Hyppää pääsisältöön

Naisten intiimialueen ongelmat yleisiä mutta hoidettavissa

Hoida itseäsi järkevästi - naisten intiimialueen ongelmat yleisiä ja vieläkin vaiettuja. Kuva: Odan Jaeger, stock.xchng

Naisten intiimialueen vaivat eli tyypillisimmillään limakalvojen kuivuminen on laajasti vaiettu asia, lähes tabu.

- Miesten potenssivaivat olivat yhtä hankalia käsitellä - kunnes markkinoille tuli Viagra. Se räjäytti keskustelun julkiseksi. Sama saisi tapahtua tälle naisten vastaavasta ongelmasta käytävälle keskustelulle, sanoo pari- ja seksuaaliterapeutti, gynekologi Pirkko Brusila.

Limakalvojen kuivumisesta johtuvat ongelmat ilmenevät esimerkiksi outona tunteena alavatsassa, kutinana, kirvelynä virtsatessa, lisääntyneenä virtsaamistarpeena sekä kipuna rakastellessa.

Naiset eivät aina osaa yhdistää seksissä koettua kipua limakalvojen kuivuuteen
- Naiset eivät aina osaa yhdistää seksissä koettua kipua limakalvojen kuivuuteen, toteaa Brusila.

Yli 40 % suomalaisnaisista kärsii emättimen limakalvojen kuivuudesta, Taloustutkimuksen vuonna 2013 tehdystä kyselystä selviää.

- Suurimmat ulkoiset ongelmanaiheuttajat intiimialueella - etenkin nuorilla naisilla - ovat jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö, liiallinen peseytyminen ja string-alushousujen käyttö, Brusila kiteyttää.

Myös hormonit vaikuttavat limakalvoihin.

- Matalahormoniset ehkäisypillerit vievät estrogeenimäärät niin mataliksi, että limakalvot joutuvat koville eivätkä toimi enää luonnollisesti, sanoo Pirkko Brusila. - Huonosti tunnettu asia on myös, että raskauden jälkeen, imetysaikana ennen kuukautisten alkamista esiintyy limakalvojen kuivumista.

Gynekologi Pirkko Brusila tietää pitkästä kokemuksesta, miksi naisten intiimialueiden ongelmat eivät ole lääkärissä aina helppoja käsitellä.

- Jos joskus on potilaalla hankaluuksia tehdä asiansa selväksi, niin on lääkäreilläkin. Seksuaalilääketiede ei ole kuulunut suomalaislääkäreiden koulutukseen tähän päivään asti, sanoo Brusila. Tilanne on korjaantumassa - Brusila itse on nyt työstämässä seksuaalilääketiedettä osaksi suomalaista lääkärikoulutusta.

Gynekologin ja apteekin lisäksi intiimiongelmia voisi ratkoa avoin puhuminen.

- Limakalvojen kuivuminen on asia, josta ei tarvitse kärsiä sillä apua on saatavilla. Ennen kaikkea parisuhteessa pitää uskaltaa puhua tästä aiheesta - myös, kun yhdessäoloon kertyy vuosia, muistuttaa Brusila.

Hoida intiimialuetta viisaasti

 • Valkovuoto ei ole pahasta, mikäli se ei ole sinua itseäsi häiritsevän runsasta. "Se on kuin sisäinen suihku, joka poistaa hilseileviä pintasoluja maitohappobakteerien mukana", sanoo gynekologi Pirkko Brusila.
 • Vältä pikkuhousunsuojia, ainakin jatkuvasti käytettynä – vaihda mieluummin pikkuhousut useammin. Muovitettu pikkuhousunsuoja saattaa ylläpitää olosuhteita, joissa bakteerit ja hiiva viihtyvät.
 • Vältä keinokuituisia pikkuhousuja ja stringejä; ne voivat ärsyttää intiimialuetta. Suosi silkkisiä tai puuvillaisia alusvaatteita tai valitse housut, joissa ainakin haaraosa on puuvillaa. Pese alusasut mielellään 60 asteessa. Yöunet kannattaa nauttia alushousuitta aina kun on tilaisuus.
 • Jos tarvitset usein kertakäyttöisiä intiimikosteuspyyhkeitä, tarkista, etteivät ne sisällä säilöntäaineita ja hajusteita.
 • Käytä intiimialueelle mietoa pesunestettä, jossa on matala pH-arvo. Liian voimakkaat saippuat ja suihkugeelit vähentävät intiimialueen luontaista rasvaisuutta ja normaali, suojaava happovaippa alueella voi vaurioitua.
 • Intiimialueen karvanpoisto: Ajele aina uudella terällä karvankasvun suuntaisesti, käytä geeliä tai vaahtoa. Huuhtele, taputtele kuivaksi ja kosteuta voiteella.
 • Käytä saunassa laudeliinaa. Uimahallit ja kylpylät ovat ihanteellisia pieneliöiden kasvuympäristöjä. Myös uimaveden kloori kuivattaa limakalvoja ja voi aiheuttaa ärsytystä, jos sille altistuu liikaa.
 • Käytä rakastellessa vesipohjaisen liukastegeelin sijasta mieluummin kosteuttavaa voidetta. Vesipohjainen geeli voi suorastaan kuivattaa limakalvoja kosteuttamisen sijaan. Apteekeista saa myös voiteita, jotka hoitavat ja kosteuttavat limakalvoja pitkäkestoisesti.
 • E-pillerit, antibioottikuurit ja jotkut sairaudet kuten esim. diabetes häiritsevät intiimialueen "normaalia floraa", jolloin hiivalle on liian hyvät kasvuolosuhteet. Myös atoopikoilla ja reumatauteihin kuuluvaa Sjögrenin syndroomaa potevilla limakalvot ovat tyypillisesti kuivat.
 • Maitohappobakteerit edistävät emättimen bakteeritasapainoa. Sisällytä maitohappobakteereja ruokavalioosi, myös osassa intiimialueillekin sopivista pesunesteistä on maitohappoa.
 • Raskauden aikana valkovuoto on runsasta mutta normaalin tuoksuisena ja värisenä harmitonta.
 • Jos imetät, kiinnitä erityistä huomiota limakalvojen kuntoon: limakalvot kuivuvat tyypillisesti imetyksen aikana.
 • Pahimmillaan emättimen bakteerikannan häiriöt saattavat suurentaa ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuutta. Jos raskauden aikana epäilet emätintulehdusta, älä hoida sitä omin päin vaan ota herkästi yhteys lääkäriin.

Linkit: