Hyppää pääsisältöön

Joskus lemmikki on vihainen

Vipeltäjät-televisiosarja perehtyi 90-luvun lopulla monenlaisiin lemmikkieläimiin ja niiden hoitoon. Keväällä 1997 sarjassa käsiteltiin aggressiivisesti käyttäytyviä lemmikkejä koirista kaloihin.

Ohjelman juontaja Tommi Lievonen muistuttaa, etteivät eläimet tule vihaiseksi itsestään, vaan aggression takaa löytyy aina jokin syy. Kun syy on saatu selville, voidaan lähteä ratkaisemaan lemmikin vihamielistä käyttäytymistä.

Jos koira käyttäytyy aggressiivisesti, voi apuun pyytää ongelmakoirakouluttajan. Anne Juppi ja Rilla Nummisalo työskentelevät ongelmakoirien ja heidän omistajiensa parissa. Ohjelmassa Nummisalo antaa neuvoja rähisevän rottweilerin omistajalle. Juppi muistuttaa, että suurimpia syitä koiran vihamieliseen käytökseen ovat koiran stressaantuminen ja turhautuminen.

Eläimen puremaan tulee aina suhtautua vakavasti. Plastiikkakirurgi Erkki Tukiainen kohtaa työssään lemmikkien aiheuttamia puremia ja raapaisuja. Lemmikin puremasta aiheutuvia vakavia vahinkoja on Tukiaisen mukaan vuosittain parisen kappaletta. Hän muistuttaa, että pienikin haava voi aiheuttaa infektion. Tukiainen suosittelee tarkastuttamaan kaikki eläinten puremat lääkärillä, sillä infektiot voivat äityä vakaviksi pienestäkin ihovauriosta.

"Kissan kuuluu käyttäytyä aggressiivisesti saalista kohtaan. Kissa on peto, me vain olemme pistäneet sen neljän seinän sisälle asumaan." Toteaa burmakissaa sylissään paijaava Mirjam Nissinen. Omien kissojensa käyttäytymisestä ja koulutuksesta kertoo myös usean näyttelykissan omistaja Anja Lintuneva.

Myös pienemmät lemmikit kuten jyrsijät ja kalat näyttävät aggressiivisen puolensa siinä missä kissat ja koiratkin. Kesyrotan omistajan Anu Rostin mukaan jyrsijät alkavat käyttäytyä aggressivisesti, jos niitä käsittelee liian kovakouraisesti. Vääränlainen sylissä pito-ote voi aiheuttaa eläimessä kipua ja pelkoa, jolloin sille tulee tarve puolustautua.

Saman perheen lemmikit voivat käyttäytyä aggressiivisesti myös toisiaan kohtaan. Yleisempää se on perheissä joissa on useampi eri lemmikkieläin. Eläinlääkäri Pilvi Lassila muistuttaa, että lemmikin elinolosuhteilla on suuri merkitys, sillä ahtaat tilat kiristävät kenen tahansa pinnaa.

Tila on tärkeä elementti myös akvaariokaloja hankkiessa. Juha Tuukkanen kertoo kiekkokalojensa käyttäytymisestä ja siitä kuinka huomata kalan aggressiivinen käytös ja toisaalta myös alistuminen.

Asiantuntijoiden yleisin neuvo lemmikkien omistajille on: lemmikin käyttäytymistä on tärkeää osata tulkita, täten voi ennaltaehkäistä ikävien vahinkojen syntymisen.

Teksti: Mira Sharma

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto