Hyppää pääsisältöön

Veltto Virtanen sai pilkata pappeja ja päättäjiä lähietäisyydeltä

Laulaja ja psykologi Veltto Virtanen pestattiin vuonna 1984 Kansalaiset kysyvät -ohjelman trubaduuriksi pottuilemaan läsnä oleville kirkon ja politiikan edustajille. Välillä pilkkakirves kokee olevansa niin eri aaltopituudella kuin kohteensa, että puhkeaa kesken esityksensä lausumaan heistä muutamia valittuja sanoja.

Kansalaiset kysyvät -ohjelmaa eli Kansalaisen kyselytuntia juonsi valtakunnan virallisena toisinajattelijana tunnettu kirjailija Erno Paasilinna. Velton esityksistä saatiin nauttia vain kahden ensimmäisen jakson ajan, vaikka sarja jatkui vielä seuraavan vuoden puoliväliin saakka.

Keskustelusarjan ensimmäisessä osassa altavastaajina olivat piispa Paavo Kortekangas ja Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Arvo Aho. Veltto esitti ohjelman aluksi pilkkalaulun kirkosta, joka oli "lihavasti rempallaan" ja piti yllä "sukupuolten aitaa". Laulu oli mukaelma vanhasta Kauko Käyhkön rallista.

Kortekangas pitää Velton tekstiä "normaalina nykyhetken kritiikkinä" ja myöntää sen puhutelleen häntä. Aho sen sijaan torjuu esityksen tympeästi: "Se ei puhu siitä kirkosta, jossa minä elän."

Ohjelman toinen laulu Ilonsanomako? kritisoi mm. uskonnollisten yhteisöjen seksuaalista suvaitsemattomuutta ja kirkon kannanottojen varovaisuutta. Esitys keskeytyy muutaman tahdin jälkeen Velton epäuskoiseen puuskahdukseen kohdeyleisöstään: "Voi ****, nyt mä meen kyllä ihan pihalle, kun mä katon noitten persoonatonta välinpitämättömyyttä!"

Sarjan seuraavassa osassa riepoteltiin politiikkaa ja puolueita. Velton Paikallaan-viisun aiheina olivat poliittinen pyrkyryys ja periaatteettomuus. Puoluesihteeri Erkki Liikaselle, kansanedustaja Veikko Vennamolle ja puoluesihteeri Seppo Kääriäiselle ei tällä kertaa tarjota mahdollisuutta kommentteihin.

Tietolaatikko

Pertti Virtanen (s. 1951) valittiin kansanedustajaksi vuonna 1995, jolloin hän oli sitoutumattomana ehdokkaana Ekologisen puolueen listalla. Hän palasi eduskuntaan vuonna 2007 sitoutumattomana ehdokkaana perussuomalaisten listalla. Tampereen kaupunginvaltuustoon Virtanen on kuulunut vuosina 2001–2012.

Rempallaan. Säv. Kauko Käyhkö, san. Pertti VIrtanen.

Keskustele