Hyppää pääsisältöön

Joulukalenterit telkkarissa - Tonttu Toljanterin upouudet seikkailut

Tonttu Toljanteri tonttujen tonttuna 2013. Kuva: Laura Pohjavirta, Yle Kuvapalvelu

Tonttu Toljanteri tonttujen tonttuna on vuoden 2013 tv-joulukalenteri, joka on kirjoitettu menneiltä vuosilta tutulle suositulle sankarille. Näin tarina kulkee:

"Toljanteri innostuu joululahjapakettiin menossa olevasta Mestarietsivän käsikirjasta ja alkaa leikkiä salapoliisia turhan innokkaasti. Pukki ja Muori käskevät Toljanteria rauhoittumaan, ennen kuin joku säikähtää pahanpäiväisesti. Toljanteri määrätään hakemaan turvatarkastettuja leluja paketoitavaksi. Tehtävä osoittautuu vaikeaksi, sillä tarkastamon Irmeli on niin varovainen, ettei lahjoista mikään tunnu tarpeeksi turvalliselta joulupakettiin. Irmeli suostuu luovuttamaan ainoastaan yhden paperiarkin, josta siitäkin voi joku varomaton saada paperihaavoja.

Tarkastamosta tullessaan Toljanteri näkee vilahduksen tontusta, jonka luulee leikkivän piilosta. Hyvillään siitä, että edes jollakin on vielä leikkimieltä jäljellä, Toljanteri säntää tontun perään ja väittää kädessään olevaa paperia pidätysmääräykseksi.
Tonttu osoittautuu pieneksi tytöksi, joka on kovasti säikähtänyt Toljanterin kohkaamista. Pukin ja Muorin ennustus on käynyt toteen. Hädissään Toljanteri vakuuttaa laskeneensa leikkiä ja auttaa tyttöä keräämään pudottamansa kamppeet. Niistä paljastuu kuitenkin monenmoista epäilyttävää, mm. kartta Korvatunturin parhaista piilopaikoista. Toljanteri uskoo saaneensa käsiinsä vakoojan.

Pukki joutuu selvittelemään Toljanterin uusinta salapoliisilöydöstä, mutta nyt Pukkia naurattaa. Toljanteri ei taida muistaa, mitä aikaa elellään. "Vakoojia" liikkuu muistiin merkitsemässä hyviä ja huonompia töitä - myös Korvatunturilla. Toljanteri ymmärtää ottaneensa kiinni Tonttujen tontun, jonka tehtävänä on tarkkailla tonttujen käytöstä joulun alla. Nyt tämä on itku silmässä, sillä pestin pitäisi olla salainen. Toljanteri vannoo, että unohtaa tytön ja tapaamisen tuota pikaa, mutta Juuli on toista mieltä. Salaiset tarkkailuasemat ovat nyt paljastuneet. Tyttö ehdottaa, että innokas salapoliisi Toljanteri tuuraisi häntä tehtävässään sillä aikaa kun hän kartoittaa uudet piilot. Pukki epäröi, mutta Toljanteri muistuttaa, että lapsia täytyy kuunnella.

Niin tulee Toljanterista Tonttujen tonttu, ja Juuli lähtee Korvatunturilta keventynein mielin. Pukki ja Muori sen sijaan jäävät levottomina odottamaan, mitä siitä mahtaa seurata, kun Toljanteri uuteen toimeensa tarttuu?" Tonttu toljanteri tonttujen tonttuna. Kuvassa Juuli (Karoliina Vanne). Kuva: Laura Pohjavirta, Yle Kuvapalvelu
Yle Femman joulukalenteri Tommin supersohva esitetään 1.12. alkaen klo 18.00.

Joulukalenteri 50 vuotta -kokonaisuudessa nähdään 25. – 27.12. TV2:ssa klo 9.30 nostalgisia joulukalenterikoosteita eri vuosilta. Ensimmäisenä nähdään kooste vuosilta 1970, 1978, 1981 ja 1982.

Sinulle, joka haluat jo kurkata päivään 24 varmistetaan, että Yle TV2:ssa esitetään takuuvarmasti  jo vuodesta 1999 asti esitetty Lumiukko (klo 11.28) - sekä jatko-osa tälle klassikolle: Lumiukko ja lumikoira (klo 11.55).  Jatko-osa nähtiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Myös tässä tarinassa katsojan tempaa mukaansa taianomainen seikkailu, jossa yhdistyvät rakkaus, menetys sekä ystävyys. Lumiukko ja lumikoira. Yle KuvapalveluLumiukko. Yle Kuvapalvelu

Linkit:

Kommentit
 • Keskustele täällä maahanmuutosta!

  Miten ratkaista maahanmuuton ongelmat?

  Ulkomaalaistaustaisten ihmisten määrä Suomessa on noussut tasaisesti pari viimeistä vuosikymmentä. Tällä hetkellä n 6,5 prosenttia väestöstämme on ulkomaalaistaustaisia. Maahanmuuttojärjestelmämme joutui kovalle koetukselle vuonna 2015, kun maahan saapui lyhyessä aikataulussa yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Vuoden 2019 talousnäkymät

  Mikä maksaa? -ohjelman ekonomistiraati tekee inventaarion talousvuodesta 2018 ja tutkailee alkaneen vuoden talousnäkymiä. Talousennustajat ruuvaavat kilvan kasvuprosentteja alaspäin. Mutta millaisia ovat talouden suurimmat haasteet?

 • Keskustele täällä lääketieteen asemasta!

  Onko lääketieteen asema murenemassa?

  Miksi modernissa yhteiskunnassamme joku juo hopeavettä ja uskoo parantuvansa sen avulla? Tai jättää lapsensa rokottamatta? Mistä lääketiedekriittisyys johtuu? Vieraina professori Juhani Knuuti sekä lääketiedekriittisyyteen paneutunut tutkija Pia Vuolanto Tampereen yliopistosta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele täällä maahanmuutosta!

  Miten ratkaista maahanmuuton ongelmat?

  Ulkomaalaistaustaisten ihmisten määrä Suomessa on noussut tasaisesti pari viimeistä vuosikymmentä. Tällä hetkellä n 6,5 prosenttia väestöstämme on ulkomaalaistaustaisia. Maahanmuuttojärjestelmämme joutui kovalle koetukselle vuonna 2015, kun maahan saapui lyhyessä aikataulussa yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Vuoden 2019 talousnäkymät

  Mikä maksaa? -ohjelman ekonomistiraati tekee inventaarion talousvuodesta 2018 ja tutkailee alkaneen vuoden talousnäkymiä. Talousennustajat ruuvaavat kilvan kasvuprosentteja alaspäin. Mutta millaisia ovat talouden suurimmat haasteet?

 • Keskustele täällä lääketieteen asemasta!

  Onko lääketieteen asema murenemassa?

  Miksi modernissa yhteiskunnassamme joku juo hopeavettä ja uskoo parantuvansa sen avulla? Tai jättää lapsensa rokottamatta? Mistä lääketiedekriittisyys johtuu? Vieraina professori Juhani Knuuti sekä lääketiedekriittisyyteen paneutunut tutkija Pia Vuolanto Tampereen yliopistosta.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Keskustele täällä brexitistä!

  Miten Suomi on varautunut brexitiin?

  Britannian parlamentti äänestää EU-erosta ensi viikolla. Brittien ja EU:n tavoitteena on ollut ja on vieläkin saada sopimus, jolla mm. turvattaisiin kaupankäynti myös eron jälkeen. Sopimusta ei ole syntynyt. Eron on määrä astua voimaan maaliskuun lopussa. Millaisia vaikutuksia brexitistä on suomalaisille ja suomen taloudelle?

 • Valon villitsemä - Kari Kola

  Valotaiteilija Kari Kolan ajatuksia.

  Valtaiteilija Kari Kola tekee suuren mittakaavan valoteoksia. Oman kotinsa hän löysi Joensuusta ja sieltä käsin hän risteilee eri puolilla maailmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa huikeita valoteoksia. Joensuussa hän on omistautunut maailman pohjoisimman trooppisten perhosten puutarhan ylläpitämiseen. Suuria valoteoksia on mm.

 • Valotaiteilija Kari Kola suunnittelee Grönlantiin ilmastomuutoksen visualisointia

  Valotaiteilija rakastaa outoja paikkoja.

  Valotaiteilija Kari Kola rakastaa poikkeuksellisia paikkoja ja valaisee niitä ympäri maailmaa. Grönlannin jäätikölle ja Jordaniaan Petran pyhään kaupunkiin on suunnitteilla valotaideteokset. Yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin suunnitelmat yhden päivän valotaideteokseen ovat jo olemassa. Huiman rohkea ja ennakkoluuloton Kari Kola luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin, kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Tässä mittakaavassa hänellä ei ole maailmalla edes kilpailijoita.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

 • Tiede ja usko – ikkunoita totuuteen

  Serafim Seppälän ajatuksia tieteestä ja uskosta.

  Professori ja pappismunkki Serafin Seppälä on mielenkiintoinen yhdistelmä analyyttistä tiedemiestä ja mystikkoa. Itä-Suomen Yliopiston patristiikan professorina hän pitää luentoja mm. numeroiden metafysiikasta. Silloin kun hän ei ole syventynyt tutkimukseen tai kirjoita kirjoja, hän harrastaa esimerkiksi vanhaa juutalaista tai armenialaista musiikkia.

 • Tunteella ja taidolla - kansanmuusikko Sari Kaasinen

  Sari Kaasisen haastattelu

  Sari Kaasinen on elänyt koko elämänsä kansanmusiikille ja nyt Joensuun kulttuurijohtajanakin hän nauttii edelleen esiintymisestä. Valmistautuessaan konserttiin Carelia-salissa Joensuussa hän kertoo elämänsä vaiheista ja tärkeistä asioista elämänsä varrella radiosarjan Kuusi kuvaa toimittajalle.