Hyppää pääsisältöön

Yle selvitti: Metallica valehteli kirjassaan Suomen keikan rettelöinnistä

Metallican virallisen historiikin mukaan bändin ensimmäisellä Suomen keikalla vuonna 1984 nähtiin joukkotappeluja ja tulipaloja. Yle Turun selvityksen mukaan näin ei kuitenkaan ollut.

Metallica vuonna 1996 // Kuva: facebook.com/metallica

Metallican tuoreen historiikin Syntymä Metallica kuolema mukaan bändin ensimmäisellä Suomen keikalla Tarvasjoella vuonna 1984 meininki oli suorastaan kaoottinen.

- Puolivälissä keikkaa salissa oli meneillään joukkotappelu ja lavan reunalla seisonut bassokaiutin sytytettiin tuleen. Siellä oli helkkarinmoinen nujakka, ja kaikki olivat yleisön seassa, bändi ja roudarit, ääniteknikko Mick Hughes muistelee kirjassa.

Yle Turun selvityksen mukaan bändin historiikki kertoo kuitenkin muunneltua totuutta. Kukaan paikalla olleista Yle Turkuun yhteyttä ottaneista ei muista minkäänlaista tappelua, saati tulipaloa. Monien mielestä kyseessä oli aivan tavallinen perjantai-illan keikka.

- Olin paikalla järjestysmiehenä ja asentamassa salissa olleen discon ääni- ja valotekniikkaa. En muista mitään järjestyshäiriötä. Mielestäni normaali ilta, muistelee Mats Urvas.

- Ei ollut joukkotappelua, eikä ainakaan mitään tulipaloa. Kaverini haki sitten nimmareita kiertuebussista, eikä sielläkään mitään hässäkkää ollut, Tero puolestaan kirjoittaa.

Vuonna 1984 Metallica oli julkaissut vasta kaksi albumia eikä nauttinut valtavasta suosiosta Suomessa. Paikalla olleiden mukaan keikkaa oli tullut katsomaan vain muutama sata silmäpari. Samalla kiertueella Metallica soitti Tarvasjoen lisäksi Nivalassa ja Helsingissä.

Lähteet: Yle Turku