Hyppää pääsisältöön

Itsenäisyyspäivän blues rajan takana Kostamuksessa

Neuvosto-Karjalassa kolme tuhatta suomalaista rakentaa Kostamuksen kaivoskaupunkia. Mitä Suomen itsenäisyyspäivä merkitsee vieraalla maalla ahertaville rakennusmiehille, tiedusteltiin reportaasissa vuonna 1979.

”Ei paljon mitään merkitse kun kymmenen vuotta ollut työttömänä”, toteaa työn perässä Neuvostoliittoon lähtenyt rakennusmies, jota Suomessa odottaa taas työttömyys.

Useissa vastauksissa on sama sävy. Tuleva itsenäisyyspäivä merkitsee miehille vain palkallista vapaapäivää. Kun koti on kaukana Suomessa, on kaipuu isänmaan työmarkkinoille kova.

”Kyllä sitä mieluummin olisi Suomessa töissä kun sosialististen neuvostotasavaltojen liiton Karjalan autonomisen tasavallan Kostamus-projektin terästeollisuuskombinaatin ja Kostamus- kaupungin ensimmäisen vaiheen rakennustyömaalla.”

Suomalaiset rakensivat Kostamuksen kaivoskaupunkia vuosina 1977–1985. Rakennusprojektilla oli huomattava vaikutus Suomen talouteen ja etenkin Kainuun maakunnalle.

Teksti: Antti Majala

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto