Hyppää pääsisältöön

Meri-Rastilan päiväkirja antoi suunvuoron alueen asukkaille

Vehreä ja merellinen Vuosaari on pinta-alaltaan Helsingin suurin kaupunginosa. Laaja niemimaa jakautuu yhdeksään eri asuinalueeseen. Leimaavin maine on monikulttuurisella Meri-Rastilan asuinalueella, jonka nimikkotie tunnetaan myös pilkkanimellä Mogadishu Avenue. Vuonna 1996 Ylen toimittajat halusivat antaa alueen asukkaiden itse kertoa miten asiat ovat.

Ohjelmassa Meri-Rastilan päiväkirja haluttiin näyttää tavallisten merirastilalaisten, sekä maahanmuuttajien että kantasuomalaisten, arkea. Luultavasti sarjassa oli alun perin tarkoitus seurata asukkaiden elämää pitempiaikaisesti, mutta jaksoja syntyikin vain kaksi. Ohjelmaidea oli kuitenkin toimiva, sillä sen pohjalta syntyi Ylen suosittu monikulttuurinen televisio-ohjelma Basaari.

Hieman mutkittelevana kulkevan Meri-Rastilan tien varrella olevissa kerrostaloissa asuvat Turkin kurdi Rabia ja suomalainen yksinhuoltaja Jyrki. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan näihin kahteen erilaiseen ihmiskohtaloon, joita asuinpaikan lisäksi yhdistää huoli omasta perheestä. Jaksossa koti-ikävää poteva Rabia saa ompelukoneen, vanha Singer vain ei ota toimiakseen. Rabian onneksi apu löytyy läheltä, Jyrkin korjatessa hänen ompelukoneensa. Jaksossa Jyrki kritisoi kovinkin sanankääntein Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Rabian auttaminen on kuitenkin naapuriapua ja -sopua parhaimmillaan.

Sarjan toisessa ja samalla viimeisessä jaksossa suunvuoron saa useampi lähiön asukas. Kameralle mietteitään kertovat muun muassa rasistiksi ilmoittautuva eläkeläinen, kuusi vuotta Suomessa asunut kansanparantaja ja vauvaonnesta nauttiva nuoripari. Toinen jakso on huomattavasti ensimmäistä rönsyilevämpi. Jaksossa nähdään kuinka ikävään valoon joutuneelle asuinalueelle mahtuu niin vihaa, surua kuin onneakin, ja ennen kaikkea rakkautta.

Teksti: Mira Sharma