Hyppää pääsisältöön

Poroa, sientä, silakkaa ja ruisleipää Kolmosen ja Vanamon tapaan

Huippusuositun kokkikaksikon menestyksen salaisuus piili rautaisessa osaamisessa, hurtissa huumorissa ja suorassa valistuksessa. Näissä ohjelmissa näemme, mitä Kolmonen ja Vanamo valmistivat porosta, sienistä ja silakasta. Yksi ei ole heidän käsistään milloinkaan liian kaukana, nimittäin ruisleipä.

Pororuokajakso alkaa lumisista maisemista Savukoskelta. Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo seuraavat poroerotusta, laavulla fiilistellään valmistuvaa porosoppaa. "Tuota on mukava lantalaisen maistaa", Vanamo kehaisee.

Porosisännät Pentti Wessman ja Jorma Vaara maistattavatkin keittoa ensin keittiömestareilla ja yhtyvät sitten näiden näkemykseen suolan lisäämisestä. "Kunpa Suomaan kansa muuallakin oppisi oikean suolankäytön", miettii Vanamo. Keiton päälle juodaan "jäynäkahvit".

Takaisin studiossa tv-kokit valmistavat porosta käristystä ja jauhelihapihvejä. Kaulassa keikkuvat kompassit. Ne ovat merkkinä tuonkertaisesta ajankohtaisaiheesta, Invalidiliiton varainkeruusta.

Silakoiden pariin päästään ajankohtaisten leipä- ja hammashuoltoviikkojen myötä. "Kyllä hammas on hyvässä kunnossa kun tätä järskyttää," summaa Kolmonen ruisleipäkannikka kädessään.

Alkuruuaksi valmistetaan naudanlihaleikkelettä. Keitinliemen "mojo" maku saadaan sellerinkuorista ja sipulinvarsista. Keitetty liha kääritään liinaan ja prässätään tiiliskivillä. Kun leikkele vuorokauden päästä on sopivasti "hytelöitynyt", on se valmis nautittavaksi.

Silakoista osa suolataan, lopuista tehdään vuokaruoka perunoiden kanssa. "Itämeren kiertäjien" ollessa uunissa keittiömestarit pääsevät käsiksi alkuruokaan. "Täs on kyllä kans rrautaset jutut kun vedetään ruisleivälle sonninryntäitä ja vähän kun vielä vilautetaan tinamyytiä siihen niin kyllä tätä koiraspuolinen ihminenkin syö ihan mielikseen."

Hampaat sattuvat olemaan aiheena silloinkin, kun ohjelmassa valmistetaan sieniruokia. Ohjelmassa puhutaan myös sydänasioista.

Oletkos huomannut, että hammasmätää myydään mielenterveyden varjolla? – Se on mätä homma. Se on härski homma. Mutta tää sienihomma on kuule hieno homma.― Vanamo kysyy, Kolmonen vastaa

Metsäsienistä osa menee salaattiin ja loput jauhelihapihvien täytteeksi. Pihvien oheen valmistetaan myös porkkanakastike. Kun pihvit, kastike, salaatti ja puolukkasurvos on aseteltu lautaselle, jotakin vielä puuttuu. Ruisleipä.

Ensimmäiset tv-kokkimme

Kolmonen ja Vanamo aloittivat tv-kokkeina syksyllä 1970 ohjelmalla Maukasta mutkattomasti. Sen jälkeen mestarit kokkasivat yhdessä vuosikymmenen loppuun ohjelmissa Asia on pihvi (1971–1977). Patakakkonen (1977–1980) ja Kesäkeittiö (1971–1980). Ruoan terveellisyys ja ravintoarvot sekä valmistamisen helppous olivat Vanamon ja Kolmosen ohjelmien yhdistävä tekijä.

Vuonna 1980 Veijo Vanamo lopetti tv-kokkina esiintymisen, mutta Jaakko Kolmonen jatkoi Patakakkosessa vuoteen 1993 saakka. Sen lisäksi hän teki 1990-luvulla Hyvää pataa -ohjelmaa sekä 2000-luvulla lasten kokkiohjelmaa Suolaa ja pippuria.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto