Hyppää pääsisältöön

Kipulääkäri vastaa katsojakysymyksiin

Pitkäaikaisen kivun lääkkeet

"Mikä avuksi, kun tavalliset särkylääkkeet, ibuprofeenit ja parasetamolit, eivät auta krooniseen kipuun?"

Särkylääkkeiden paikka on tuoreessa, akuutissa kivussa. Pitkäaikainen, krooninen kipu on vähän eri juttu, ja sen hoidossa turvaudutaankin pääasiassa muihin kuin särkylääkkeisiin. Särkylääkkeen vaihtaminen toiseen ei yleensä auta.

Kroonisen kivun aikarajan pidetään kolmesta kuuteen kuukautta. Toisen määritelmän mukaan kipu on kroonista, jos se kestää kauemman kuin kudoksen paraneminen vaatii – se on siis tavallaan jäänyt päälle.

Kroonisen kivun hoidossa käytetään niin sanottua kolmikantalääkitystä. Ensinnäkin ovat morfiinisukuiset, lievemmät kipulääkkeet. Näiden käyttöä tosin aika paljon nykyään kyseenalaistetaan ja varmaan tullaan arvioimaan uudelleen. Toiseksi ovat nykyepilepsialääkkeet, jotka vaikuttavat kipuviestin kulkeutumiseen keskushermostoon. Kolmanneksi ovat kaksivaikutteiset mielialalääkkeet, jotka vaikuttavat kipukynnykseen. Kipupotilaiden mielialalääkityksellä ei siis ensisijaisesti hoideta mielialaa, vaan nostetaan kipukynnystä. Toki, jos kipupotilas on myös masentunut, pitää sitäkin hoitaa, koska masennus heikentää hoitotuloksia.

Mitään yhtä ihmelääkettä ei kuitenkaan ole edes kipulääkärillä. On paljon puhuttu, että kaikki kipu voidaan poistaa, mutta joskus sitten lähtee kyllä tajukin.

Chili kipulääkkeenä

"Toimiiko chili kipulääkkeenä?"

Varsinainen särkylääke chili ei ole, mutta pitkäaikaisen hermovauriokivun hoidossa se on osoitettu tehokkaaksi. Lääkechiliä saa voiteena, jota pitää hakea erityislupareseptillä. Voiteen käyttö on hieman työlästä, sillä sitä pitää levittää neljä kertaa päivässä, mutta se toimii hyvin sellaiseen hermovauriokipuun, jossa on joku selkeä kipualue iholla. Myös chililaastareita on olemassa, ja niiltä toivotaan pitempiaikaista vaikutusta.

Lääkeainekannabis kivun hoidossa

"Koska lääkekannabista alkaa saada myös muuhun kuin MS-taudin hoitoon?"

Lääkekannabiksesta ei vielä ole näyttöä pitkäaikaisessa hoidossa. Hyvät vaikutukset ovat siis toistaiseksi olleet lyhyitä hoitojaksoja. Koska kannabikseen liittyy psykoosin ja masennuksen syvenemisen riski, ei ainakaan toistaiseksi ole perusteita alkaa käyttää sitä pitkäaikaisen kivun hoidossa. Vielä tarvitaan lisää laadukkaita tutkimuksia.

TOM SAARIAHO, kipulääkäri, psykoterapeutti, OYS

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.11.2015