Hyppää pääsisältöön

Helsinki ja Kotka miesten koriskärjessä 1980-luvulla, Lahti ja Tampere naisten

Helsingin NMKY ja Torpan Pojat sekä Kotkan Työväen Palloilijat veivät 1980-luvulla leijonanosan miesten koripallon SM-sarjan mitalisijoista. Naisten sarjassa menestyneimmät joukkueet olivat Tampereen Pyrintö ja Lahden Sampo-Basket. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty sarjaotteluita vuosikymmeneltä.

Koosteen aloittaa Turun NMKY:n ja Helsingin Panttereiden kolmas loppuottelukohtaaminen vuodelta 1982. Sarjan voitti lopulta NMKY.

Kooste jatkuu Uudenkaupungin Urheilijoiden (UU) ja KTP:n kohtaamisella jouluaatonaattona 1984.

Kauden 1984–85 keväältä on säästynyt Helsingin ja Turun NMKY:n välinen ottelu. Lähetyksen alussa toimittaja Pentti Salmi haastaa joukkueiden valmentajat Eero Saarisen ja Paavo Koskivaaran vapaaheittokilpailuun.

Saman kauden finaalisarjasta on tallella sen päätösottelu, jossa kohtasivat HNMKY ja Kotkan Työväen Palloilijat (KTP). Loppusekunneille asti kutkuttava neljäs finaali toi lopulta helsinkiläisille toisen vuosikymmenen neljästä mestaruudesta.

Miesten koriskultaa kannettiin Helsinkiin 80-luvulla peräti kahdeksan kertaa. HNMKY:n lisäksi ToPo rohmusi kolme ja Pantterit yhden mestaruuden. KTP taas saalisti yhden mestaruuden lisäksi jopa kuusi himmeämpää mitalisijoitusta.

Miesten sarjaotteluista on säilynyt vielä kauden 1985–86 kahdennentoista kierroksen ottelu Säynätsalon Riennon ja Tampereen Pyrinnön välitä. Ottelu pelattiin Lehtisaaren kuntotalolla Säynätsalossa.

Elävän arkiston 80-luvun koriskoosten päättää naisten ylemmän loppusarjan ottelun toinen pelijakso Lahden Sampo-Basketin ja Tampereen Pyrinnön kamppailusta vuodelta 1985. Joukkueet vuorottelivat naisten SM-sarjan kärjessä vuosina 1982–88 ja ne voittivat molemmat mestaruuden kolmesti. Erikoista tosin oli, etteivät joukkueet kohdanneet toisiaan kertaakaan finaaleissa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit