta vastaavaa.

- Tässä on kyse kierrätysjärjestelmästä. Meillä on eurooppalainen muovinkierrätysjärjestelmä, johon kuulumme ja siinä olemme varmaan jatkossakin, Riikonen totesi.

Kuuntele vielä alta Riikosen kanssa käyty keskustelu.