Hyppää pääsisältöön

Wunderbaumintuoksuiset karvanoppakiiturit korttelirallissa Keravalla

"Kerava on tällä hetkellä kortteliajelun eli pillurallin keskus Etelä-Suomessa. Väkeä torin ja aseman väliselle reitille tulee muun muassa Porvoosta, Riihimäeltä ja Järvenpäästä", kerrottiin nuortenohjelmassa vuonna 1996.

N. Y. T. Nuorten uutiset tutustui paikalliseen ajelukulttuuriin. Lyhyellä reitillä ajokilometrejä kertyy 100-400 kilometriä illassa.

Kuskit esittelevät ylpeinä autojaan. On Toyota Carinaa ja Ford Capria, eikä mitään perusmalleja vaan autoja laitetaan sydämellä priimakuntoon.

Ajelun tarkoituksena on kuitenkin sosiaalisuus, tuttujen näkeminen.

"Saa olla liikkeessä. Mä en tykkää istua jossain ravintolassa paikallaan, missään tunkkasessa röökinsavussa. Autolla pääsee menemään ihan minne haluu", kertoi kuski Esa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto