Hyppää pääsisältöön

Fibromyalgia – elämä kuin ainainen kokovartalohammassärky

Fibromyalgiakipu voi lääkärin odotushuoneessa kiusallisesti siirtyä vaikkapa olkapäästä polveen. Fibromyalgiadiagnoosi on kiistanalainen ja herättää myös lääkäreissä ristiriitaisia tunteita.

Kipu vaihtaa paikkaa

Kirkkonummelainen Maritta Taskinen sairastaa fibromyalgiaa. Se on kipu-uupumusoireyhtymä, jossa esiintyy lihasten, jänteiden ja nivelten kipua. Pahimmillaan kipuja – arkuutta, jomotusta, kolotusta, polttavaa kipua ja kiristyksen tunnetta – on jatkuvasti koko kehossa. Kivun voimakkuus ja sijainti vaihtelevat.

– Kun menee lääkäriin, voi olla olkapää tai käsi kipeä, mutta tarpeeksi kauan kun odottaa, niin lääkäriin päästessä onkin polvi kipeä. Siksihän meidät luokitellaan vähän pöpeiksi, Maritta naurahtaa.

Fibromyalgialle ei ole mitään yksittäistä diagnostista testiä, vaan diagnoosi tehdään potilaan kertomuksen ja lääkärin aistinvaraisen tutkimuksen perusteella.

– Fibromyalgiapotilas kertoo tyypillisesti laaja-alaisista kivuista, joita esiintyy vartalon kaikissa neljänneksissä. Kipu on luonteeltaan kroonista. Tutkimuksessa käydään läpi aristuspisteet, joita on yhdeksän paria ja niistä pitäisi olla positiivisia löydöksiä tietyssä määrässä, selittää neurologian erikoislääkäri Petteri Maunu TAYS:n Kipupoliklinikalta.

Fibromyalgiaan viittaa runsasmuotoinen oireilu, jossa hallitsevat piirteet ovat vähintään kolme kuukautta kestänyt laaja-alainen kipu sekä koko päivän kestävä uupumus.

Yle Akuutti

– Lääkäri sulkee pois muut mahdolliset sairaudet. Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa tällaisia moninaisia oireita, samoin erilaiset reumasairaudet ja jotkut harvinaisemmat lihassairaudet, Maunu jatkaa.

Lääkäri- ja tutkimuskierre huonontaa ennustetta

Fibromyalgiasta voi olla vaikea saada diagnoosia. Potilaiden kokemus on, että osa lääkäreistä kieltää sairauden, joka ei näy laboratoriokokeessa tai röntgenissä. Myös Petteri Maunu myöntää, että diagnoosi herättää lääkäreissä ristiriitaisia tunteita.

– Meidät lääkärit on koulutettu parantajiksi, mutta maailma on kuitenkin täynnä sairauksia, joita ei voi parantaa. Fibromyalgia kuuluu sellaisiin sairauksiin ja vaivoihin, joissa ei ole mitään täsmäkeinoa diagnosoida eikä mitään täsmähoitoakaan. Kun potilas saattaa kuitenkin olla hyvin invalidisoitunut tämän vaivan kanssa, niin osa lääkäreistä saattaa reagoida turhautumalla.

Fibromyalgiapotilas lähetetään herkästi turhiin laboratorio- tai röntgentutkimuksiin. Hoito kohdentuu väärin ja se on tuloksetonta.

– On aivan keskeistä, että potilas tulee hyvin kuulluksi, kohdelluksi ja tutkituksi ja että potilas itse ymmärtää, mistä on kyse ja turhat pelot hälvenevät. Se on kauhean surullista, jos fibromyalgiapotilasta kohdellaan vähän hutiloiden ja hän ajautuu tutkimuskierteeseen. Oma kokemukseni on, että kun fibromyalgiapotilas ajautuu tämmöiseen lääkäri- ja tutkimuskierteeseen, niin se huonontaa hänen ennustettaan, toteaa TAYS:n Kipupoliklinikasta vastaava Petteri Maunu.

Fibromyalgiakipu on epämielekästä kipua

Vaikka diagnoosi onkin kiistanalainen, fibromyalgia on sairaus. Se voi huonontaa potilaan fyysistä ja psyykkistä terveyttä yhtä paljon kuin esimerkiksi nivelreuma. Sitä esiintyy kahdella prosentilla väestöstä.

– Usein kivulle on olemassa jokin elimellinen syy. Kipu on meille mielekäs aistimus, se pitää meidät hengissä. Yleensä se varoittaa jostakin: varo tuota terävää tai polttavaa tai myrkkyä tai nyt on jotain hullusti, hakeudu lääkäriin. Mutta fibromyalgiakipu on epämielekästä kipua, se ei itsessään varoita mistään, se ei kerro mistään etenevästä prosessista, johon vaadittaisiin jokin tietty hoito. Se on jatkuvaluonteista, yleistä kipua, aristusta, liikekipua, lepokipua, jonkinasteista kärsimystä tuottavaa kipua, Maunu kuvailee.

Fibromyalgiassa kipu on kroonista. Krooninen kipu tulisi hahmottaa erilliseksi oireyhtymäksi, jossa liiallisesti herkistynyt kipurata synnyttää ja ylläpitää kipua itsenäisesti.

– Keskushermosto tietyllä tavalla herkistyy siihen, että se kipu on läsnä, kipuaistimukset otetaan herkemmin vastaan ja kipukynnys alentuu.

– Kroonisessa kivussa aivojen plastisuus tai kyky toiminnallisiin muutoksiin käy tavallaan potilasta vastaan. Se kipu jää ikään kuin istumaan siihen potilaaseen. Eikä se koske vain fibromyalgiaa, vaan monia muita kroonisia kipusairauksia, neurologian erikoislääkäri Petteri Maunu muistuttaa.

Univaikeuksia ja päiviä kuin sumussa

Krooninen kipu häiritsee unta ja fibromyalgiapotilailla on yleisesti univaikeuksia. Päivisin he ovat väsyneitä ja kulkevat kuin sumussa.

– Kun joka paikka särkee, niin heräilen yöllä tunnin, kahden välein, mikään asento ei ole hyvä. Joudun monta kertaa yössä nousemaan ylös kävelemään. Sitten minä kävelen edestakaisin täällä huushollissa, että saisin kivut rauhoittumaan, Maritta kuvailee elämäänsä fibromyalgian kanssa.

Kun keho ei palaudu riittävästi, keskushermoston suojajärjestelmät (kivunsäätelyjärjestelmä ja autonomiset taistele tai pakene -toiminnot) ajautuvat pysyvään herkistymisen tilaan.

Väsymys lisää kipuja, kivut häiritsevät unta ja lopulta muodostuu noidankehä, jossa keskushermostosta itsestään tulee kipua ja uupumusta ylläpitävä koneisto.

Yle Akuutti

– Meissä ei näy ulkonaisesti mitään sairauteen viittaavaa. Me ollaan monesti hyvin aktiivisia ihmisiä ja yritetään kauheasti tehdä kaikkea. Siksi ihmisten on vaikea uskoa, että meillä on niin kovat kivut, että tekisi mieli itkeä joka liikkeellä, Maritta huokaa.

Onko kipu korvien välissä?

Kun objektiivisia keinoja kivun mittaamiseksi ei juuri ole, kivun diagnostiikka voi jäädä puutteelliseksi, ja pahimmillaan johtaa siihen, että potilaan kivun katsotaan olevan ”korvien välissä”.

Fibromyalgiaa tutkitaan paljon. Suomalaisessa kaksostutkimuksessa periytyvyyden on arvioitu selittävän noin puolet fibromyalgiaan sairastumisen riskistä. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan fibromyalgia on keskushermoston tulehdustila, jonka merkkiaineita voidaan todeta selkäydinnesteestä. Useammassa viimeaikaisessa tutkimuksessa fibromyalgiakivun selitystä on etsitty keskushermoston sijaan ääreishermostosta.

– Tutkijat pohtivat nyt sitä, onko periferia eli ääreishermosto sittenkin osaltaan selittämässä fibromyalgiakipua. Uusissa tutkimuksissa on ihan ihokoepaloillakin osoitettu, että fibromyalgiapotilailla on muutoksia näissä ihan pienissä ääreishermoissa, jotka aistii kipua ja tuntoa, Petteri Maunu kertoo, mutta lisää, että fibromyalgian mysteeri ei ole vieläkään selvinnyt.

Petteri Maunu uskoo, että tärkein syy fibromyalgian taustalla on edelleen kivunsäätelyn ja autonomisen hermoston herkistyminen. Fibromyalgiakipu on siis korvien välissä – tosin aivan eri tavalla kuin sanonnalla normaalisti on totuttu ymmärtämään.

Ensisijaisesti lääkkeettömiä hoitoja

– Nämä uudet tutkimukset eivät valitettavasti ole tuoneet mitään uutta hoidollisesti. Mutta tutkimuksia tehdään koko ajan ja voi olla, että jonain päivänä fibromyalgiapotilaillekin on tarjottavana jotain parempaa kuin tällä hetkellä, Maunu toivoo.

Yle Akuutti

– Keskeistä on, että fibromyalgiapotilas sopeutuu tilanteeseen: minulla kävi nyt näin huono tuuri, sain tällaisen riesan ja tämän kanssa täytyisi nyt tulla juttuun. On erilaisia sopeutumisvalmennuskursseja, psykologisia kivunhallintakeinoja ja rentoutustekniikoita, joilla pyritään auttamaan potilasta tulemaan toimeen kivun kanssa.

– Toinen tärkeä osa on hoitoa aerobisen kunnon ja lihaskunnon ylläpitäminen ja parantaminen. Nämä lääkkeettömät hoitokeinot pyrkivät siihen, että aivot muovautuisivat siihen, että kipuaistimus olisi vähäisempää tällaisessa kroonisessa kipusairaudessa ja kipu pitäisi sitä ihmistä vähemmän otteessaan.

Lääkkeettömät hoitokeinot tähtäävät potilaan elämänlaadun, elämänhallinnan ja toimintakyvyn parantamiseen. Lääkehoidolla hoidetaan oireita, kuten kipua ja uniongelmia.

– Lääkehoidon hyödyt on fibromyalgiassa aika rajalliset. Minä näkisin, että lääkehoito tukee sopeutumista ja kunnon kohottamista, jotka ovat ensisijaisia, Maunu painottaa.

Vertaistuki auttaa

Suomessa fibromyalgiadiagnoosi ei ole työkyvyttömyyseläkkeen peruste. Tämän tietää Maritta Taskinen omasta kokemuksestaan, neljän hylkäävän päätöksen jälkeen.

Yle Akuutti

– Minä olen täysin terve vakuutusoikeuden mielestä, vaikka minulla lähti yhdestoista vuosi sairaslomaa menemään. Se uuvuttaa ja kiukuttaa ja vihastuttaa.

– En toivo kenellekään tätä sairautta. Ja toivon, että lääkärikunta ja vakuutusyhtiöt alkavat viimein hyväksyä, että tämä on todellinen sairaus. Ei me leikitä.

On pakko kysyä, kumpi fibromyalgiassa on pahempaa, se ainainen kipu vai se, että muut eivät näe sairautta eivätkä ymmärrä eivätkä hyväksy?

– Se että muut ei näe eikä ymmärrä eikä hyväksy, Maritta vastaa.

– Fibromyalgiaa sairastavien kannattaa liittyä yhdistyksiin, joissa on fibrojaosto tai kipuyhdistyksiin, sillä sieltä löytyy niitä vertaisia, jotka ymmärtävät. Positiivinen ajattelu auttaa, vaikka ne kivut olisivat kuinka hirveät. Siellä ryhmässä kun nauraa, niin tulee hyvä mieli ja kivut vähäksi aikaa unohtuu, Maritta sanoo.

Asiantuntija: PETTERI MAUNU, neurologian erikoislääkäri, kipupoliklinikka, TAYS


Toimittaja: TIIA NURMILAAKSO

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 17.11.2015